S Mirkem Trojanem si o zateplení povídala Jana Machová (Foto: Jana MAchová) Zobrazit fotky zobrazit 3 fotky

Co je to zateplení domu a proč bychom vlastně měli domy zateplovat? Kolik můžeme zateplením ušetřit a jaké se dnes používají izolační materiály? A jaké jsou trendy v druzích a barvách omítek?

Čtyřiadvacátý díl našeho podcastu jsme věnovali zateplení, zejména pak rodinných domů. Pozvání Jany Machové přijal Mirek Trojan, který se zabývá zateplením budov i izolačními materiály. Celý podcast si můžete poslechnout zde nebo přímo pod tímto odstavcem.

Proč bychom vlastně měli zateplovat?

Hlavním důvodem je asi úspora finančních prostředků na vytápění, kterou zateplení přinese. Když to vezmeme globálně, až 40 % celkově vyráběných energií v Evropské unii jde na úkor vytápění objektů, to je obrovský objem, který může zateplení snížit. 

Není tady ale jenom prvek ekonomický nebo ekologický, můžeme zmínit i estetický dopad: zateplení může dům i zkrášlit.

Zateplením domu se ušetří 60 až 90 % nákladů na vytápění (Foto: Shutterstock)
Zateplením domu se ušetří 60 až 90 % nákladů na vytápění (Foto: Shutterstock)

Kolik peněz se vlastně dá ušetřit zateplením domu?

Zateplení obálky budovy je prvotním způsobem, jak ušetřit. Hodně se řeší zdroje energie a jejich alternativy,čím a za kolik teplo vyrábíme. Ale ať už máme jakýkoli zdroj tepla (tepelné čerpadlo, fotovoltaika, plynový kotel), dobrým zateplením šetříme vždy. Je to pasivní prvek našich energetických úspor.

Obecně se uvádí, že samotným zateplením domu se ušetří 60 až 90 % nákladů na vytápění. Vždy závisí na konkrétním řešení nebo lokalitě. 

Když uvedu jednoduchý příklad: běžný rodinný dům, bungalov o 120 m2 podlahové plochy. Roční náklady na vytápění nezatepleného objektu mohou být kolem 100.000 Kč. Pokud tento dům zateplíme na normové hodnoty, můžeme uspořit asi 70 % a budeme tedy platit jen 30.000 Kč ročně (znovu opakuji, že tady závisí zdroji tepla nebo lokalitě domu). Pokud se bavíme o pasivním domu, můžeme se dostat na částku kolem 20.000 Kč

V tom ukázkovém příkladu se ovšem bavíme o nějakém starším rodinném domě, který nebyl zateplený a na obvodovou konstrukci byly použité klasické materiály. Dnes se staví ze zdících bloků, nebo se budují dřevostavby, které mají již lepší vlastnosti. U nových domů se zateplením počítáme automaticky. 

Jaké se dnes používají izolační materiály?

Tradičními materiály jsou polystyrénizolační vata. To jsou zavedené materiály, které jsou právě teď na trhu i dostupné (v posledních obdobích tomu tak vždy nebylo). 

Dále se pro zateplení používají tepelně izolační desky z fenolické pěny nebo z PU pěny a také PUR desky. Ovšem běžné stavby rodinných domů se stále nejčastěji používá pěnový expandovaný polystyrén (EPS), případně minerální vata (která má vyšší požární odolnost).

Host našeho podcastu Mirek Trojan (Foto: Jana Machová)
Host našeho podcastu Mirek Trojan (Foto: Jana Machová)

Zvládneme zateplení domu svépomocí nebo je nutné pozvat specializovanou firmu?

Pokud jste šikovný kutil, je to možné i svépomocí. Pokud bych ale měl zmínit jednu činnost, která je zásadní a na kterou bych já osobně pozval specializovanou firmu, pak je to finální aplikace omítky – na to už je potřeba více rukou a závisí na ní nejen funkčnost, ale také vzhled fasády.

V takové situaci se ale můžeme dostat do křížku s garancí. Dodavatelská firma logicky dává záruku jen na tu část zateplení, kterou provedla. Ovšem ze zkušenosti víme, že pokud se na omítce projeví nějaké problémy, často pramení z těch vrstev pod ní. A pak může nastat problém. Pokud tedy chcete mít jistotu, raději si nechte zateplení dodat jako celek. Pak bude mít plnou garanci, dobře provedenou práci a dlouhou životnost zateplení.

Často dnes slýcháme i pojem zateplovací systémy, nebo ETICS. Co to vlastně je?

External Thermal Insulation Composite System – vnější tepelně izolační kompozitní systém.

Zateplení je z pohledu práva „výrobek“. I když je to systém s více komponentů a vrstev, je to výrobek, který má přesně definované vlastnosti, uvedené v certifikátu skladby. 

Proto, abychom zachovali funkci tohoto systému, je třeba dodržet stanovené postupy – nelze jen tak naskládat na sebe izolant, lepidlo a další materiály, které nejsou zanesené v certifikátu sklady, neměli bychom záruku správné funkce výrobku a garanci výrobce.

Co ještě v podcastu zaznělo:

  • Jaké jsou nejčastější chyby, které se při zateplování dějí
  • Jaké jsou vaše zkušenosti z praxe, nějaké zajímavosti se zákazníky
  • Máte dostatek zboží skladem/na realizaci v současné době 
  • Životnost zateplené fasády a jak o ni pečovat
  • Hodně jsme se bavili v minulých podcastech o pasivních stavbách – jak na zateplení budov těchto domů – je v tom nějaký rozdíl?
  • Kondenzace vodních par a rosný bod – je to problém?
  • Co je teplný most
  • Dá se na zateplení získat nějaká dotace?
  • Jaké omítky nebo nátěry se dnes nejčastěji používají? 
  • Existují nějaká omezení pro barvu fasády

Nezapomeňte si také poslechnout ostatní díly našeho Podcastu o stavbě, zahradě a bydlení. Jako hosty si zveme odborníky a profesionály na stavby, zahradu a vše, co se točí kolem bydlení.

Všechny díly najdete také na populárních platformách: 

Spotify
Google Podcasts 
Apple Podcasts