Hostem druhého dílu podcastu byl Radomír Kučera (Foto: Jana Machová) Zobrazit fotky zobrazit 5 fotek

Světlovod vypadá jako umělé stropní svítidlo, lidé si jej často pletou, říká v druhém díle našeho podcastu odborník na světlovody Radomír Kučera. Povídali jsme si o tom, jak je přirozené denní světlo důležité v běžném životě, jaký vliv má na naše zdraví a psychickou pohodu a co dělat, abychom ho měli dostatek a nemuseli celý den svítit, což je i v dnešní době drahých energií jedno ze zásadních témat.

Pozvání do druhého dílu našeho podcastu přijal odborník na světlovody Solatube Radomír Kučera, zpovídala ho Jana Machová. V tomto článku si připomeneme, jaké zajímavé otázky a odpovědi zazněly. Celý podcast si pak můžete poslechnout zde nebo přímo pod tímto odstavcem.

Úvodní otázka, která zaznít prostě musela: co je to světlovod?

Světlovod je zařízení, které přivádí denní světlo z oblasti střechy pomocí vysoce odrazového tubusu dovnitř objektu. Princip je jednoduchý, světlovod zabírá na střeše objektu malý bod, ze kterého sbírá denní světlo a pomocí vícenásobných odrazů světla jej přenáší dovnitř. V interiéru pak vypadá jako umělé svítidlo, často si jej lidé pletou.

Ukázka využití světlovodu v kuchyni (Foto: WT/Windows Tomorrow)
Ukázka využití světlovodu v kuchyni (Foto: WT/Windows Tomorrow)

Jaká je historie tohoto zařízení? U nás je zatím pořád pro spoustu lidí neznámé? Jde vůbec o novinku?

První náznaky světlovodů známe už z hlubokého starověku. Z té doby máme první doklady o snaze dostat světlo dovnitř masivních staveb, jakými jsou například egyptské pyramidy. Egypťané pro tento účel používali šachty vyložené zlatými pláty.

Rokem 1986 se pak začíná psát novodobá historie, kdy Steve Sutton, australský vynálezce, přišel s prvním prototypem světlovodu. Na základě tohoto prototypu a následného patentu vznikl v USA první komerční výrobce Solatube.

Jak to vlastně je tady u nás v republice s denním světlem, máme ho v českých domácnostech dostatek, nebo spíše nedostatek? 

Nemáme. Míra prosvětlení nebo proslunění velké části obytných budov je u nás mnohdy tak nízká, že by vlastně neměly být ani schválené k provozu. Naštěstí tato situace spěje k lepšímu a projektanti jej začínají řešit.

Střešní část světlovodu (Foto: WT/Windows Tomorrow)
Střešní část světlovodu (Foto: WT/Windows Tomorrow)

Je forma světlovodů v rámci udržitelnost nebo úspory energií u projektantů už zavedená, nebo je světlovod ve výstavbě zatím spíš okrajové téma?

Zatím asi to povědomí o této možnosti osvětlení taková, jaká by mohla být. Zdá se, že my jsme spíše konzervativní národ a pomalu vstřebáváme novinky. Na západě jsou světlovody přijímány mnohem příznivěji, jsou s nimi dlouhodobé zkušenosti a staly se stabilní součástí přemýšlení o udržitelnosti.

Toho umělého světla denně vstřebáme hodně. Přiznám se, že my v kanceláři máme jen zářivky, a když je zimní období, tak někdy chodím domů s tím, že mě bolí hlava. Předpokládám, že denní světlo má pozitivní é účinky i v rámci duševní pohody nebo zdraví.

Lidé jsou historicky napojení na zdroj denního světla – Slunce. Z hlediska cirkadiálních rytmů je pro nás přirozené řídit se právě denním světlem. Současná doba je tedy v tomto zcela výjimečná, jsme ovlivňováni umělými zdroji světla včetně elektronických zařízení. Vystavení se dennímu světlu má skutečně blahodárný účinek na duševní pohodu a může být i prevencí různých nemocí. 

Světlovod v koupelně (Foto: WT/Windows Tomorrow)
Světlovod v koupelně (Foto: WT/Windows Tomorrow)

Mimochodem, můžu si světlovodem svítit i v noci?

Ano, světlovod může fungovat jako umělé svítidlo, je možné jej doplnit umělým zdrojem světa. Když se venku setmí, stačí potom stisknout vypínač a světlovod převezme funkci klasického stropního svítidla.

Tady přidám ještě jednu další vlastnost světlovodů, která možná každého nenapadne. Za jasných nocí přenáší světlovod také svit měsíce. Vytváří pak třeba dostatečnou hladinu světla, aby se v místnosti dalo pohybovat bez toho, aby člověk rozsvěcel umělé osvětlení. 

Světlovod osvítí také chodby  (Foto: WT/Windows Tomorrow)
Světlovod osvítí také chodby (Foto: WT/Windows Tomorrow)

Co lidí, kteří chtějí přes den tmu? Když třeba přijdu po noční domů, nebo potřebuji v zasedačce tmu pro powerpointovou prezentaci? Světlovod se dá také „vypnout“? 

Ano, světlovod si můžete doplnit stmívačem. Ten zatemní místnost i za bílého dne.

Když jsem si četla diskuze ohledně světlovodů a problémů s nimi, tak se mi tam hodně objevovala stejná otázka, která se točila okolo tepelných mostů a s tím spojené kondenzace světlovodů. Tak jsem se chtěla zeptat, co je na tom pravdy, jestli opravdu, když mám světlovod, tak se mám obávat, že třeba za rok mi z něho začne kapat voda, nebo se mi budou objevovat nějaké mapy?

V první řadě je zásadní, jak je světlovod nainstalovaný, kdo jej instaloval, v jaké kvalitě. Vlivů, které na světlovod působí, je opravdu hodně (interiérová vlhkost, teplota exteriéru, kvalita zatěsnění spojů, výkyvy teplot a další). Proto si určitě zajistěte odbornou montáž a informujte se na záruku, kterou vám dodavatel světlovodu je schopen nabídnout. 

Co ještě v podcastu zaznělo:

  • Jaký je rozdíl mezi světlíkem a světlovodem?
  • Jaká je maximální možná délka světlovodu?
  • Lze umístit světlovod do jakékoliv střešní krytiny? 
  • Na co si dát při výběru světlovodu pozor?
  • Z jakých materiálů je světlovod, jeho odrazová plocha a jaké jsou jeho druhy?

Podcast ČESKÉSTAVBY.cz

Poslechněte si také ostatní díly našeho Podcastu o stavbě, zahradě a bydlení. Jako hosty si zveme odborníky a profesionály na stavby, zahradu a vše, co se točí kolem bydlení.

Všechny díly najdete také na populárních platformách: 

Spotify
Google Podcasts 
Apple Podcasts