Květiny vnášejí do našeho života vzrušení, náboj, energii. Mají schopnost pozitivně ovlivnit naše pocity, nálady a emoce. To je na nich naprosto jedinečné. Letošní jaro se nese v duchu osobních vzkazů, jak by se dal volně přeložit název jarní inspirace.
Každá kytice nese vlastní poselství – své city můžeme dané osobě vyjádřit buď samotnými květinami, nebo je doplnit ručně psaným osobním vzkazem, vepsaným například na okraj celofánu nebo papíru, ve kterém jsou zabaleny. Ve světě se stalo hitem psaní na listy speciálním fixem, takový nápad opět posunuje hranice ve floristice a velmi dobře se hodí k této jarní inspiraci.

V jarních kyticích inspirovaných Personal Notes volíme různé kombinace drobných romantických květin, jako jsou frézie, růže, pryskyřník, narcis, jarmanka a samozřejmě tulipán. V aranžmá se pastelové barvy kombinují s tmavými, často červenými nebo purpurovými akcenty. Velmi důležitá je růžová barva. Často se kombinuje s tmavými a hnědými neutrálními odstíny, které může mít například balicí papír nebo textilie, aby celkový vzhled aranžmá nebyl příliš sladký.

Aranžmá mají poetický nádech a každá květina v nich má symbolický význam, velmi používané jsou detaily, jako například přívěsky.
V této inspiraci je důležité balení kytic – můžeme použít barevné průsvitné látky, které celkově či jen částečně aranžmá zahalují, nebo papír či celofán, jejichž okraje ozdobíme ručně psanými osobními vzkazy.

Květiny samy o sobě vytvářejí specifickou, nezaměnitelnou atmosféru. Mnohdy i velmi studenou místnost vmžiku naplní nádechem přátelství a vřelých osobních vztahů. Své místo si najdou všude, a pokud jste dostatečně zruční, můžete si doma vytvořit třeba i originální květinovou galerii. Jak na to? Do dřevěného rámu připevněte zkumavku nebo vázičku a do ní vložte svou oblíbenou květinu, třeba růži nebo pryskyřník. Výsledek vás příjemně překvapí.

Vázy, které se k této inspiraci velmi dobře hodí, mohou mít mírně romantický nádech, někdy jsou s psaným textem či reliéfním vzorkem. Můžeme využít například starší vázičky či si vázy polepit novinovým papírem. Vázy mohou být dozdobeny také například háčkováním.
Řezané květiny doplňkové: Fritillaria, Lathyrus, Campanula, Alstroemeria, Syringa, Forsythia, Lilium.
Zeleň: Anthurium (list), Aspidistra, Fatsia, Philodendron, Cordyline, Asparágus.

Frézie

Frézie jsou úžasné květiny, jsou velmi tvárné a jdou s nimi dělat doslova zázraky. Existují dokonce odrůdy, které mají proužkované květy. Představte si kytici z těchto frézií, kterou darujete někomu, kdo často nosí proužkované sako či kalhoty. I tak můžeme vyjádřit svůj vztah k tomu, koho máme rádi.

Frézie pochází ze stejné čeledi jako Iris (kosatec) a Gladiolus (mečík). Dnes se většina frézií pěstuje v Nizozemsku. K jejich oblibě přispívá nádherná vůně. Existuje řada barevných variant včetně žluté, růžové, červené a bílé. Frézie je také velmi oblíbená ve svatebních kyticích.

Žluté frézie v Personal Notes se kombinují s jarmankami a růžovými růžemi, pak mnohem lépe vyniká jejich zářivá barva.
Foto Holandská květinářská kancelář.
Foto Holandská květinářská kancelář.

Tulipán

Legendární tulipány z Amsterdamu… Alexandre Dumas o nich napsal knihu. Přibližně před 400 let byly původní tulipány dovezeny z Turecka do holandského Leidenu, kde se nejprve pěstovaly v botanických zahradách. Ukázalo se, že písčitá půda za dunami je pro pěstování tulipánů velmi příhodná. Tak vznikl v Holandsku známý „bollenstreek“ (oblast, kde se pěstují cibuloviny).

Jarní inspirace Personal Notes, tedy osobní vzkazy, tulipánů hojně využívá. Tulipán je velmi vyhledávanou květinou do všech jarních vazeb. Zde se používají především bílé a růžové tulipány. V poslední době se staly velmi populárními papouškovité tulipány, které můžeme použít i v této inspiraci.
Foto Holandská květinářská kancelář.
Foto Holandská květinářská kancelář.

Růže


Vonná růže dostala jméno podle keltského slova rhodd, což znamená červený. Lze proto předpokládat, že první růže byly červené. První vyobrazení růže je však starší než keltská kultura. Před 3 500 lety se stala růže součástí nástěnné malby neznámého umělce u ostrova Knósos. Od té doby si královna květin dobyla mnohá srdce a potěšila nejeden nos.

