Nemůžete mít pračku v koupelně? Zobrazit fotky zobrazit 2 fotky
Nejvhodnější doba pro výběr místa pro pračku je právě rekonstrukce, protože zásah do rozvodu vody a odpadů je náročný. „Neexistuje žádné universální řešení! Nedoporučujeme ani slepě přejímat nápady kamarádů nebo sousedů. V každém případě musíme dbát na funkčnost, praktičnost a estetickou stránku. Pračka nesmí překážet! Dobré je včas myslet i na umístění koše na špinavé prádlo', radí odborníci.

Pračka v koupelně?
Koupelna je stále nejčastějším prostorem pro umístění pračky. Důležité ale je, aby pračka nepřekážela jak pohybu, tak oku. S koupelnou by měla splynout.
Na pračku můžete vytvořit vyzděnou niku. Prostor nad pračkou pak můžete využít k umístění polic. Police mohou být otevřené nebo zakryté žaluziemi. V tomto případě myslete na rozměry pračky.
Pračku lze umístit i do skříňky. Dvířka skříňky by měla ladit s obklady nebo nábytkem, tvořit je ale může i zrcadlo.
Nižší pračku s předním plněním můžeme umístit pod umyvadlo. Pračka je buď pod umyvadlo volně vsunuta nebo může být skryta ve skříňce.

Umístění pračky v kuchyni
Nejčastější umístění pračky v kuchyni je do kuchyňské linky. Ale při této variantě pamatujte na to, že pračka při ždímání potřebuje určitý prostor. Po stranách musí mít určitou vůli na vibrace. Odborníci doporučují 5 cm z každé strany pračky.

Pračka v komoře
Komora většinou slouží jako úložiště sezónních věcí. Hezky se v ní v létě schovají objemné zimní kabáty a boty, v zimě zase nafukovací čluny a ploutve. Aby se do komory vešla ještě pračka a vytvořil se nezbytný prostor pro manipulaci s ní, je nutné dát tomuto prostoru určitý řád. Vše vám pomohou vyřešit policové sestavy, které pračku obklopí.

Šup s ní do vestavné skříně. Jelikož je vestavná skříň navrhována přímo na míru, není žádný problém vyčlenit v ní místo i na pračku. A pokud pračka správně funguje, nemusíte se obávat úniku vody nebo vlhkosti.

Další možností, kam pračku dát, je zasklená lodžie. Majitel pračky by se ale měl informovat u výrobce, zda je pračka schopna nepodléhat teplotním výkyvům.

Poslední variantou je vytvoření samostatné místnosti pro domácí práce. Tuto speciální místnost těžko vytvoříte ve stísněných podmínkách panelového domu. S vytvořením místnosti pro domácí práce vám pomůže architekt.

Jak je to s rozvody vody a odpadů?
Pokud se rozhodneme pro rekonstrukci rozvodů vody a odpadů, je vhodné mezi pračku a kanalizační stoupačku umístit sifon. Zabráníte tak případnému zpětnému prolínání pachů. Řešit nemusíte ani vzdálenost mezi pračkou a stoupačkami. Voda do pračky nepřitéká ani neodtéká samospádem. Vše zajišťuje čerpadlo. Pračku tedy můžeme umístit prakticky kamkoli.