FVE na střeše rodinného domu (Zdroj: Shutterstock) Zobrazit fotky zobrazit 5 fotek

Uvažujete o vlastní fotovoltaické elektrárně? Vsaďte na malé firmy. Proč je naopak, oproti informacím, které se objevují v médiích, vhodné se při volbě vlastní fotovoltaiky obrátit na menší firmu? Mainstream se řídí logikou reklamy, tedy vlastně peněz. Kdo za inzerci více zaplatí, ten má větší pravdu. Reálně je však pravdou pravý opak. 

Nenechte se vydírat hrozbami

Nenechte se vydírat hrozbami pádu mnoha dodavatelů, především malých a nově vzniklých firem. Je to argumentace těch velkých, aby z trhu vytěsnili svou nově vznikající konkurenci. Ano, realizace malou firmou má i své nevýhody, přednosti ale převyšují. Ostatně i realizace velkými společnostmi mají stinné stránky. A vždy je, upřímně řečeno, nejdůležitější osobní zkušenost.

Realizace pro pana Michala v Královéhradeckém kraji
Realizace pro pana Michala v Královéhradeckém kraji
Realizace pro paní Táňu na Vysočině
Realizace pro paní Táňu na Vysočině

Přednosti menších realizačních firem oproti kolosům

Na prvním místě je osobní jednání, osobní přístup. Ostatně velké firmy nemají obvykle až takový zájem o menší realizace, byť inzerují pravý opak. Jednoduše již jen kvůli obratu. A při plánování zakázek obvykle upřednostňují ty větší, to je stejné v každém oboru. Zkuste třeba sehnat instalatéra na menší realizace a opravy. Nakonec skončíte u inzercí „hodinových manželů“.

Na druhém místě je rychlejší realizace, která plyne z individuálního přístupu a zájmu o každého klienta. Bez ohledu na rozsah zakázky. I malé ostrovní realizace jsou pro menší firmy vždy výzvou.

FVE na střeše rodinného domu (Zdroj: Shutterstock)
FVE na střeše rodinného domu (Zdroj: Shutterstock)

Stejně tak je důležitá odbornost a nadšení. V malých firmách nejčastěji pracují odborníci a nadšenci pro FVE technologie, vše většinou montují sami, nestojí za nimi spousta outsircingu (realizace prostřednictvím jiných subjektů, tedy firem, kdy velká firma funguje jako prostředník často i jen pro řemeslníky na živnostenský list). Stejně tak za malou firmou nestojí mohutný řídící aparát, který je neukojitelný, každá manažerská pozice představuje peníze navíc.

Spokojený klient je pro malou firmu zásadní vizitkou. Je již jedno, jak je velký a jak náročnou požaduje instalaci. Přístup ve prospěch jakéhokoli klienta je pro menší firmu zásadní. Na druhou stranu se menší firmy díky menšímu kapitálu nepouští do aktivit, které by jen těžko dovedly zajistit (např. kauza Malina Group).

FVE na střeše rodinného domu (Zdroj: Shutterstock)
FVE na střeše rodinného domu (Zdroj: Shutterstock)

Cena i kvalita jsou s velkými firmami srovnatelné. Záruky přitom přitom drží výrobce/prodejce instalovaných zařízení. Proto dokonce i v případě úpadku menší firmy nehrozí, že by dlouholeté záruky skončily. Jen je nutné najít servis, který pomůže s vyřízením případné reklamace a s opravou.