Truhlář Jan Šívr Zobrazit fotky zobrazit 13 fotek

Truhlárna v jihočeském Plavu vypadá na první pohled jako zahradní domek. V nenápadné dřevěné stavbě se ale skrývá moderně vybavená dílna. Tady si Jan Šívr s kolegy plní své sny a „hraje“ si se dřevem.

„Jako vnuk truháře navazuji na truhlářské tradice a postupy výroby s masivním dřevem. Dnes už ale na moderních strojích v naší malé truhlárně. I teď je ale u nás každý kus originál, každý kus dřeva nám projde rukama od začátku až po předání,“ popisuje. Důraz se klade na kvalitu práce i materiálu. „Vyrábíme výhradně z českých dřevin, jako je dub, buk, jasan, javor, třešeň, ořech a další.“ 

A právě od dubu je odvozena i značka, pod kterou pan Šívr své zboží nabízí. OAKY.cz vychází z anglického pojmenování pro tohoto krále stromů: „Logo si vypalujeme ručně, postaru mosaznou vypalovací raznicí.“

Truhlárna v jihočeském Plavu vypadá na první pohled jako zahradní domek
Truhlárna v jihočeském Plavu vypadá na první pohled jako zahradní domek

Konferenční stolky, které nepřehlédnete

Výstavním designovým kouskem truhlárny OAKY.cz jsou stoly a stolky.

Například konferenční stolek z jasanu, to je poctivý kus dřeva o váze 35 kg. Vyniká zde krásně opracovaný jasan s třešňovými motýlky proti většímu popraskání, ošetřený tvrdo-voskovým olejem. Stojí na pevných dubových nohách.

Neutuchající oblibu si získaly opracované dubové koláče s kovanýma nebo dřevěnýma nohama.

Designová dřevěná prkýnka jsou hitem na internetu

Nejúspěšnějším produktem na e-shopu OAKY.cz jsou pak prkýnka z bukového dřeva. Jejich čistý design a ergonomie si snadno najde cestu do každé kuchyně, kde to s přípravou jídla myslí vážně. 

Dřevěné prkýnko OAKY
Dřevěné prkýnko OAKY

„Prkýnka vyrábíme i pro firemní zákazníky. Jsou to oblíbené dárky pro klienty, protože jsou praktické a lidem se líbí. Firemní logo, které je na nich vypálené, působí stylově a nevtíravě,“ vysvětluje Šívr.

Designový držák na víno
Designový držák na víno
Držák na šampaňské
Držák na šampaňské

Nápadů i práce je dost

Truhlárna samozřejmě plní standardní zakázky, takže dokáže na míru vytvořit doplňky do interiéru nebo sestavit kuchyň. Ale výčet hezkých věcí, které opouští plavskou truhlárnu, tím nekončí. Například designový držák na víno, popírající fyzikální zákony, zaručeně přitáhne pohledy nejedné návštěvy. 

Originálním nápadem je i otvírák na lahve. V sortimentu se najde místo třeba pro vkusná dřevěná autíčka nebo tácy z dubového špalíku.

Otvíráky
Otvíráky
Dřevěná autíčka
Dřevěná autíčka
Dřevěné výrobky jako dárek
Dřevěné výrobky jako dárek
Kresba dřeva hraje u OAKY hlavní roli
Kresba dřeva hraje u OAKY hlavní roli