Lze žádat z dotačního programu Nová zelená úsporám o dotace na stínící techniku?

Na co jste se ptali v energetické poradně? Přinášíme vám dva zajímavé dotazy a vyčerpávající odpovědi na ně. První dotaz se týká možnosti získání dotace z dotačního programu Nová zelená úsporám na stínící techniku, druhý pak vytápění pasivního domu. Vystačíme si pouze s rekuperací?

Dobrý den, zaslechl jsem, že se dá nově žádat i na stínící techniku v rámci Nové zelené úsporám. Je to pravda? Jaké jsou podmínky?

Dobrý den, ano, lze získat podporu na instalaci venkovní stínící techniky. Avšak jedná se o doplňkovou oblast. To znamená, že dotaci na stínící techniku lze čerpat pouze pokud současně žádáte o dotaci v oblasti A, tzn. pokud provádíte nějaké zateplení či výměnu oken ve stávajícím rodinném domě. Na stínící techniku nelze žádat u novostaveb rodinných domů. Dotace je pak ve výši 500 Kč/m2 plochy stíněné výplně otvoru pro stínící techniku s ručním ovládáním nebo 1000 Kč/m2 v případě stínící techniky s inteligentním motorický řízením.

Dobrý den, rád bych se zeptal, jaké jsou v současnosti nejvhodnější kombinace vytápění pasivního domu. Postačí vytápění rekuperační jednotkou nebo je zapotřebí více zdrojů?

Dobrý den, pasivní domy mají obvykle velmi malou energetickou náročnost na vytápění a po většinu roku si tak vystačíte se solárními zisky a vnitřních tepelných zisků od osob a spotřebičů. Přesto i malé pasivní domy je potřeba v zimních měsících dotápět nějakým zdrojem tepla. Pokud se chceme vyhnout otopné soustavě, lze využít k vytápění rekuperační jednotku a její rozvody. Případně zvolit přímotopy nebo klasickou otopnou soustavu (radiátory, podlahové vytápění) s jakýmkoliv zdrojem tepla. Každý zdroj má nějaké své výhody a nevýhody, proto nelze jednoznačně určit, který systém je nejlepší. V případě volby čistě elektrického vytápění, ale i ohřevu teplé vody (elektrokotlem, přímotopy) narazíte však na překážku splnění vyhlášky pro novostavby, kdy je tlak na instalaci některého z obnovitelných zdrojů. V tomto případě by to mohl být solární systém, ať už termický nebo fotovoltaický systém. Možnost je samozřejmě zvolit tepelné čerpadlo nebo i malý kotel na dřevěné pelety.

Energy Centre České Budějovice Poslat poptávku