Příčin nespavosti může být hned několik. Mezi ty nejčastější patří různá onemocnění, náš spánek ovšem do značné míry ovlivňuje také prostředí, kde odpočíváme. Je to především kvalita lůžka a také ložního prádla. Správná volba nám v tomto případě zaručí nejen to, že rychle usneme a celou noc strávíme v klidu a v pohodě, budeme navíc vstávat svěží, odpočatí a nebudeme cítit bolest zad.

Dnešní trh nabízí nepřeberné množství ložního prádla, a to nejen v různých materiálových provedeních, ale také s rozličnými grafickými vzory. Přestože estetické hledisko je velmi důležité a do jisté míry také ovlivňuje naši pohodu při spánku, více než barvami bychom se měli řídit právě tím, jaký materiál vyhovuje nám osobně.

Horkou novinkou, na kterou můžete nyní v obchodech narazit, je tkanina nové generace zvaná Gabas, jež je vyrobena z přírodního viskózového vlákna, které pohlcuje až o polovinu více vlhkosti než klasické bavlněné vlákno.
V praxi tak tkanina pohlcuje pot, jež během spánku produkuje naše tělo, a příjemně nás ochlazuje na optimální teplotu. Toto povlečení je lehké, hebké a jeho hlavní předností je, že se téměř nemačká. Po vyprání jej tedy nemusíme žehlit.

Pro spaní je velmi vhodný také další materiál, a sice bavlněný satén, který rovněž nevyžaduje náročnou údržbu – nemačká se, tudíž toto ložní prádlo také nemusíme žehlit. Povlečení je vyrobeno z velmi kvalitních, jemně česaných přízí.
Bavlněný satén má lesklou povrchovou úpravu, která mu dodává luxusní vzhled, zároveň je to velmi příjemný materiál. Tento druh ložního prádla ocení také alergici a astmatici, neboť obsahuje aktivní složku aloe vera, která brání vysoušení pokožky a působí protizánětlivě.
Speciální značková úprava povlečení navíc zamezí nadměrnému rozmnožování roztočů, plísní a bakterií.
Foto Marie Bártová - bytový textil.
Foto Marie Bártová - bytový textil.
Z dlouhých tenkých česaných přízí je zase vyroben materiál zvaný mako-satén. Speciální zušlechťovací postup při tkaní zaručuje vyšší lesk a zároveň i zvýšenou odolnost tkaniny proti opotřebení.
Také tento druh povlečení má nemačkavou úpravu.

Do mnoha domácností si v poslední době našlo zejména pro snadnou údržbu cestu krepové povlečení.

Stranou pozornosti hospodyněk nezůstává ani kreton – tkanina v plátnové vazbě, kterou rovněž není nutné žehlit.

Stále oblíbený je rovněž žerzej, který se vyznačuje jak výraznou pružností, tak také příjemnou měkkostí a vynikající savostí. Díky nízké mačkavosti si po dlouhou dobu udržuje bezvadný vzhled, údržba je ale trochu náročnější. Po vyprání je dobré žerzej sušit volněji a poté za sucha lehce přežehlit.

Trendové je stále i „babičkovské“ povlečení z flanelu. Tato stoprocentní bavlněná tkanina se vyznačuje zejména hebkostí a vysokou hřejivostí.
Foto Marie Bártová - bytový textil.
Foto Marie Bártová - bytový textil.

Ještě než do nově zakoupeného povlečení ulehneme, je vhodné jej vyprat. Ložní prádlo pereme otočené po rubu, v nepřeplněné pračce, se zapnutým šetrným odstřeďováním.
Pokud si chceme ušetřit práci s údržbou prádla, je nejlépe kupovat povlečení na zip.

Co se týká vzorů, podle odborníků našemu spánku nejvíce svědčí jemné květinové vzory doplněné vodovými barvami, které na nás působí uklidňujícím a harmonickým dojmem a navozují atmosféru odpočinku na letní louce.
Naproti tomu těžké, velké vzory nepůsobí příliš uklidňujícím dojmem, ale spíše těžkopádně.

Stěny ložnice a také ložní prádlo samotné by měly být naladěny spíše do barev chladnějších odstínů. Bránit se ale nemusíme ani mírně teplým tónům, které celou místnost oživí a zároveň na nás působí harmonicky. Chladné odstíny, zejména pak modré barvy, vyniknou nejvíce na saténovém ložním prádle a rypsech.
Foto Marie Bártová - bytový textil.
Foto Marie Bártová - bytový textil.