Světlovody Solatube Zobrazit fotky zobrazit 8 fotek

Léto začíná, slunce dostatek, interiéry jsou přirozeně, a pokud se nepřehřívají i příjemně nasvícené. Možná ale právě nyní, když je stavební sezona v plném proudu, se vyplatí přemýšlet o tom, jak bude náš interiér osvětlen v podzimním a zimním období. Ano, zdražující elektřina je řešením, ale přirozené světlo bez raketově rostoucího účtu za energie mohou zajistit světlovody.

Světlovody jsou v principu velmi jednoduchá zařízení, která nepotřebují žádný přívod elektřiny. Jakmile se jednou instalují v našem domě nebo firmě, budou do interiéru dodávat kýžené denní světlo, které učiní bydlení příjemnější.

Světlovody Solatube v podkroví
Světlovody Solatube v podkroví

V podstatě se jedná o rouru, která propojí střechu se stropním podhledem v dané místnosti. Tak jednoduché to je. Tubusy se dodávají v rozloženém tvaru a do podoby roury se složí až při instalaci. Vnitřní části tubusu jsou opatřeny vysoce odrazivou vrstvou tak, aby naprosté minimum světla bylo pohlceno, naopak maximum dopraveno do našeho interiéru. O tom, jaké jsou současné standardy renomovaných výrobců na odrazivost světlovodu, se dočtete například na www.solatube.cz.

Světlovod Solatube
Světlovod Solatube

Světlovodné roury potřebují pochopitelně jisté zakončení. Pokud se podíváme nejdříve do interiéru, tubus je zde opatřen takzvaným difuzérem. Často vypadá jako obyčejné stropní svítidlo, ale plní neobyčejnou funkci. Rozptyluje denní světlo takovým způsobem, že v prvních dnech po instalaci budete při odchodu z místnosti stále instinktivně šátrat po vypínači a „zhasínat“.

Světlovody Solatube v chodbě bez oken
Světlovody Solatube v chodbě bez oken

Pokud bychom difuzér odkryli, nahlédli bychom do podstřešních útrob světlovodného systému. Jak už bylo řečeno, je tvořen trubkami. Neznamená to, že musíte vidět přímo na střechu, a tedy na nebe. Světlovodné trubky lze velice dobře instalovat napříč „krkolomnostmi“ vazníků, krokví, latí, zateplovacích systémů či dalších instalací v podkroví.

Světlovod Solatube, kopule na střeše
Světlovod Solatube, kopule na střeše

Pokud se pomyslně prosoukáme světlovodnými trubkami až na střechu, narazíme na světlovodnou kopuli. Jde o velmi důležitou součást světlovodu. Na ní, její konstrukci, případně patentovaném provedení závisí, kolik světla, v jakých denních i ročních dobách nebo z jak nízkých úhlů dokáže světlovodný systémy zachytit a využít, tedy přenést do našeho interiéru.

Světlovod Solatube
Světlovod Solatube

Na www.solatube.cz je zmíněno mnoho detailů světlovodů, které ale hrají důležitou roli. Platí totiž, že efektivní světlovod tvoří kompatibilní a nejlépe společně dodávané prvky. Při pořizování světlovodu je proto dobré kupovat vše jako systém, ale zároveň se ptát na jednotlivé komponenty. Jak fungují? Proč je dané provedení řešeno, jak je řešeno? Jsou-li komponenty patentově chráněny, a přinášejí proto funkční nebo konstrukční přidanou hodnotu? Jaká je životnost celého systému i jeho součástí? Zda lze prokázat účinnost, tedy převod světla v různých částech roku? Kolik je doložených instalací nejen ve světě, ale především v České republice?

Světlovod Solatube v koupelně
Světlovod Solatube v koupelně

I když je instalace světlovodu jednoduchá a zručný řemeslník ji zvládne během jednoho dne, je dobré objednávat zařízení už nyní. Léto se rychle přehoupne a již v polovině září v interiérech citelně ubývá přirozeného světla.

Světlovod Solatube v kuchyni
Světlovod Solatube v kuchyni
WT - Windows Tomorrow, s.r.o. Poslat poptávku