Ražený beton - realizace v ZOO Praha Zobrazit fotky zobrazit 3 fotky

Beton je nejrozšířenější stavební materiál. Je to dáno jeho univerzálností, transportovatelností a dobrými mechanickými vlastnostmi. Betonu můžeme vtisknout elegantní tvář s jednoduchými křivkami a hladkým povrchem a ponechat jeho jedinečnou šedavě bílou barvu. Avšak dnešní technologie a trendy umožňují beton a jeho vizuální tvář přizpůsobovat individuálním požadavkům klienta probarvováním, vymýváním, leptáním či vyražením i složitých reliéfů přírodních materiálů nebo dokonce fotografie.

Jednou z technologií pro úpravu povrchů betonu, kterou Vám dnes ZAPA beton a.s. představuje je tzv. ražený beton ve světě známý jako Stamped concrete nebo též Art concrete.

Aplikace raženého betonu se zpravidla aplikuje na podlahové konstrukce. Jedná se o železobetonovou desku, u které se povrch upraví tak, aby imitoval přírodní materiály, jako jsou dřevo, přírodní kámen, nebo třeba jen ušlapaný jíl. Vyražený reliéf povrchu betonu se dále probarvuje speciálními pigmenty a dosažení věrného přírodního barevného vzhledu se docílí takzvaným mramorováním za pomocí speciální kyseliny.

Betonová ražená dlažba - kompas
Betonová ražená dlažba - kompas

Vzorů a reliéfů je nepřeberné množství a raznice lze vyrobit a přizpůsobit dle individuálních požadavků zákazníka. Konečný jedinečný efekt lze podpořit výběrem vhodné barvy či kombinaci barev.

Z betonu lze však podobnou technologií realizovat i svislé konstrukce pro imitaci skal, vodopádů, případně pro zajímavé nápady tvarů pro privátní bazény.

Společnost ZAPA beton dodává upravené směsi pro zhotovitele již dlouhodobě a přesvědčit se můžete třeba v Pražské ZOO.

Na závěr je nutno podotknout, že společnost ZAPA beton a.s. je schopna v případě zájmu zkontaktovat zákazníka s ověřenými zhotoviteli a poskytnout odborný dohled v oblasti kvality betonu.

Ražený beton - logo Buzzi
Ražený beton - logo Buzzi