Z okvětních plátků růží Rosa x centifolia pěstovaných ve francouzském městě Grasse a bulharských růží damascenských se získává vonný růžový olej. K výrobě jednoho litru oleje je zapotřebí tisíců okvětních plátků, a proto je velmi drahý. Jeho delikátní vůně je však ve voňavkářském průmyslu značně oblíbená. Ve středověku vozili růže do Evropy křižáci vracející se ze svatých válek. Od té doby se pěstovala především v klášterních zahradách, a to jak pro svojí krásu, tak léčebné účinky. Růže je považována za květinu lásky. Od pozdního středověku se používala jako nástroj komunikace.

Pro Personal Notes je vhodná velkokvětá růže odrůdy 'Illusion', která se vyznačuje nápadně velkým květem a jeho zajímavou barevností – okraje okvětních plátků jsou mnohem výrazněji zbarvené. Na trhu je nyní několik odrůd růží, které jsou typické podobným tvarem květu – jsou velmi rozvité již od počátku. Laikovi by se mohlo zdát, že při prodeji je růže odkvetlá, ale takové zdání klame, tak byly květy těchto růží speciálně vyšlechtěny. Ve váze vydrží jako standardní růže, ale jejich vizuální efekt je mnohem silnější. Díky této specialitě se stávají v poslední době velmi vyhledávanými a výborně se hodí do inspirace Personal Notes, které dodávají nádech poetiky.

A co vybrané růže symbolizují?

rudé poupě - probouzející se touha
bílá růže - jsem tě hoden
rozkvétající bílá růže - budeš mě milovat?
bílé poupě - jsi příliš mladá na lásku
rozkvétající rudá růže - hořím láskou a touhou
plně rozvitá rudá růže - (stále) tě miluji
rozkvétající žlutá růže - už mě nemiluješ?
plně rozvitá žlutá růže - vrať se mi, žárlivost
směs bílých a rudých růží - jednota
Foto Holandská květinářská kancelář.
Foto Holandská květinářská kancelář.

Narcis

Bílé, křehké, voňavé klenoty, to jsou květy narcisů v jarních aranžmá. Narcisy je možné v jednom ohledu srovnávat s tulipány, jsou to poslové jara. V sortimentu narcisů najdeme většinou žlutou barvu, v malém množství se můžeme setkat s oranžovými a bílými narcisy. Naproti tomu tulipány hýří celou paletou barev duhy.

Výrazně vonný, žlutý narcis byl vždy spojený s Velikonocemi, v aranžmá Personal Notes se využívají spíše bíle kvetoucí. Často se aranžují ve skupinách, například s růžovými růžemi či jarmankami. Dnes se některé odrůdy pěstují za účelem získávání účinných látek pro léčbu ztráty paměti při Alzheimerově chorobě.

Jarmanka

Astrantia (jarmanka) pochází ze střední Evropy, ale je rozšířená až po oblast Kavkazu. Roste v mnoha částech Evropy a je plně mrazuvzdorná. Náleží do čeledi okoličnatých, spolu s řadou jedlých druhů, jako jsou mrkev, petržel a kopr.

Má krásně tvarované hvězdicovité květy různých barev, od růžové přes bílou, nachovou až po červenou. Je to květina, která na sebe strhává pozornost gotickým tvarem květu. Kultivar ‘Lars‘, který vyniká zvláštním nachovým květem, je velmi důležitým prvkem v inspiraci letošního jara s názvem Personal Notes, kde velmi originálně kontrastuje s křehkými květy narcisů a frézií.

Její barva zaručí, že jsou aranžmá romantická, ale přitom nepůsobí příliš sladce. Astrantia se většinou používá ve skupinkách, pak je barevný dojem mnohem silnější a vyvažuje jasné barvy narcisů a tulipánů.
Foto Holandská květinářská kancelář.
Foto Holandská květinářská kancelář.

Pryskyřník


Malinkatá růžička nebo hlávka zelí – tak by se dal při troše fantazie popsat květ pryskyřníku, jedné z nepostradatelných květin, se kterými se opět na jaře setkáme. Název Ranunculus je odvozen od latinského slova rana - žába. Zcela nepochybně odkazuje na mokřady, kde se květina přirozeně vyskytuje.

Nejrozšířenější jsou pryskyřníky žluté, bílé, růžové, červené, lososové a oranžové barvy. Existují ale i vícebarevné odrůdy, kde se kombinuje např. žlutá s nachovým či bílá s růžovým okrajem. V jarní inspiraci Personal Notes se hojně využívají žluté pryskyřníky, a to v mnoha podobách – například v paralelních vícepatrových kyticích, kde se kombinují s růžemi a narcisy. Díky pružným stonkům se s nimi velmi dobře pracuje a floristé jich s oblibou využívají ve velmi kreativních dílech. Inspirace Personal Notes nabízí mnoho zajímavých nápadů a novinek, které umocní radost z květin, například pokud je svazek květin zabalený do ozdobného celofánu a má na svém okraji napsaný osobní vzkaz.

Ranunculus (pryskyřník) pochází z Asie a v západní Evropě se poprvé objevil okolo roku 1580. Dnes se tato řezaná květina dováží z Francie, Itálie a Izraele. Ranunculus také získal místo v symbolické řeči květin, kde znamená, že obdarovaný je považován za „osobu mnoha vnad“. Pokud tedy dostanete kytici s pryskyřníkem, můžete se nechat obletovat!
Foto Holandská květinářská kancelář.
Foto Holandská květinářská kancelář.