Prodlužte život střeše svého domu Zobrazit fotky zobrazit 17 fotek

Renovace starších střech se provádí poměrně jednoduchým způsobem. Nejprve je krytina očištěna tlakovou vodou a případně dočištěna ručně, vymění se či opraví poškozené prvky, poté je krytina penetrována (nebo odmaštěna) a nakonec opatřena odolným nátěrem (resp. nástřikem). Tímto způsobem lze renovovat střechy eternitové, plechové, alukrytové, taškové (keramické i betonové), i asfaltové (z asfaltového šindele i asfaltových pásů s povrchovou minerální úpravou). A důvody renovace? Nejen pěkný vzhled střechy, ale též trvanlivá ochrana budov shora před klimatickými vlivy. Střecha je vlastně nejdůležitější ochranou před srážkami – k zatékání do budov vždy dochází shora.

Mnohdy se nám může dokonce již zdát, že stará střešní krytina dosloužila a bude zapotřebí investovat do nové. Nemusí to ale být pravda. Nový a svěží vzhled staré střechy bude souviset i s její prodlouženou životností a tedy odolností. V podstatě jde o nejúspornější možné řešení. I pořízení starší krytiny, která je v lepším stavu než ta současná a její výměna, by vyšlo dráž. A střechu, která alespoň vypadá jako nová, získáte za 2 až 5 dnů.

A nová barva nejenže obnoví vzhled střechy a tedy celého domu, ale také změní odstín střechy. A kromě zvýšení odolnosti vůči srážkám též ochrání střechu před mechy a lišejníky. Pokud je krytina v relativně dobrém stavu, lze zrenovovat i 100 let staré tašky či bobrovky. Při renovaci střechy novým nátěrem přitom není třeba lešení, vše se provádí jako výškové práce, čili řemeslníci se pohybují po střeše, jsou jištěni lanem a používají lehké hliníkové žebříky.

Technologický postup při čištění a nátěru střechy:

  • Čištění střechy vysokotlakou vodou (odstranění nečistot, mechů, lišejníků a případně staré a odlupující se barvy - u plechových střech ovšem tlaková voda nestačí, je třeba použít nářadí a střechu též odmastit)
  • Oprava a výměna krytiny (v případě plechových střech s původním nátěrem přebroušení míst, kde se nátěr odlupuje a výměna poškozených prvků)
  • Oprava a nátěr komínů
  • Penetrace střechy (u plechových střech místo penetrace odmaštění a poté aplikace základové barvy, která je ideálně antikorozní)
  • Výběr vhodného odstínu a typu barvy (použít lze i silikonový hydrofobizační prostředek, který nezmění barevnost původní krytiny, ovšem naodstraní ani fleky a jiné vzhledové vady)
  • Aplikace barvy
Čištění eternitové střechy tlakovou vodou
Čištění eternitové střechy tlakovou vodou
Výměna poškozeného eternitu
Výměna poškozeného eternitu
Penetrace vlnitého eternitu
Penetrace vlnitého eternitu
Nástřik finální barvy na eternitovou střechu
Nástřik finální barvy na eternitovou střechu

Renovace a nátěry eternitových střech

K renovacím eternitových střech se používají zahraniční materiály značek Meffert a Hagmans. A právě použitý nátěrový materiál je při renovaci klíčový – pokud by degradoval, bude se z eternitu rychle loupat a střecha by velmi rychle vypadala ještě hůř než před renovací. Je prostě nezbytné připlatit si za kvalitnější nátěrovou hmotu, která navíc dokáže zabránit ulpívání nečistot, mechů a lišejníků na střeše. Po nátěru kvalitní barvou, čili po dokončení renovace eternitové střechy je životnost této střechy prodloužena o cca 20 let. 
Klíčová je při pohybu po eternitové střeše naprostá opatrnost, jelikož jde o velmi křehký a tedy lámavý materiál. A čím je eternit starší, tím méně vydrží. A to samé platí i pro staré keramické a betonové tašky, i když ty vydrží oproti eternitu více. 
Finální barva se nanáší na důkladně zaschlou penetraci nástřikem (i penetraci je vhodnější stříkat). Používají se vysoce elastické barvy, které jsou propustné pro vodní páry, ovšem odolné vůči tekoucí vodě a krupobití. Tyto barvy střechu zakonzervují a chrání též před UV zářením. Voda nenasakuje do krytiny, ale stéká rovnou do okapu a nebo uschne na povrchu šablon. A právě materiál, který nenasakuje vlhkost, nevytváří prostředí vhodné pro usazování nečistot, vznikání solných výkvětů, špinavých skvrn a rozrůstání mechů a lišejníků. Nátěry střech se provádí cca od dubna do října a za teplot, které neklesnou pod +5 oC. Stejným způsobem přitom lze renovovat eternitové šablony i vlnitý eternit.
Nástřik finální barvy na eternitovou střechu
Nástřik finální barvy na eternitovou střechu
Nástřik finální barvy na eternitovou střechu - opravená a neopravená část
Nástřik finální barvy na eternitovou střechu - opravená a neopravená část

