Nádrže na dešťovou vodu Zobrazit fotky zobrazit 5 fotek

Věděli jste, že když budete využívat dešťovou vodu v domácnosti, dokáže vám zajistit až poloviční úspory pitné vody? Podzemní nádrže, patřící k nejvhodnějšímu řešení k uložení dešťové vody, jsou poslední dobou čím dál oblíbenější. Navíc věřte, že vaší zahradě prospěje dešťová voda více jak voda pitná.

Vodné a stočné se rok co rok zvyšuje. V některých krajích mírným navýšením, v některých zase o dost výrazněji. V letošním novém roce došlo k nejvýraznějšímu navýšení za posledních několik let. V některých krajích byl nárůst přesahující až 10 %, např. v Plzni se cena navýšila o 12 % (zdroj: www.finance.cz). Pokud to vezmeme v číslech konkrétně, tak například od roku 2010 do roku 2018 stoupla cena vodného a stočného na osobu ročně o 755,12 Kč (zdroj: www.pravdaovode.cz). Jak bude vypadat situace za pět nebo deset let?

Zachycení dešťové vody do akumulačních nádrží je skvělým řešením pro využití vody jak v domě, tak na zahradě. V domě můžete využít dešťovku na splachování WC, úklid ale dokonce i na praní. Na zahradě můžete využít vodu prakticky na cokoli, od zalévání květin po mytí vozu.

Pokud se rozhodnete pro užívání dešťové vody i v domě, doporučujeme vícestupňovou filtraci, pro zálivku zahrady je zapotřebí pouze filtrace jednostupňová.

Jaká podzemní nádrž je pro vás ta nejlepší?

Na trhu můžeme najít mnoho typů akumulačních nádrží. Příkladem můžou být betonové nádrže, které jsou ale velmi složité na manipulaci. Samotná nádrž patří mezi ty levnější, ale daň si vás najde na dopravě, která nepatří mezi ty nejlevnější a pohybuje se v řádech tisíců.

Dalším typem, který můžete na našem trhu nalézt, je nádrž svařovaná. Tyto nádrže jsou vhodné tam, kde je vše ideální, čímž se rozumí tam, kde se nenachází spodní voda a jílovité podloží. Velkou nevýhodou je samotná instalace v podobě obetonování nebo betonového podloží.

Nádrže na dešťovou vodu
Nádrže na dešťovou vodu

My doporučujeme a dokonce vám i nainstalujeme nádrže monolitické, které jsou velmi snadné na instalaci, jsou pevné a beton není potřeba. Při správné instalaci je nádrž prakticky nezničitelná a voda v ní se téměř nekazí. To platí i pro speciální nádrže Li-Lo určené do spodních vod. Jejich unikátní konstrukce vám zaručí, že nádrž nevyplave a nezbortí se ani když bude prázdná a je vhodná i do skalnatého či jílovitého podloží.

Pokud už víte, jaký materiál bude vaším nejlepším přítelem, dalším krokem k výběru dešťové nádrže je znalost půdorysu (plochy) střechy a typu půdy.

Velikost střechy vám dopomůže ke správné velikosti nádrže. Naše nádrže jsou vhodné jak k menším domům, tak i k těm největším. V tomto ohledu jsme velice flexibilní a pomůžeme s výběrem přesně na míru.

Výkop pro nádrž na dešťovou vodu
Výkop pro nádrž na dešťovou vodu

Velikost nádrže by se také měla odvíjet od účelu využívání dešťové vody. Pokud potřebujete nádrž jen na zálivku zahrady, objem navrhujeme s ohledem na velikost zavlažované zahrady i způsob zalévání. Pokud chcete využívat dešťovou vodu i v domě pro více účelů, je třeba uvážit počet osob v domě a další kritéria.

Dalším faktorem je i poloha vašeho domu. Pokud víte, že se dům nachází v oblasti, kde prší velmi často, je určitě vhodné vybrat nádrž o něco větší, samozřejmě opět s ohledem na velikost střechy.

Usazování nádrže na dešťovou vodu
Usazování nádrže na dešťovou vodu

Příslušenství, aneb jak čerpat vodu z nádrže

Čerpat kvalitní dešťovou vodu a mít co největší komfort dnes už není nemožné. Stačí vybrat správné čerpadlo. Pokud budete využívat dešťovou vodu pouze na zálivku, postačí čerpadlo s plovákem do zásuvky. Jestli máte ale zájem o větší komfort, lze využít automatických čerpadel, která jsou také do zásuvky, ale lze je mít trvale připojená, kdy tlakový spínač zajistí automatické sepnutí a vypnutí.

Usazené nádrže na dešťovou vodu do štěrkového podloží
Usazené nádrže na dešťovou vodu do štěrkového podloží

Filtrace = základ úspěchu

Zanášet vodu nečistotami mohou např. stromy a vše se také odvíjí od ročního období. Váš podíl na čištění je tak velmi důležitý.

Standardní možností je umístění filtru přímo do nádrže. To ale nemusí být příliš pohodlné. Při čištění je zapotřebí odebrat koš, který je umístěn pod nátokovým potrubím nádrže. Opatrnost je zde nezbytností. Nátokový filtr je třeba čistit po každém větším dešti. To by pro vás nemuselo být zrovna lákavé, a tak tu máme ještě další možnosti.

Druhou možností jsou filtrační šachty, jež stojí samostatně před nádrží a k jejich údržbě je potřeba pouze sejmout víko, vytáhnout koš a propláchnout.

Pokud nádrž správně usadíte, s čímž vám rádi pomůžeme, čistíte a sem tam zkontrolujete, může být vaše nádrž prakticky životně neomezená a vaše úspory po letech výrazné.