Stará střecha (Zdroj: KM BETA) Zobrazit fotky zobrazit 3 fotky

Zelené střechy jsou dnes moderní. Pokud se ale vytvoří samovolně, na vaší starší střešní krytině, příjemnou emoci navodí jen stěží. Naštěstí existují osvědčené postupy, jak se mechu a lišejníku efektivně zbavit. A když už budete nahoře, můžete zkusit betonové doplňky a další prvky, které posunou vaši letitou střechu do 21. století. Nebo rovnou zvážit rekonstrukci s použitím krytiny v povrchové úpravě Prima, která je vůči mechům a lišejníkům odolná. 

Severní strana střechy, k tomu blízký potok nebo les. To jsou ideální podmínky pro růst mechů a lišejníků. Problém může být také u střech, kde je menší sklon a voda odtéká pomaleji. Zelený povlak se může vyskytnout nezávisle na typu střešní krytiny. Ať už se jedná o skládanou, plechovou nebo šindelovou střechu. Jak tedy postupovat, pokud chcete střeše vrátit původní vzhled?

Chemie nestačí, musíte vyvinout tlak

Nechat všechnu práci na chemii. Na první pohled nejsnazší cesta. Jenže postřik některým z přípravků, případně aplikace tradičního roztoku ze skalice modré, rozhodně nestačí. Sice mech a lišejníky zahubí, zbytky ale nadále na střeše zůstávají. Začít se musí mechanicky odstranit hrubé nečistoty, zejména velké shluky mechů a lišejníků. Ideální je použití vysokotlakového čističe s rotační tryskou, která efektivně zbaví krytinu nečistot také ve styčných plochách, které jsou špatně přístupné. Teprve poté se aplikuje postřik. Ideální je vše ukončit opláchnutím střechy.

Pokud jste střechu zbavili mechů, lišejníků a důsledně očistili od prachu a nečistot, můžete zkusit krytinu renovovat akrylátovou barvou. Barva se v přesném poměru naředí s vodou a dokonale zpracuje míchadlem. Nanášet lze buď plochým štětcem, případně stříkací pistolí. Postupujeme v několika pásech od hřebenáče k okapům. Při prvním nátěru je spotřeba zhruba 1 kilogram na 5 čtverečních metrů, druhá vrstva už se vsakuje méně.

TIP: Existuje řešení, jak mechům a lišejníkům významně předcházet. Nejrozšířenější betonová střešní krytina Beta je totiž nabízena i v povrchové úpravě Prima. Jde o extra lesklé a odolné provedení, které prakticky vylučuje usazování prachu a nečistot – tím účinně předchází růstu vegetace. Nyní je navíc střešní krytina Beta Prima dostupná se slevou 33 procent. Ideální je střešní krytinu kombinovat s měděnými prvky – zejména hřebenovými a úžlabními pásy, které výrazně potlačují růst mechů a lišejníků. 

Střešní krytina Beta Prima je nyní dostupná se slevou 33 % (Zdroj: KM BETA)
Střešní krytina Beta Prima je nyní dostupná se slevou 33 % (Zdroj: KM BETA)

Plast může dolů…

„Technologie, materiály i postupy se vyvíjejí s cílem zlepšit funkčnost a životnost. Je tak dobré zvážit, zda střechu i v tomto směru neposunout dál,“ podotýká technolog KM Beta Ing. Jakub Hemza s tím, že primárně jde o nahrazení původních plastových doplňků.

Plast hůře odolává UV záření, ztrácí svou původní barvu a tím narušuje vzhled střechy. „U drtivé většiny doplňků jsou dnes už dostupné jejich varianty v betonu. Jejich využitím lze dosáhnout ještě lepšího výsledku renovace,“ říká technolog Ing. Jakub Hemza s tím, že ideálním řešením je výměna krytiny v celé ploše. V takovém případě bude střecha vizuálně zcela celistvá.

Kalkulačka - ilustrační foto (Zdroj: KM BETA)
Kalkulačka - ilustrační foto (Zdroj: KM BETA)

…a Prima nahoru

Jak už bylo zmíněno, řešením může být i výměna krytiny v celé ploše. Vzhledem k aktuální slevě řady Beta Prima, to může být velmi zajímavá varianta. Pokud chcete mít představu, na kolik by takové řešení vyšlo, zkuste kalkulačku materiálu KM Beta. Stačí zadat rozměry a typ střechy a do pár minut máte orientační rozpočet na své obrazovce. A pokud potřebujete s čímkoliv poradit, můžete využít síť obchodních zástupců KM Beta, která je nejširší ze všech výrobců betonové krytiny. Zástupce KM Beta vám tak rád pomůže i poblíž vašeho domu.