Renovace taškových střech

Renovace taškových střech probíhá v podstatě stejně jako renovace střech eternitových, přičemž vůbec nezáleží na materiálu, z jakého jsou střešní tašky vyrobeny. Může to být jak pálená keramika, tak beton a dokonce lze v mnoha případech renovovat i 100 let staré krytiny, pokud jsou ještě zachovalé. Pro nátěry betonových a pálených taškových střech se používají špičkové akrylátové barvy německé a švédské výroby (Meffert a Hagmans). Tyto barvy vynikají svou odolností vůči povětrnostním vlivům, UV záření a škodlivinám z ovzduší.
Tašková střecha před a po renovaci
Tašková střecha před a po renovaci
Nástřik barvy na taškovou střechu
Nástřik barvy na taškovou střechu
Nástřik barvy na taškovou střechu
Nástřik barvy na taškovou střechu

Renovace plechových střech

Čištění a nátěry plechových střech si na rozdíl od eternitu a střešních tašek nevystačí jen s tlakovou vodou. S původním nátěrem plechové střechy bývá problém a proto je v tomto případě renovace pracnější. Je třeba vzít do ruky špachtli či jiné nářadí a nakonec je třeba povrch odmastit. Před finálním nátěrem se nepoužívá penetrace, ale antikorozní či jiný podkladový nátěr. Ale samozřejmě až po případné výměně poškozených (zkorodovaných) plechových částí střechy. Proto předchází podkladovým a finálním nátěrům (nástřikům) práce klempíře. Nátěr plechové střechy se provádí štětkou, válečkem a nebo airless strojem, přičemž po prvním nátěru a jeho zaschnutí následuje druhý a to jak v případě barvy podkladové, tak barvy finální. Používají se kvalitní zahraniční syntetické, akrylátové, nebo polyuretanové barvy. Při ideálních klimatických podmínkách zaberou nátěry průměrně velké sedlové či stanové střechy (cca 150 m2) i s nátěry dalších klempířských prvků až 4 dny.
Plechová střecha po renovaci
Plechová střecha po renovaci
Plechová střecha před renovací
Plechová střecha před renovací
Plechová střecha po renovaci
Plechová střecha po renovaci

Renovace asfaltových střech

Renovace asfaltových střech (šikmých střech z asfaltových šindelů, pochozích lepenkových střech apod.) spočívá v dokonalé hydroizolace povrchů původních materiálů. Zároveň je zabráněno opětovnému růstu mechů a lišejníků, prodlouží se životnost střechy o cca 20 let a výrazně se zlepší její vzhled. Pro asfaltové střechy jsou ideální speciální akrylátové barvy Hagmans švédské výroby. Prvním řešením je akrylátová barva na rozpouštědlové bázi Takbeläggningsfärg, kterou se renovují převážně šikmé střechy pokryté asfaltovým šindelem (stejný materiál je vhodný i pro střechy eternitové a plechové). Dalším řešením je akrylátová vodou ředitelná barva Aquabarr, která je vhodná pro ploché lepenkové střechy. A i tento materiál je vhodný i pro střechy eternitové a plechové. 
Nástřik asfaltových šindelů
Nástřik asfaltových šindelů
Asfaltové šindele před renovací
Asfaltové šindele před renovací
Asfaltové šindele po renovaci
Asfaltové šindele po renovaci
Asfaltové šindele po renovaci
Asfaltové šindele po renovaci
Zdroj: www.redok.eu