Plastový plot nevyžaduje údržbu Zobrazit fotky zobrazit 15 fotek

Oplocení pozemku je u nás tradičním zvykem. Neoplocujeme sice pole a lesy, jak to často dělají v jiných zemích, na druhou stranu ale oplocujeme pozemky, na kterých stojí naše rodinné domy, chalupy, ale mnohdy i chaty a oplocujeme také zahrady v zahrádkářských koloniích. Investice do oplocení mohou být nemalé a náklady se ještě zvyšují při jeho údržbě. Existuje však bezúdržbový materiál s dlouhou životností? A co nabízí?

Bezúdržbové oplocení

Bezúdržbové jsou například gabiony plněné kamenivem, nehodí se ale všude a hlavně se nepoužívají jako oplocení, nýbrž k vyztužení stahů a jako protihlukové bariéry, navíc jsou velmi drahé. Bezúdržbové jsou také ploty z betonových vibrolisovaných tvarovek, jejich stavba je ale poměrně nákladná, je nutné začít základy založenými v nezámrzné hloubce (stejně jako při stavbě rodinného domu). Navíc lze bezúdržbovost zaručit pouze v případě, že bude betonové oplocení plné, bez prostoru pro plotovky. Nezdí se tedy pouze sloupky, ale celé stěny do potřebné výšky.

Ovšem až na jednu výjimku. Existuje materiál, kterému vystačí sloupky a po realizaci plotové výplně nevyžaduje žádnou povrchovou úpravu a údržbu – plast. Známé je poplastované pletivo, které není třeba po napnutí nikdy natírat. Existuje však ještě jedno řešení – plastové plotové plaňky (plastové plotovky).

Plastové plotovky

Plastové plotovky lze použít jako plotové výplně do jakkoli konstruovaného plotu včetně vstupních bran a branek. Postavit však lze z tohoto materiálu třeba i pergolu, zábradlí venkovního schodiště a nebo zábradlí balkónu či lodžie. Plast se používá také při konstrukcích zahradních laviček a teras či altánů. Uplatnění tohoto materiálu je tedy široké. Je ale třeba rozlišovat výrobky z prvoplastu a z recyklátu. Jejich původ a vlastnosti se liší.
Realizace plastového plotu v Černé
Realizace plastového plotu v Černé
Realizace plastového plotu v Černé
Realizace plastového plotu v Černé
Plastové plotovky součástí vjezdové brány v Černé
Plastové plotovky součástí vjezdové brány v Černé
Vstupní branka z plastových plotovek v Kaplici
Vstupní branka z plastových plotovek v Kaplici
Plastový plot v kaplici
Plastový plot v kaplici

Rozdíly mezi plotovkami z prvoplastu (PVC) a recyklátu

Většina rozdílných vlastností hovoří pro plotovky z prvoplastu (PVC). Jsou až 3 krát lehčí, jsou velmi pevné díky svému materiálu – tvrzenému PVC (plotovky z recyklátu se při délce nad 125 cm ohýbají), životnost se uvádí v desítkách let (u recyklátu je sporná), odolnost vůči tlaku je srovnatelná se dřevem, působí opracovaným dojmem – jsou oblé, barevnost je stálá jako v případě kvalitních plastových oken, jsou naprosto bezúdržbové (recyklát je nutné po letech přetřít impregnací kvůli tvoření skvrn).

Tvarově jsou stálé (i při větších délkách), lze vytvořit i povrch v dřevodekoru (u recyklátu to nelze) a lze vytvořit čistě bílý odstín, který je velmi žádaný (u recyklátu to opět nelze).

Pro plotovky z recyklátu sice hovoří nižší cena, tu ale kombinzují výše uvedené nevýhody. V čem mají oba materiály shodné vlastnosti, je výborná odolnost vůči houbám, plísním a hmyzu, vodě a mrazu.

Duté plotovky s vnitřní výztuží je však nutné uzavírat krytkami, které se lepí lepidlem na PVC (tuba o objemu 150 ml vystačí na jednu větší zakázku). Pokud by se v dutinách nahromadila voda a zmrzla by, plotovky se poškodí. Pokud jsou ale opatřené krytkami, nemůže se to stát. Stejně tak plastové sloupky je nutné opatřit krytkami.
Plot u vchodu do domu v rakousku
Plot u vchodu do domu v rakousku
Plastový plot v Kaplici
Plastový plot v Kaplici
Plastové schodišťové zábradlí
Plastové schodišťové zábradlí
Plastové balkónové zábradlí
Plastové balkónové zábradlí
Plastový plot v Kaplici
Plastový plot v Kaplici

Technické údaje o plastových plotovkách

Plastové plotovky se vyrábí z tvrzeného prvoplastu (PVC). Profily jsou duté a s vnitřní strukturou, zesílením, do kterého jsou šroubovány na nosné prvky. Krytky, které profily ukončují, mohou být rovné či oblé. Plotové pole lze provádět v rovném provedení, oblém a do sedla.

Základní nabídku plastových plotovek společnosti Alu.plast s.r.o. tvoří plaňky DPP 70 o šířce 70 a hloubce 22 mm a plaňky DPP 100 o šířce 100 a hloubce 30 mm, plastové sloupky, kryt sloupku KSP 110, krytky profilůkrycí a distanční lišty KDL 30. Výrobky jsou vyráběny ve standardní bílé barvě či odstínu zlatého dubu. Po dohodě je však možné vyrobit další odstíny. Součástí dodávky může být i profesionální montáž.

Materiál nehnije, nekoroduje, odolává mrazu, je barevně stálý a nevyžaduje žádnou údržbu. Profily můžeme snadno řezat, vrtat a jinak opracovávat běžnými nástroji na kov či dřevo. Po opracování není třeba profily povrchově upravovat. Pro montáž plastových plotovek jsou však důležité nekorodující spojovací prvky, rezivějící šroub by vypadal nevzhledně a vytvořil by se flek i na samotném plastu.

Další informace o plastových výrobcích najdete na www.alu.plast.czwww.oknakaplice.cz
Plaňka DPP 70
Plaňka DPP 70
Plaňka DPP 100
Plaňka DPP 100
Krycí a distanční lišta KDL 30
Krycí a distanční lišta KDL 30
Kryt sloupku KSP 110
Kryt sloupku KSP 110