Rozkvetlá zahrada v zimě Zobrazit fotky zobrazit 6 fotek

Důvodů, proč najdeme i v zimě v zahradě květy, nejen plody některých rostlin, je více. Pokud například překvapí rozkvetlé růže brzký mráz a jinovatka a vydrží delší dobu, máme o parádu postaráno, ovšem zrovna růže nepatří mezi rostliny, které kvetou v zimě. Některým rostlinám ale nastává čas květu právě se zkracujícími se dny a vůbec jim nevadí chlad.

Nejprve ale zmiňme tradiční vánoční barborky. Ty sice nekvetou venku, ale kvetou. Jakoukoli větvičku dřeviny s pupeny připravujícími se na jaro, kterou přeneseme do bytu, prostě necháme při jednoduché péči vykvést. A nevěšte hlavu, byť je třeba větvičky těch nejtradičnějších barborek uříznout již na svátek Barbory, což je 4.12., můžete se na Vánoce těšit květy, i když jste to nestihli. I tradiční zvyk lze tak trochu obejít. Například velmi rychle nám žlutě vykvete zlatice (nesprávně nazývaná zlatý déšť, což je zcela jiný a prudce jedovatý druh), rychle též vykvete jasmín a vrba. Tedy – pokud vám v případě vrby nebude vadit míchání symboliky vánoční a velikonoční. Někdo prostě na tradice až tolik nevěří a nedodržuje je, ovšem krásně vykvetlé větvičky dřevin jsou v bytě vždy vítanou aranží, která se nemusí týkat zrovna jen Vánoc.
Barborka
Barborka

V zimě kvetoucí rostliny

Větvičky kaliny bodnanské (Viburnum) jsou v zimě obalené růžovými kvítky, které nádherně voní. Výborným stanovištěm bude například místo poblíž vchodu do domu, umístění u terasy, altánu a podobně.

Nádherně též v zimě vykvete vilín (Hamamelis), konkrétně do barvy žluté, oranžové a nebo červené (záleží na odrůdě). Květy vilínu mají tvar hvězdiček a umí něco neuvěřitelného: za silných mrazů se uzavřou, a když se opět oteplí (povolí mrazy), zase se otevřou. Vilín japonský je též vhodný k rychlení, pokud chceme mít co nejdříve vykvetlé barborky. Přitom se tento keř hodí i do malých zahrad, jelikož svou výškou nepřesáhne 4 metry. Spolu s vilínem je též dobré rychle výše zmíněnou kalinu. V zahradě jsou oba druhy keřů ideální jako solitéry v trávníku.
Rozkvetlá kalina
Rozkvetlá kalina
Vilín
Vilín
Čemeřice
Čemeřice
Ovšem v zimě nevykvetou jen některé dřeviny, ale i trvalky. Mezi ně patří křehká a magická čemeřice (Helleborus), což je stálezelená trvalka s květy bílými, nazelenalými, růžovými a nebo nachovými. Čemeřice bude vypadat krásně mezi zakrslými jehličnany a stálezelenými keři, pozor však na její jedovatost. Ani květům čemeřice mráz neublíží.

Nádherně též kvetou vřesovce (Erica), a to právě během adventu. Jejich květy jsou bílé, růžové nebo fialové a v zahradě krásně doplňují jehličnany v pozadí. Lze je pěstovat volně i v nádobách, třeba na terase či na balkóně. Pro svou prostou, neokázalou krásu, je lze kombinovat s jakýmikoli rostlinami. Vřesy i čemeřice se budou době vyjímat před jehličnany s tmavě zelenými jehlicemi.

Všechny výše uvedené rostliny nejsou náročné. Vystačí si s vlhkou, kyselejší půdou, slunným stanovištěm či polostínem.

Zdroj: abecedazahrady.cz, ČESKÉSTAVBY.cz, wikipedia.com, shutterstock.com
Vřesovec
Vřesovec