Jste si jisti, že spíte na vhodné matraci? Zobrazit fotky zobrazit 10 fotek Dobrá matrace je dnes nepostradatelným doplňkem každé ložnice. Správně zvolená matrace dokáže učiněné zázraky. Pomůže našim bolavým zádům a probudíme se odpočinutí. Jak si ale vybrat v nepřeberném množství matrací, které nám výrobci nabízejí? Je důležité jen jádro nebo i povrch matrace? A je vhodnější měkká nebo tvrdá matrace?

Foto: MIKO-INTERIÉRY, matrace Deny
Foto: MIKO-INTERIÉRY, matrace Deny
Výrobci přišli v posledních letech s mnoha novinkami ve výrobě matrací. Hlavním trendem poslední doby je však především návrat k přírodním materiálům. Snahou výrobců je poskytnout komfort klientům všech váhových kategorií. Kladou však důraz také na dlouho životnost matrací. Matrace nám ale musí vyhovovat, proto je nedílnou součástí výběru i fyzická zkouška. Na matraci si prostě lehneme a poté až se rozhodneme.

Nejsou pružiny minulostí?

Mohlo by se zdát, že pružinové matrace minulostí jsou, výrobci ale přicházejí s novými vylepšeními těchto matrací. Pružiny v moderních matracích mají soudkovitý tvar. Prohnou se pouze v místě tlaku a ostatní pružiny spolehlivě podpírají zbytek těla.
Foto: MIKO-INTERIÉRY, rošty Mono flex
Foto: MIKO-INTERIÉRY, rošty Mono flex
Foto: MIKO-INTERIÉRY, matrace Flora
Foto: MIKO-INTERIÉRY, matrace Flora
Tyto matrace velmi dobře dýchají, proto mohou být položeny i na neprodyšnou pevnou desku a mohou být využity i do vlhčího prostředí. Pružinové matrace mají od 207 do 920 pružin. S větším počtem pružin matrace dosáhne přesnějšího kopírování tvaru těla a zamezí zaboření. Proto jsou pružinové matrace výborné pro klienty s vyšší váhou.

Jinou variantou pružinové matrace je matrace s taštičkovým jádrem, kde jsou jednotlivé pružiny zašity do textilních sáčků, do takzvaných „taštiček.“

Taštičky individuálně reagují na tlak těla a výborně rozloží jeho celkovou hmotnost. Jinak se vyznačují stejnými vlastnostmi jako klasické matrace pružinové.
Foto: MIKO-INTERIÉRY, rošty Perfect mot
Foto: MIKO-INTERIÉRY, rošty Perfect mot
Foto: MIKO-INTERIÉRY, matrace Komforta
Foto: MIKO-INTERIÉRY, matrace Komforta
Může povrch vylepšit funkčnost matrace?

Na matraci je samozřejmě velmi důležité jádro, povrch však zásadně ovlivňuje její celkové vlastnosti. Posledním hitem je viscoelastická pěna, neboli takzvaná „líná pěna.“ Ta mění své vlastnosti v závislosti na teplotě. Při vyšších teplotách pěna měkne a tím dochází k obtisku ležícího do pěny. Zvětší se styčná plocha a sníží zpětný tlak na ležícího.

Matrace s viscoelastickou pěnou je tedy výborným řešením pro osoby dlouhodobě ležící. Druhým trendem je studená pěna.

Matrace s povrchem ze studené pěny jsou velmi elastické a vyznačují se vysokou prodyšností. Sice mají poněkud vyšší hmotnost, zvyšuje se tak ale jejich schopnost dlouhodobě přenášet vyšší zatížení a životnost.
Foto: MIKO-INTERIÉRY
Foto: MIKO-INTERIÉRY
Foto: MIKO-INTERIÉRY, matrace Latex 15
Foto: MIKO-INTERIÉRY, matrace Latex 15
Přírodní nebo umělé materiály?

Jako téměř ve všech odvětvích, i ve výrobě matrací se vracíme k využívání přírodních materiálů. Jednou z variant je využití kokosových desek. Tyto desky se vyrábějí lisováním vláken z kůry kokosových ořechů. Celá výška matrace je pak ošetřena postřikem z přírodního latexového mléka. Taková úprava zajistí vysokou elasticitu desky, sníží její nasákavost a zvýší odolnost vůči houbám a plísním. Kokosové desky se využívají v sendvičových matracích včetně matrací dětských.

U těchto matrací se využívá progresivního pružícího efektu, což v praxi vypadá tak, že kokosová tvrdší deska se umístí pod měkkou horní vrstvu, která se dobře tvaruje a tvrdší část tělo podpírá. Využití přírodního materiálu také pomáhá výbornému odvětrávání matrace.
Foto: MIKO-INTERIÉRY
Foto: MIKO-INTERIÉRY
Foto: MIKO-INTERIÉRY, matrace Latex 17
Foto: MIKO-INTERIÉRY, matrace Latex 17