Není krásnějšího pohledu na rozkvetlý balkón, terasu či vstupní dveře. Květinové dekorace dokážou povznést svojí pestrobarevností svých květů rázem každou nemovitost, ať už je v jakémkoliv stavu.
I když jsou na údržbu nejnáročnější truhlíky a nádoby osázené letničkami, protože vyžadují pravidelnou zálivku, bývají zpravidla nejkrásnější. Některé z nich totiž dokážou vytvořit husté koberce poseté pestrými květy.

Plně slunné stanoviště
Existuje řada druhů rostlin, které vyžadují ke svému růstu a bohatému květenství plně osvětlené stanoviště. Takovým rostlinám se nejlépe daří na jižních a západních oknech. Bez dostatečně slunného stanoviště rostliny obvykle málo kvetou. Plně slunné stanoviště milují dosny (Canna). Červené nebo oranžové klasovité květenství se objevuje od července do října. Rostlina vyžaduje přes léto bohatou zálivku. Na zimu je třeba nádobu spolu s rostlinou umístit na světlé stanoviště bez mrazu; ideální je přezimovat ji při 15 °C.

Gazánie (Gazania) se pěstují pro své kopretinovité květy, jež nesou bílou, žlutou, oranžovou, červenou nebo hnědou barvu. Otevírají se však pouze za slunného počasí. Základem správného pěstování je slunné stanoviště a půda bohatá na humus. Hodí se jak do truhlíků, tak do předních částí záhonů.
Slunné stanoviště milují také tolik známé a oblíbené pelargónie (Pelargonium). V truhlíkách se pěstují převážně převislé druhy, zatímco ostatní druhy nejlépe vyniknou v nádobě. Zářivé květy v červené, růžové, bílé, purpurové či oranžové barvě dokonale vyniknou na tmavě zelených listech. Převislé druhy mají listy zpravidla břečťanovité, záhonové spíše okrouhlé s kresbou, zatímco velkokvěté druhy mají listy se zubatým lemem. Jsou poměrně citlivé na přemokření.

Na teplém a sluncem zalitém okně se daří i petúniím (Petunia), které je však lépe chránit před deštěm. Tato nenáročná rostlina kvete trubkovitými květy, jež mohou být jednobarevné nebo dvoubarevné, nejoblíbenější jsou růžové, bílé a fialové druhy. U této rostliny musíme odkvetlé květy odstraňovat.
Naopak je to u millionbells (Calibrachoa), která má funkci „samočisticí“, takže odkvetlých květů si nemusíme všímat. Je to balkónová rostlina oblíbená pro své drobné květy, podobné květům petúnií. Modré, růžové a fialové květy tvoří neuvěřitelně bohaté převisy, jež jsou odolné vůči větru a dešti.
Květy ve všech barevných odstínech nesou hledíky (Antirrhinum). Tvar jejich květů připomíná lva, snad proto se jim také říká lidově „lví tlamička“. Do truhlíků se výborně hodí nízké druhy, jenž jsou velice nenáročné na pěstování. Milují slunné stanoviště. Nejsou náchylné vůči žádným chorobám či škůdcům.
Pelargonie a Surfinie
Pelargonie a Surfinie
Přistíněné stanoviště
Do této skupiny patří rostliny, které přímé slunce nesnášejí. Reagují na něj např. popálenými listy. Do závěsných košů se výborně hodí převislé druhy begónií např. Begonia pendula. Tyto květiny se hodí do okrasných nádob a daří se jim nejlépe na slabě přistíněném stanovišti. Oblíbené jsou pro svoje pestré květy a masité listy.

Převislý koberec plný žlutých hvězdicovitých květů nese balkongold - dvojzubec (Bidens). Obvykle se pěstuje v truhlících spolu s pelargóniemi, se kterými nejlépe vynikne. Daří se jak v polostínu tak na slunném okně.
Slabě přistíněné stanoviště vyžadují fuchsie (Fuchsia). Snesou i slunce, avšak obvykle pěstování není příliš úspěšné. I když barevná škála květů fuchsií je poněkud omezená, svoji oblibu si našly jak převislé, tak stromkové nebo keříkovité druhy. Květy mohou být jednoduché, poloplné, plné a květy v hroznech v barevných variacích bílé, růžové, červené a purpurové. Od podzimu je nutné rostlinu přezimovat na chladném světlém stanovišti bez mrazu.

Slabě přistíněné stanoviště ocení lobelky (Lobelia), daří se jim však i na slunném stanovišti. Drobné květy jsou modré a jsou odolné vůči dešti. Mírně přistíněné stanoviště ocení nebo i slunné stanoviště netýkavky (Impatiens). Odrůdy mají růžovou, oranžovou, červenou, fialovou a bílou barvu. K dostání jsou jednobarevné nebo dvoubarevné druhy s jednoduchými či plnými květy.
V polostínu se daří bakopě (Sutera), snese však i slunné stanoviště. Tvoří dlouhé, převislé stonky, jež jsou hustě pokryté drobnými lístečky. Z paždí listů vyrůstají drobné bílé květy. Celá květina působí velice něžně.
Fuchsie a Bakopa
Fuchsie a Bakopa