Panelový bytový dům (Zdroj: Shutterstock) Zobrazit fotky zobrazit 5 fotek

Koupit si dnes starší byt v panelovém bytovém domě stavěném za socialismu, který navíc dosud neprošel rekonstrukcí, je vlastně koupí holobytu a budoucností již nedůstojného bydlení, jež nemá příliš společného se současnými potřebami, ale ani platnými normami. Rekonstrukce bytu v paneláku je prostě nezbytná a to takzvaně „z gruntu“. Stav společných rozvodů, takzvaných stoupaček, ale i společných prostor, výtahu apod. řeší SVJ (společenství vlastníků bytových jednotek), ovšem stav svého vlastního bytu musíme řešit my sami.

Co z původního bytu v paneláku zbude? Vlastně jen ty panely!

Nevyhovující elektroinstalace, často ještě hliníkové, původní betonové podlahy, umakartové bytové jádro atd. Když se zamyslíme nad tím, co vlastně z původního bytu v paneláku zbude, budou to vlastně jen ty panely (+ nová okna a stoupačky, které řeší SVJ z peněz, jež měsíčně vkládáme do společného fondu). Jinak je nejlepší vše odstranit a vytvořit byt vlastně nový. A vychází to již jen z logiky věci. Elektrické rozvody nevyměníme tak, že bychom vytahali staré kabely a nahradili je novými. To je iluze. Je třeba vytvořit nové drážky a nové otvory na vypínače a zásuvky. A to dokonce mnohem lépe rozmístěné. Stará elektřina se pouze odstřihne a zůstane skryta pod novými štuky. Pokud máme štěstí, je na podlaze dostatečně silná vrstva podlahového betonu, přičemž se jím u stěn zalévaly dřevěné lišty. Ty pak stačí vytrhat, spáry dostatečně zvětšit, aby se do podlahy vešly všechny nové kabely (včetně např. datových sítí a internetu) a do samotných panelů je již pak třeba řezat méně. Jenže řežete nejen do stěn, ale i do stropů kvůli novým rozvodům elektřiny ke stropním svítidlům.

Sídliště budované za socialismu (Zdroj: Shutterstock)
Sídliště budované za socialismu (Zdroj: Shutterstock)

Rekonstrukce bytu v paneláku vstupuje i do mezilidských vztahů

Když se člověk zamyslí nad tím, co vlastně koupil za „šílené“ peníze, musí kroutit hlavou. Ale to je prostě realita. Počítat navíc musíme před rekonstrukcí s nevraživostí sousedů, stížnostmi na hluk a prach, v panelovém domě je vše slyšet, bourací kladivo, úhlová bruska a fréza na drážky pak z přízemí až do posledního poschodí. A prach se také nese všude. Rozumní to vědí, počítají s tím, ale zaručeně se při každé rekonstrukci narazí na potíže. A třeba už jen ze závisti. On rekonstruuje a já ne, protože na to nemám peníze. Když samozřejmě pomineme onen hluk a prach, které jsou důvody nevraživosti objektivními. Ale bez nich to nejde, i když se snažíme prach sebelépe odsávat. A hluk již nelze eliminovat vůbec.

Po rekonstrukci nové, důstojné bydlení (Zdroj: Shutterstock)
Po rekonstrukci nové, důstojné bydlení (Zdroj: Shutterstock)

Delegujte stížnosti sousedů na firmu

Známý rekonstruoval svépomocí byt svého nejstaršího syna a po dokončení prací došel k závěru, že zadání rekonstrukce firmě by je zbavilo všech starostí především se sousedy. "Co já, paní, já rekonstruovat musím, přece nevyhořím od hliníkových elektrických rozvodů. A syn chce bydlet důstojně a moderně. Za ty peníze, které za byt dal. Však vy jste kdysi šla také do nového. A možná dokonce zadarmo. Ale práce provádí firma. Na ně se obraťte a zeptejte se, jestli to lze dělat tišeji a bezprašně." Lidé skutečně dovedou druhého otrávit. A delegování problémů na někoho, kdo je za práce zodpovědný a navíc disponuje právníky, je v tomto případě výhodnější, i když o řád dražší. Kromě kvalitní práce si platíte i za to, že vlastně „nemáte žádné problémy“. A starosti. Odevzdáte zakázku a od zahájení prací je za 1,5 až 2 měsíce (běžný byt o dispozicích 3+1) vše hotovo. Na klíč. A to doslova. Klíče od bytu a domu odevzdáte a zase se vám vrátí zpět.

Panelové bytové domy (Zdroj: Shutterstock)
Panelové bytové domy (Zdroj: Shutterstock)

Rekonstrukce bytu v panelovém domě na klíč

Rekonstrukce bytu ve starém panelovém domě představuje vyřešení elektřiny a bytového jádra (což znamená i novou koupelnu, záchod a kuchyň), ale také podlahy (zbrousit a nebo nivelovat samonivelační hmotou), nové štuky stěn a stropů, sádrokartonářské práce, bezobložkové zárubně a nové dveře, případné změny dispozic, pokud to statika konkrétní budovy dovolí apod. Vezmeme-li v úvahu, jaké všechny starosti, práce, nákup nářadí (či zápůjčka), ale i potřebný řemeslný um a zkušenosti by nás při převažující svépomocné realizaci (třeba na elektřinu stejně potřebujete elektrikáře) čekaly, je celkem jasno. Bez starostí, hádek, prostě se nastěhujete do hotového. A pak je již jen na vás, co si ještě doladíte, zda by nebyla dobrá prosklená lodžie, která zvětší obytný prostor a zároveň omezí tepelné ztráty v zimě a zisky v létě, zda by nebyly vhodné předokenní žaluzie atd. Ještě před zadáním prací je také vhodné zauvažovat například nad případným elektrickým podlahovým topením a nebo klimatizací. Tu lze sice řešit decentrálně (prodávají se i jednotky okenní), ale při kompletní rekonstrukci bytu vyvstane otázka, zda by ta centrální nebyla lepší. Otázek je mnoho stejně jako odpovědí, nebuďte v tom sami.

Panelový bytový dům (Zdroj: Shutterstock)
Panelový bytový dům (Zdroj: Shutterstock)
MISAD - Miroslav Kubeš Poslat poptávku