Sdílet
 

Jak správně sklízet a uchovávat plody

Datum vydání: 25.08.2009 | autor:
Bohatá sklizeň ovocných a zeleninových plodů je pro každého zahrádkáře odměnou za celoroční péči. Pochopitelně také záleží na počasí a na srážkách, které sklizeň značně ovlivňují. Víte jak správně sklízet a uchovávat plody, aby zůstaly co nejdéle svěží a zdravé?
Jablka
Jablka
Sklízíme jablka a hrušky

Od poloviny září začíná období sklizně podzimních a raně zimních odrůd jádrovin. Zimní druhy sklízíme v závislosti na počasí o 2 až 3 týdny později. Jak poznáme, že je správný čas sklizně? U jádrovin je chytrým pomocníkem stopka, která by se měla pootočením plodu o 90o snadno oddělit od větve. Pokud jdou snadno česat pouze některé plody, ostatní můžeme sklízet za 1 až 2 týdny. Ideální je pro sklizeň suché počasí zrána nebo k večeru. Sklízíme nejprve plody z dolních větví a postupujeme směrem nahoru a ihned je třídíme.

Plody bez stopek nebo mírně poškozené dáváme na stranu, protože by po uskladnění začaly brzy uhnívat. Můžeme je ihned použít ke konzumaci nebo k výrobě moštů, kompotů a marmelád nebo k výrobě dezertů a koláčů. Nahnilé plody však ihned likvidujeme. Pamatujme na to, že i pouze mírně nahnilé jablko je již hnilobou napadené celé, takže se určitě nedoporučuje je vykrajovat a konzumovat. Takové plody určitě nepatří ani do kompostu. Je třeba je zlikvidovat v asanační jámě, kterou zasypáváme páleným vápnem a zemí.
Foto: Flora Olomouc, hrušky
Foto: Flora Olomouc, hrušky
Ilustrační foto (www.shutterstock.com), švestky
Ilustrační foto (www.shutterstock.com), švestky
Sklizeň švestek a jiných slivoní

Podzim je čas sklizně švestek, mirabelek, renklód, pološvestek a slív. Jednotlivé druhy se od sebe liší nejen tvarem a velikostí plodu, ale i barvou slupky a především chutí. Tento druh peckovin sklízíme 3 až 4 dny před jejich konzumní zralostí. I když se pro skladování nehodí, jejich využití je bohaté. Kromě koláčů, kompotů a marmelád jsou také oblíbené pro destiláty.
Ilustrační foto (www.shutterstock.com), ořechy a jeřabiny
Ilustrační foto (www.shutterstock.com), ořechy a jeřabiny
Ořechy

Vlašské ořechy spolu s lískovými patří pro svoji nutriční hodnotu za jedny z nejhodnotnějších, protože obsahují vysoký podíl bílkovin a tuků. Vlašské ořechy sklízíme v době, kdy jim začne praskat zelená slupka a padají na zem. Případně můžeme sklizeň urychlit setřesením. Ořechy by neměly ležet pod stromem ve slupce déle než 2 dny, protože jinak začnou brzy uhnívat. Pro oddělení slupky od ořechu používáme rukavice.

Po sběru je sušíme v jedné vrstvě na suchém a světlém místě 4 až 5 týdnů. Usušené plody poznáme podle typického chrastění. Ukládáme je ve vzdušných pytlích na suché, avšak chladné stanoviště. Lískové ořechy sklízíme v září, kdy dozrávají. Některé druhy (zellské) sbíráme ze země, jiné (lombardské) sklízíme v době, kdy plody začnou hnědnout.
Ilustrační foto (www.shutterstock.com), jablka
Ilustrační foto (www.shutterstock.com), jablka
Ilustrační foto (www.shutterstock.com), jablka - správné uložení&nbspv&nbspjedné vrstvě
Ilustrační foto (www.shutterstock.com), jablka - správné uložení v jedné vrstvě
Základem je správné uložení plodů

Pro skladování je ideální sklep, kde je vhodné klima pro přezimování ovocných a zeleninových plodů, protože je zde chladno. Vhodný sklep, který není ani příliš suchý ani příliš vlhký zajistí, aby zde plody zůstaly dlouho čerstvé. Přílišné vlhko totiž brzy přináší plísně a nejrůznější houbová onemocnění, zatímco na příliš suchém stanovišti plody vadnou. Pro skladování je nejvhodnější vlhkost vzduchu okolo 80%, kterou zjistíme vlhkoměrem. Sklep by měl být chladný, neměl by však v žádném případě v zimě promrzat. Teplota by se zde měla pohybovat od 2 do 10 oC.

Před uložením ovoce a zeleniny je třeba sklep důkladně vyčistit a vybílit vápnem s přídavkem modré skalice, která zničí houbové zárodky z minulého skladovacího období. Zdravé ovoce ukládáme ve vzdušných dřevěných nebo plastových bedýnkách, které by měly být také důkladně čisté. Uložené plody je třeba pravidelně kontrolovat, zda nedochází k hnilobě, a špatné kusy odebírat, aby hniloba nenapadla další plody. Za teplého počasí pak skladovací prostor větráme.

Spolu s ovocem by se neměly současně skladovat brambory, řepa, cibule, celer a další druhy zeleniny, které mají odlišné pachy a ovoce by jimi mohlo načichnout. Malá část zeleniny a brambor pro skladování však ovoci nijak neuškodí, při větší zeleninové úrodě je však třeba sklep oddělit na ovocnou a zeleninou část se samostatným větráním.
Sdílení článku

Sdílejte na sociálních sítích

Vybíráme články

Katalog zboží

Novinky v katalogu zboží
  • Špenát setý Matador - Spinacea oleracea - semena - 1 gr 13 Kč
  • Troll 700 49 500 Kč
  • Cibule jarní bílá - semena - 250 ks 15 Kč
  • Letničky nízké - semena - 0, 9 g 17 Kč
  • GARDENA Čidlo půdní vlhkosti 1 415 Kč
  • Cibule jarní červená KARMEN - semena - 200 ks 15 Kč

Další kategorie e-shopu

Ohodnoťte článek kliknutím:
Hlasoval: 1 uživatel

    Další články

  • Tipy pro jarní zahraduTipy pro jarní zahradu

    S příchodem jara nastává všem zahradníkům to nejhektičtější období roku. Příprava půdy, hnojení, první výsadba a desítky dalších drobných činností na jaře prostě nesnesou odkladu. Přinášíme několik zajímavých tipů.

  • Jak si udělat miniaturní zahraduJak si udělat miniaturní zahradu

    Máte prostor pro alespoň miniaturní zahrádku pouze na balkónu, lodžii, na terase a nebo ploché střeše? Má zahrádka u vašeho domu velikost miniaturního plácku? Jak si s tak malou plochou poradit?

  • Vystavovatelé veletrhu FOR GARDEN se představujíVystavovatelé veletrhu FOR GARDEN se představují

    Již ve čtvrtek 23. března se opět otevřou brány výstaviště PVA EXPO PRAHA, které přivítá návštěvníky 11. mezinárodního veletrhu zahradní architektury, nábytku, techniky a zeleně.

Diskuze na téma "Jak správně sklízet a uchovávat plody"

Buďte první a napište komentář k  "Jak správně sklízet a uchovávat plody"

NAHLÁŠENÍ NEVHODNÉHO PŘÍSPĚVKU zavřít
Opravdu chcete nahlásit administrátorovi tento příspěvek jako nevhodný ? ANO NE