Světlíky z pochozího skla (Zdroj: Radomír Kučera) Zobrazit fotky zobrazit 4 fotky

V našem podcastu jsme se tentokrát ponořili do světa designu, architektury a technologie. Hlavní roli sehrálo pochozí sklo. Jde o skleněné prvky, které nejen umožňují procházet se po skleněných podlahách a vytvářet vzdušné cesty a podesty, ale také otevírají nové perspektivy v designu a estetice.

Hostem Jany Machové byl Radomír Kučera, který se specializuje na denní světlo v interiéru. Už si s námi povídal v epizodě o světlovodech, což je další chytrá možnost, jak dostat do domu trochu přirozeného světla. A nyní hovořil hlavně o pochozích světlících Glassfloor. Podle Radomíra je pochozí sklo technologický div, spojující průhlednost, bezpečnost a kreativitu. 

Celý podcast si můžete poslechnout na své oblíbené aplikaci nebo v přehrávači přímo pod tímto odstavcem. V tomto článku zmíníme nejzajímavější informace, které v podcastu zazněly.

Co zaznělo v podcastu

Denní světlo a lidská psychika

V úvodu diskuse Radomír Kučera zdůraznil význam denního světla pro lidské zdraví a psychiku, s odkazem na význam cirkadiánního rytmu, který se řídí právě denním světlem. Odborníci proto volají po větším využití denního světla v interiérech, čemuž právě světlíky pomáhají. 

Hostem Jany Machové byl Radomír Kučera Foto: Jana Machová)
Hostem Jany Machové byl Radomír Kučera Foto: Jana Machová)

Úspora energií a nákladů na osvětlení

Podniky i domácnosti si uvědomují nejen vliv denního světla na psychiku, hledají také možnosti úspor energie. Pochozí světlíky se pro tento účel hodí, protože s nimi můžete využít pro průnik světla i netradiční povrhy, od teras po prosklené chodníky. 

Instalace a údržba pochozích světlíků

Co se týče instalace a údržby, pochozí světlíky vyžadují minimální údržbu. Mělo by stačit jednou za pět let zkontrolovat těsnění. Je třeba se také vyhnout použití chemikálií nebo vysokotlakého čištění, které by mohlo těsnění poškodit. 

Ani samotná instalace prý není ze strany zákazníka náročná, vyžaduje jen odpovídající stavební otvor odpovídajících rozměrů. Zbytek instalace rámu z nerezové oceli a bezpečnostního skla provede dodavatel. 

Instalace světlíku z pochozího skla (Zdroj: Radomír Kučera)
Instalace světlíku z pochozího skla (Zdroj: Radomír Kučera)

Kde všude se světlíky dají realizovat?

  • Rezidenční projekty: Pochozí sklo se používá ve výstavbě rodinných domů, kde majitelé chtějí přivést do svých obývacích prostorů více denního světla nebo se jedná o unikátní designový prvek.
  • Komerční a veřejné prostory: Pochozí sklo se instaluje ve firmách, továrnách, základních školách a školkách, kde ho najdete třeba nad koridory spojujícími budovy, nebo na střešních hřištích.
  • Suterénní prostory a anglické dvorky: Využití pochozího skla v těchto aplikacích umožňuje zvýšit množství denního světla v oblastech, které by jinak byly temné a méně přívětivé, jako jsou sklepy nebo vnitřní patia.
  • Prostory pod vodní hladinou: Existují speciální instalace, kde byl světlík z pochozího skla umístěn pod vodou, což umožňuje nevšední vizuální zážitky.
  • Integrace do chodníků a teras: Pochozí sklo se někdy umisťuje do chodníků a teras.
Pohled zezdola, světlíkem proniká světlo až pod zem (Zdroj: Radomír Kučera)
Pohled zezdola, světlíkem proniká světlo až pod zem (Zdroj: Radomír Kučera)