Čistý vzduch je pro obytný komfort zásadní (Zdroj: Shutterstock) Zobrazit fotky zobrazit 6 fotek

Příjemné a zdravé bydlení vyžaduje čerstvý vzduch, ale v zimě při větrání okny zbytečně ztrácíme teplo, i když při správném větrání nevychladnou stěny a předměty v bytě, takže se teplota vrátí do normálu rychle. Přesto je ale mnohem vhodnější rekuperace, čili větrání se zpětným ziskem tepla. Navíc jde ještě o jednu věc, s aktuálním trendem zateplování a maximální zvyšování izolačních schopností staveb ve všech směrech je opět třeba myslet na větrání, škvírami to již nejde.

Čistý vzduch je na prvním místě

Čerstvý a čistý vzduch se díky moderním zařízením stává finančně dostupnější a to dokonce i bezpracně, čili my sami nemusíme neustále fyzicky něco dělat, abychom si vyvětrali. A právě rekuperace (centrální i decentrální jednotky) má oproti jiným technologiím ohromnou přednost úspory tepla. Rekuperační jednotky přitom dnes bývají instalovány i při rekonstrukcích budov, nikoli jen v novostavbách.

Instalovaná rekuperace (Zdroj: Shutterstock)
Instalovaná rekuperace (Zdroj: Shutterstock)

Rekuperace = zpětné získávání tepla

Rekuperace je tedy zpětné získávání tepla. Znamená to, že přiváděný venkovní čerstvý vzduch prochází přes rekuperační výměník, který je umístěn uvnitř vzduchotechnické jednotky. A do něj z druhé strany vstupuje teplý odpadní vzduch z interiéru budovy. Obě vzdušniny jsou od sebe dokonale odděleny soustavou kanálků, aby nedocházelo ke zpětnému průniku pachů z odváděného do přívodního vzduchu. Přes stěny kanálků pak teplo z odpadního vzduchu přechází do přívodního, čili ten je tímto způsobem předehříván. Rekuperační výměníky přitom dnes dosahují vysokých účinností předání tepla, běžně je to okolo 90 %.

Instalovaná rekuperace (Zdroj: Shutterstock)
Instalovaná rekuperace (Zdroj: Shutterstock)

Účinnost rekuperace

A co je tedy účinnost rekuperace? Míra využití odpadního tepla pro předehřev chladného, čerstvého vzduchu. Účinnost rekuperace se musí logicky pohybovat mezi 0 a 100 %. Nulová účinnost je přitom účinností otevřeného okna a stoprocentní účinnost, která je technicky nerealizovatelná, by byla dosažena, pokud by se příchozí vzduch ohřál na totožnou teplotu, jakou má ten odpadní. Místnosti by pak byly větrána bez jakékoli ztráty energie.

Reálná účinnost rekuperace se pohybuje u běžně dostupných vzduchotechnických zařízení od 30 do 90 %, přičemž účinnost nad 60 % se považuje za dobrou, nad 80 % za špičkovou. U těch nejvýkonnějších jednotek se pak pohybuje od 75 % do 95 % (záleží na velikosti jednotky, průtoku vzduchu a typu rekuperačního výměníku).

Otvory pro nasávání a vyfoukávání vzduchu (Zdroj: Shutterstock)
Otvory pro nasávání a vyfoukávání vzduchu (Zdroj: Shutterstock)

Rekuperační výměníky

Rekuperační výměníky tepla se nejčastěji osazují přímo do větracích jednotek. Rekuperaci je tak možné využít prakticky ve všech typech objektů při hygienicky nutném větrání, v bytech i rodinných domech a jiných typech budov. Třeba i veřejných zastřešených bazénů a staveb průmyslových.

Uveďme si praktický příklad. Odpadní vzduch má teplotu 22 °C a předehřeje venkovní přiváděný vzduch z teploty např. -5 °C až na cca 20 °C. Je tedy vidět, že REKUPERACE je nutná součást celého VZT systému, ovšem sama o sobě vytápět interiéry nedovede, bez vytápění by se ztráty stále zvyšovaly. Sníží však zásadně množství energie, která je potřebná pro dohřátí čerstvého vzduchu na teplotu interiéru. Zde však technické možnosti REKUPERACE končí. Pokrytí tepelných ztrát objektu prostupem, případnou infiltrací a dohřev vzduchu po rekuperaci na pokojovou teplotu musí zajistit topná soustava.

Instalovaná rekuperace (Zdroj: Shutterstock)
Instalovaná rekuperace (Zdroj: Shutterstock)

Centrální rekuperace vzduchu s EC motory

Centrální rekuperační jednotky s EC motory dosahují vysokého průtoku vzduchu (více jak 300 m3/hod) a představují novou generaci rekuperačních a ventilačních systémů pro celý dům. Kombinují nepřetržitou ventilaci s nejprogresivnějším rekuperačním systémem. Bez ztrát energie lehce z domu odstraní znečištěný vzduch a nepříjemné pachy z kuchyně, koupelny a WC a zajistí stálý přísun čistého, filtrovaného vzduchu. Tím vám umožní dýchat stále čerstvý venkovní vzduch při zachování optimální tepelné pohody v domě a minimálních provozních nákladech. Zajišťují přitom nepřetržité větrání i v době, kdy je dům zcela uzavřen (dovolená, rekreační zájezdy apod.). Součástí dodávky je LCD displej a komfortní dálkové ovládání. Zařízení lze přitom napojit na potrubí pevné i ohebné a lze též dokoupit náhradní filtr přívodní a odvodní, které jsou součástí dodávky.

Schéma napojení rekuperační jednotky na klimatizační (Zdroj: Shutterstock)
Schéma napojení rekuperační jednotky na klimatizační (Zdroj: Shutterstock)

EC motory mají spousty výhod. Bezproblémovou regulaci otáček od 0 do 100 % výkonu, s vynikající účinností v celém rozsahu. Dlouhá je životnost motoru s minimálním rizikem přehřívání, nižší hlučnost při regulaci oproti AC motorům a až 30 % úspory elektrické energie. Plynulý je rozběh od minima do maxima, není proto třeba žádný rozběhový proud jako u AC motorů.

KSK spol. s r.o. - Technické zařízení budov Poslat poptávku