Pálená krytina versus betonová taška Zobrazit fotky zobrazit 5 fotek

Pálená a betonová taška jsou tradiční střešní krytiny u nás. Oba typy jsou vyráběné z přírodních materiálů, vyznačují se velkou odolností vůči nepříznivým venkovním podmínkám a jsou použitelné pro šikmé střechy s opravdu nízkým sklonem. Pálená taška má své nevýhody především ve vyšší ceně a křehkosti, betonová taška zase ve své velké hmotnosti a barevné nestálosti.

Pálená taška je tradice

Pálená střešní krytina má u nás dlouholetou tradici a stále patří mezi nejpoužívanější. Je vyráběna z hlín a jílů, které jsou vypalovány při velmi vysokých teplotách, a tím vzniká keramický střep. Takto vypálený střep vyniká vysokým tepelným odporem a schopností propouštět vodní páry. Mezi další výhody pálené krytiny patří velká odolnost vůči vnějším vlivům (kyselé deště, vítr, sníh, mrazuvzdornost). Pálená taška se navíc nerozpálí na přímém slunci a je vhodná i pro střechy s velmi nízkým sklonem. Krytina z pálených tašek také výborně tlumí hluk, což může být výhoda například při krupobití. Nevýhodou této krytiny je značná hmotnost, křehkost a nasákavost a také poměrně vysoká pořizovací cena.
Keramické tašky se pokládají na latě a jejich pokládka je poměrně rychlá. Čím větší je formát tašek, tím je pokládka samozřejmě rychlejší. Minimální sklon střechy, na který je možno položit pálenou krytinu, je 12o. obvykle se však pokládá na střechy se sklonem 22o. Dnes je možné volit mezi nejrůznějšími odstíny tašek, nejen klasickou cihlovou. Těchto odstínů se dosahuje engobováním a glazováním a takto ošetřené tašky dosahují stejné barevné stálosti jako tašky nepřibarvované, režné. 
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)

Odolná betonová taška

Popularita betonové krytiny stále stoupá. Jde totiž o tašky, které se vyznačují velmi vysokou pevností a odolností vůči mechanickému poškození. Betonové tašky jsou navíc tvarově stálé a mrazuvzdorné. Betonová krytina je opět vyráběna z přírodních materiálů - písku, cementu, vody a pigmentů oxidů železa, které tašce dodávají odstíny hnědé, červené, černé, ale i zelené a modré. Povrch tašky je pak ošetřen dvojitým, v dnešní době až pětivrstvým akrylátovým nástřikem. Betonové tašky jsou recyklovatelné a zdravotně nezávadné. 
Stejně jako pálené tašky se ty betonové pokládají na latě v pravidelných rozestupech vodorovně s hřebenem střechy. Betonová krytina je vhodná pro střechy s minimálním sklonem 17o, ale nejčastěji se používá pro sklon 25o. Betonová krytina je levnější než krytina pálená, její nevýhodou je však možnost změny barvy vlivem počasí a také poměrně velká hmotnost, která může být problémem pro některé typy střešních konstrukcí nebo při rekonstrukcích některých střech.
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)