Plánujete rekonstrukci koupelnových prostor či bytového jádra ve starém bytovém domě pomocí sádrokartonu? Nevíte, jak si poradit rychle, prakticky a levně? Neorientujete se v jednotlivých typech sádrokartonových desek a jejich uplatnění? Dokážete posoudit pro a proti všech možných řešení? Zvažte dostupné možnosti a posuďte sami, zdali je sádrokarton tou nejrozumnější právě pro vás a zda konstrukci sádrokartonových příček či stropních podhledů zvládnete sami.

Sádrokarton obecně

Sádrokarton je ze stavebního hlediska vynikající materiál. Vzhledem ke své nízké ceně vyhovuje mnoha technickým nárokům. Sádrokartonové desky se vyrábí v normalizovaných rozměrech, případně je od výrobce možné objednat desky netypické šířky, délky a tloušťky. Není však problém sádrokartonové desky řezat na přesné rozměry. Sádrokarton můžeme využít u mnoha typů bytových a domovních rekonstrukcí i při nové výstavbě. Stačí jen umět s tímto materiálem správně zacházet a znát zásady jeho využití.

Sekundární úpravy sádrokartonových desek umožňují jejich aplikování i v prostorách, které nejsou pro obyčejný sádrokarton optimální. Koupelnový typ sádrokartonu je typickým příkladem využitelnosti tohoto materiálu i v místech, kde by obyčejné sádrokartonové desky nemohly dokonale splnit svou funkci.

Typy sádrokartonu

Základní sériově vyráběné sádrokartonové desky se vzhledem ke svému užití rozlišují barevně. Barvy desek se liší podle technologických či fyzikálních vlastností sádrokartonu, jim pak odpovídá i cena.
Foto: ČESKÉSTAVBY.cz
Foto: ČESKÉSTAVBY.cz
Foto: ČESKÉSTAVBY.cz
Foto: ČESKÉSTAVBY.cz
Bílý sádrokarton je základním typem sádrokartonových desek běžně využívaných při suché sádrokartonové výstavbě či rekonstrukcích. Logicky je ze všech typů sádrokartonových desek nejlevnější.

Typickou vlastností červeného sádrokartonu je silnější vrstva a tedy zvýšená pevnost materiálu. Tento typ sádrokartonu je využíván ke zlepšení protipožární ochrany. Většinou je však projektován do speciálních typů zástaveb jako bezpečnostní prvek zamezující šíření požáru. Při běžných stavebních úpravách se prakticky nepoužívá.

Zelený sádrokarton, označovaný RBI, byl vyvinut pro speciální využití ve vlhkých prostorách. Sádrokarton je z vnější strany ošetřen impregnační vrstvou, která zamezuje možnému styku s vodou a tím i jeho možnému poškození následkem nadměrné vlhkosti. V případě použití obyčejných (bílých) desek v prostorách s vyšší vlhkostí (koupelny, okolí bazénů, kuchyně) by materiál absorboval vzdušnou vlhkost z prostředí a dříve či později by tak došlo k jeho nevratnému poškození. Navíc by se nám postupně začaly šířit i plísně, stejně jako ve starých umakartových stěnách.
Foto: ČESKÉSTAVBY.cz
Foto: ČESKÉSTAVBY.cz
Foto: ČESKÉSTAVBY.cz
Foto: ČESKÉSTAVBY.cz
Vlastnosti zeleného sádrokartonu

Zelený sádrokarton je v porovnání s jinými konkurujícími materiály velmi levný a navíc má mnoho různých alternativ svého využití. Sádrokarton je snadno opracovatelný a výstavba s ním je rychlá, s minimem odpadu. Dalšími výhodami jsou jeho dlouhá trvanlivost a nehořlavost. Z hlediska mechaniky je pak výhodou zeleného sádrokartonu jeho zvýšená pevnost. Proto můžeme do nenosných konstrukcí ze zeleného sádrokartonu kotvit jiné konstrukce, například koupelnový nábytek, umyvadla, různé regály či kuchyňské linky.

Uplatnění zeleného sádrokartonu

Jako moderní trend se jeví náhrada sádrokartonu za dříve často používaný umakart. Stará umakartová bytová jádra dnes nahrazujeme novými materiály. A právě při porovnání s umakartem je sádrokarton ve všech směrech lepší volbou. Bytové jádro rekonstruované za užití zeleného sádrokartonu vám bude sloužit dlouho a efektivně. Sádrokartonová konstrukce navíc nezatíží konstrukci domu, je obdobně lehká jako příčky z původního umakartu.
Foto: ČESKÉSTAVBY.cz
Foto: ČESKÉSTAVBY.cz
Foto: ČESKÉSTAVBY.cz
Foto: ČESKÉSTAVBY.cz
Alternativy

Pokud bychom namísto sádrokartonu použili obyčejné pálené cihly či cihelné bloky, hrozilo by riziko narušení statiky domu. Cihelná konstrukce příčky by objekt příliš zatížila. Chceme-li však přece jen stěny ještě masivnější, než umožňuje právě sádrokarton, máme k dispozici řadu odlehčených tvárnic, které dokonce nemusíme spojovat maltou. Lepíme je pro tyto účely určenými lepidly.

Výstavba svépomocí?

Odborníci, kteří mají se sádrokartonovou výstavbou zkušenosti, dokážou se sádrokartonem provádět i složitější přestavby či úpravy. Běžné jsou i velmi složitě tvarované a ohýbané stropní podhledy. Je pouze na vás, zda využijete jejich služeb, nebo si poradíte bez nich a za pomocníka si zvolíte literaturu, DVD či internetové stránky výrobců sádrokartonových desek. Obzvláště na internetu dnes najdete ucelené pracovní postupy.
Foto: ČESKÉSTAVBY.cz
Foto: ČESKÉSTAVBY.cz
Foto: ČESKÉSTAVBY.cz
Foto: ČESKÉSTAVBY.cz
Stavební firma aBM, s.r.o.
Poslat poptávku