Proč jsou fuchsie napadány chorobami a škůdci Zobrazit fotky zobrazit 3 fotky

Při ochraně před chorobami a škůdci je u fuchsií zásadní prevence, což ale platí pro většinu rostlin. Nejúčinnější zásahy jsou v době, kdy ještě není rostlina napadena.

Nejčastějším důvodem šíření chorob a škůdců jsou špatně nastavené podmínky pěstování rostlin, případně onemocnění či napadení škůdci u sousedních rostlin. Zahrada je prostě komplex, živý organismus, který je třeba ošetřovat jako celek, to samé ale platí i pro rostliny pokojové a pro společenstvo rostlin na balkónech a terasách.

V každém případě ale nemusí jít často vůbec o vaši chybu. Konkrétní nemoc či škůdce se prostě dosud neobjevili a naráz jsou tu a v jakém rozsahu! Přitom jsme si problém mohli přinést například z obchodu spolu s jinou rostlinou. A zde jsme u prvního kroku prevence. Je třeba před koupí jakékoli další rostliny do zahrady, na balkón či terasu, ale i do bytu, tuto rostlinu pořádně prohlédnout. Zásadně kupujeme nejzdravější, nejčistší a nenapadené jedince. A není ani třeba být znalcem chorob a škůdců, zdravé rostliny se od nemocných a napadených liší svým vzhledem, kondicí.
Podezřelých věcí můžeme na rostlinách vidět spoustu, listy nesmí být povadlé, oschlé, podivně zbarvené, stonky nesmí černat, na listech by neměly být flíčky či fleky (tedy s výjimkou žádoucího panašování a přirozených barev), naprostým extrémem je poletující či lezoucí hmyz, to prodejce raději rovnou opustíme. Poznáme podle toho, že se o zboží nestarají a jde jim jen o zisk za každou cenu.
Fuchsie
Fuchsie
Co se týká našich chyb při pěstování, je největším rizikem špatný výběr stanoviště, špatná zálivka, špatné hnojení a volba substrátu. Špatné pěstební podmínky způsobí oslabení rostlin a ty pak jsou snáze napadány nemocemi a škůdci. Ovšem jiné choroby hrozí rostlinám v zimě a jiné v létě.
Při přezimování je největším rizikem plíseň šedá, která vzniká při značné vlhkosti a nedostatku světla. V zimě se však mohou na fuchsiích vyřádit také svilušky, molice, mšice a třásněnky. Při letnění v zahradách představují vysoké riziko ploštice.

I výskyt každého škůdce má svůj důvod, svilušky preferují suchý vzduch, proto je třeba fuchsie rosit. Svilušky se projeví drobnou pavučinou na rubu listů. Molice se objevují na rubu listů spolu se svými larvami a připomenou se lepkavým nektarem. Třásněnky poznáme podle skvrnitosti listů a jejich deformacemi. Jde o černý, pouze milimetr dlouhý hmyz s třásnitými křídly. Ploštice jsou pro změnu ploché, hnědě či zeleně zbarvené, s tvrdými polokrovkami. Sají z celé nadzemní části rostliny a jsou viditelné pouhým okem i z větší vzdálenosti, pokud rostlinu silně napadnou. U všech škůdců je třeba aplikovat účinný insekticid. 
Zdroj: ČESKÉSTAVBY.cz, shutterstock.com
Fuchsie
Fuchsie