Mobilní dům Kateřina I (Zdroj: celorocnimobilnidomy.cz) Zobrazit fotky zobrazit 5 fotek

Moderní mobilní domy splňující legislativu ČR je možno v mnoha případech využít nejen jako víkendové bydlení k rekreaci, ale mnoho z nich je již projektováno na celoroční bydlení a slouží jako plnohodnotná náhrada bytů či menších domů. S ohledem na vysoké ceny nemovitostí v ČR a stále rostoucí úrokové sazby hypotečních úvěrů se právě cenově dostupné mobilní domy jeví jako skvělá varianta bydlení pro široké spektrum zájemců. Mobilní dům je možno zakoupit i v nízkoenergetickém standardu s efektivním vytápěním například pomocí elektrických rohoží.

Oblíbenost u mladých rodin stoupá

Celoroční mobilní domy jsou stále častěji využívány mladými páry či mladými rodinami, které mají zájem o ekonomicky výhodné bydlení v bližším kontaktu s přírodou. Výhodou mobilních domů je možno jejich spojování, kdy lze tímto modulovým způsobem dle potřeb navyšovat celkovou plochu domu a využít tak výhod tzv. rostoucích domů. Mobilní dům je možno také přisadit například ke stávající stavbě a do budoucna není problém jej přemístit kamkoliv jinam. Právě jejich kompaktnost je hned po zajímavé ceně atributem, který ovlivňuje rozhodování mladých rodin ve věci nákupu mobilního domu. Mobilní domy jsou nabízeny v mnoha variantách a jak vzhledově tak parametrově jsou schopny nahradit zděný dům či dřevostavbu.

(Zdroj: celorocnimobilnidomy.cz)
(Zdroj: celorocnimobilnidomy.cz)

Na důchod pryč z města do přírody

Mobilní domy se těší vysoké oblibě také u osob předdůchodového či důchodového věku, kteří mobilní domy na okraji měst či na venkově vnímají jako skvělou možnost pro trávení volného času a to celoročně. Klid a příroda doslova na dosah ruky, jsou v dnešní době k nezaplacení. Mobilní dům lze usadit téměř na jakýkoliv pozemek. Díky usazení na vruty či betonové patky není nutné mít dům na rovině a je možno jej usadit také do svahu. Možná je i modifikace dispozice domu, výběr obkladů či fasády domu a výběr vnitřního vybavení. Mobilní dům tak může nabídnout komfortní bydlení zcela dle Vašich představ.

Mobilní dům Pavlína I (Zdroj: celorocnimobilnidomy.cz)
Mobilní dům Pavlína I (Zdroj: celorocnimobilnidomy.cz)

Mobilní dům jako chata na víkendy

Nejen ze strany majitelů kempů, ale rovněž ze strany jednotlivců jsou mobilní domy velice zajímavým řešením pro víkendové ubytování. Při odběru vyššího množství domů lze samozřejmě nabídnout zajímavější ceny a obecně lepší podmínky spolupráce. S ohledem na to, že mobilní domy je možno kromě klasické fasády obložit například dřevem nebo použít vinyl siding či cetris desky, je možno vizuální podobu exteriéru domu vyladit k dokonalosti.

Mobilní dům Libor II (Zdroj: celorocnimobilnidomy.cz)
Mobilní dům Libor II (Zdroj: celorocnimobilnidomy.cz)

Nemáte dostatek financí? Využijte hypotéku!

I na mobilní domy je možno čerpat hypoteční úvěr stejným způsobem jako je tomu u běžných rodinných domů. Dům musí splňovat určité parametry, které jsou pro kvalitní a spolehlivé výrobce mobilních domů samozřejmostí. Mobilním domem lze v případě čerpání hypotéky ručit stejně, jako například pozemkem či jinou nemovitostí. Při ceně mobilních domů se tak jedná o dostupnou variantu bydlení i při využití hypotečního úvěru.

Mobilní dům (Zdroj: celorocnimobilnidomy.cz)
Mobilní dům (Zdroj: celorocnimobilnidomy.cz)

Jde to i bez stavebního povolení

To, zda bude umístění domu na pozemek podléhat stavebnímu povolení, určuje především územní plán města nebo obce. Je-li pozemek dle územního plánu určen k výstavbě rodinných domů, je stavební úřadem pro umístění domu na pozemek požadováno nejčastěji ohlášení stavby. Je-li pozemek určen k výstavbě objektu pro rekreaci, je dostačující územní povolení či územní souhlas. Kvalitní výrobci mobilních domů jsou schopni klientovi poskytnout studii ukázkového mobilního domu v potřebných rozměrech, kterou klient předloží na stavebním úřadu a tento mu následně oznámí, co vše je třeba vyřídit pro úspěšné umístění domu na pozemku.