Katrán přímořský, lahůdková zelenina, které se říká mořská kapusta a nebo mořské zelí

Katrán přímořský, lahůdková zelenina, které se říká mořská kapusta a nebo mořské zelí

Čeleď brukvovité nabízí mnoho druhů různé zeleniny, ale i rostliny okrasné. Typická je pro tuto čeleď dosti uniformní stavba květů a charakteristické plody zvané šešule. Na celém světě najdeme cca 4000 druhů čeledi brukvovité a hojně je zastoupena i na našem území. Ze zemědělského hlediska jde o čeleď velice významnou. Katrán přímořský však u nás mnoho lidí nezná, přesto se mu bude dařit i v našich zeleninových zahrádkách.

Pěstujeme křen, zázrak, který vás může donutit i slzet

Pěstujeme křen, zázrak, který vás může donutit i slzet

Křen selský, v současné zabijačkové sezóně neodmyslitelná pochutina, lze jej však přidávat k hořčici a uzeninám kdykoli, námořníky dříve bránil před kurdějemi svým obsahem vitamínu C, přičemž byl na rozdíl od jiné zeleniny a ovoce při dlouhých plavbách velmi trvanlivý. Jak křen selský pěstovat?

Proč si Češi oblíbili chilli papričky, kdy je dobré začít s výsevem a co je SHU

Proč si Češi oblíbili chilli papričky, kdy je dobré začít s výsevem a co je SHU

Pěstování chilli papriček se stalo jakousi módou a malým papričkám propadá stále více lidí, byť je to zrovna s konzumací o dost slabší. Pikantnější pokrmy ano, ale na to stačí i velmi málo pálivé papričky, vlastně i trochu pálivé běžné papriky. Opravdoví gurmáni a zapálenci do pěstování chilli, jinak též kájenského pepře, se však orientují především na odrůdy druhu Capsicum chinense. A to je teprve „liga“.

Povijnice batátová, alternativa brambor jménem batáty a nebo jam

Povijnice batátová, alternativa brambor jménem batáty a nebo jam

Batáty jsou ve světě významnou zemědělskou komoditou, které se ročně vyprodukuje cca 113 miliónů tun. Zajímavostí však je, že jde i o krásně kvetoucí rostlinu, podobně, jako je tomu na příklad u konkurenčních brambor, které byly v Evropě zprvu pěstovány jako rostliny okrasné, než zde zabránily hladomoru. Ovšem ne všechny druhy povijnice batátové vůbec vykvetou a většinou se nedočkáme ani plodů se semeny.

Charantia je hořká okurka, která významně pomáhá diabetikům

Charantia je hořká okurka, která významně pomáhá diabetikům

Charantia je synonymem hořkosti, tato divoká africká okurka přitom roste kromě Afriky také v Amazonii a dalších oblastech Jižní Ameriky, v Karibiku, Indii a jiných teplejších částech Asie. Seznamte se s jejími zdravotními účinky především pro diabetiky.

Hrůbky a hrůbkování, móda a nebo praktický způsob pěstování rostlin

Hrůbky a hrůbkování, móda a nebo praktický způsob pěstování rostlin

Geometricky dokonale upravené záhony, povrch jako od mistra štukatéra a nebo na první pohled o dosti méně vzhledné hrůbky. Vlastně takové, s jakými se běžně setkáváme při pěstování brambor. Proč zahrádkáři a zahradníci hrůbkují i takové plodiny, u kterých to nebývalo obvyklé? A jsou hrůbky opravdu nevzhledné?

Jak poznáme, že jsou dýně zralé a jak je správně sklízet a skladovat

Jak poznáme, že jsou dýně zralé a jak je správně sklízet a skladovat

Obvyklou dobou pro sklizeň dýní je období od konce srpna do konce října. Letos můžeme počítat s tím, že se nám sklizeň obzvláště ve vyšších polohách i pěkně protáhne, jelikož bylo chladno a vlhko a to dýně nemají rády. Bez ohledu na datum v kalendáři však dýně sklízíme podle jiného kritéria, podle jejich skutečné zralosti. O kalendář se dýně nezajímají. A když je sklidíme a uskladníme správně, vydrží nám dost dlouho.

Nevyhazujte nedozrálá rajčata, ještě se dají zachránit a využít

Nevyhazujte nedozrálá rajčata, ještě se dají zachránit a využít

Rajčata nám v zahradě plodí, dokud mohou, tedy dokud nezačnou mrazíky a nebo plody nezničí plísně. A jelikož bylo letošní léto deštivé a chladné, někdo dokonce začal sklízet až od konce srpna a někdo se plodů rajčat vůbec nedočkal, začaly hnít ještě zelené. Každopádně však bude brzy třeba sklidit všechny plody, i ty zelené a ještě nehnijící, nenapadené plísní. Co s nimi?

Kiwano, okurka, která jako okurka moc nevypadá a ani příliš nechutná

Kiwano, okurka, která jako okurka moc nevypadá a ani příliš nechutná

Kiwano má zvláštní sladkokyselou chuť a lidmi je řazeno mezi plodinu exotickou, ovšem lze je pěstovat ve sklenících za stejných podmínek, jako pěstujeme okurky a nebo papriky. Prostě jde o plodinu, která může obohatit náš stůl z vlastních výpěstků. A určitě je to zelenina. Třeba hned v příštím roce můžete začít, respektive již ke konci zimy rychlením sazeniček spolu s okurkami, paprikami, rajčaty, cuketami, dýněmi, patizony, lilkem apod.

Nenechte je odejít, chilli papriky jsou víceletky, zkuste si je nechat přes zimu

Nenechte je odejít, chilli papriky jsou víceletky, zkuste si je nechat přes zimu

Pálivé chilli papriky, ona vcelku populární plodová zelenina s pikantním přídechem, jež má blízko k čeledi lilkovitých, patří mezi víceleté rostliny. Tím je asi řečeno vše podstatné. Když investujete energii do jejich přezimování, oplatí vám to příští rok brzkým nástupem do květu i mnohem vydatnější úrodou. A teď vám poradíme, jak je správně přezimovat.

Jak zabránit napadení cuket plísní okurkovou, jak je ochránit

Jak zabránit napadení cuket plísní okurkovou, jak je ochránit

Plíseň okurková se nespecializuje pouze na okurky, jak jméno plísně napovídá, ale také na cukety. Smutné je, že tato plíseň výrazně sníží odrůdu a dokonce dovede i zlikvidovat celé rostliny. Zprvu se začnou na listech tvořit bílé až šedavé skvrny a nakonec povlaky na celých plochách listů. A jak začne plíseň napadat i plody, máme po úrodě.

Jak poznat, že je listový salát hořký a kde se hořkost bere

Jak poznat, že je listový salát hořký a kde se hořkost bere

Hlávkový salát je již téměř přežitkem, stále se pěstuje, ovšem na trh prorazily mnohem křupavější a lahodnější druhy salátů. Však u toho hlávkového je vždy největší rvačka o srdéčko (košťál) a to je malé a každá hlávka má jen jedno. Ovšem třeba takový salát ledový, jako by tvořilo pouze křupavé srdéčko. Problémem je ale u salátů hořká chuť. Kde se bere a jak to poznat?