Sdílet
 

Vánoce 2008 – prodej ryb, vánočních stromků a zvěřiny

Datum vydání: 11.12.2008 | autor:
Ryba je o Vánocích nejchutnější, pokud projde sádkováním v pannenské vodě, kde je zbavena nadbytečného tuku. Takovou rybu pak domů přinesete ideálně protučnělou. Vždyť tradiční český kapr je postním a tedy i dietním pokrmem Štědrého dne a tuto tradici dodržují tradici uznávající rodiny celé střední Evropy. Stejně tak se neobejdeme ani bez tradičního vánočního stromku, pod který položíme dárky pro své blízké.
Foto: Lesy a rybníky města Českých Budějovic
Foto: Lesy a rybníky města Českých Budějovic
Prodej tradičních tuzemských ryb na štědrovečerní stůl proběhne jak v kamenné prodejně v ulici Jaroslava Haška č. 4, tak na stáncích. Vánoční stromky budou nabízené pouze pod širým nebem, v ulici Jaroslava Haška. Kromě těchto tradičních symbolů českých Vánoc si ale můžete od 21.12. v českobudějovické vánoční uličce (Panské ulici) koupit za tradiční atmosféry a obklopeni lidovými řemesly i divočinu – bažanty, zajíce, spárkatou a černou zvěř z Moravy.

Prodej ryb v kamenné prodejně

Od 19.12. do 21.12. je kamenná prodejna v ulici Jaroslava Haška č. 4 otevřena mezi 9. a 12. hodinou a po polední přestávce od 13:00 do 17:00 (19.12.), do 15:00 (20.12.) a do 16:00 (21.12.). 22.12. a 23.12. bude otevřeno celý den od 8:00 do 18:00 a 24.12. končí prodej štědrovečerních ryb v 11:00.

V nabídce bude především tradiční český kapr, ale i další druhy ryb. Kamenná prodejna má mezi 25.12. a 28.12. zavřeno a prodej obnovuje až 29.12. od 9:00 do 12:00 a 30.12. od 13:00 do 17:00. A pokud se budete chtít na poslední chvíli zásobit na letošního Silvestra, najdete kamennou prodejnu otevřenou od 9:00 do 12:00 a po polední pauze od 13:00 do 15:00.

V kamenné prodejně si kromě tradičních ryb můžete koupit i zvěřinu a mraženou drůbež. Ve dnech od 20.12. do 23.12. zde bude zajištěno zpracování ryb na počkání a po vzoru našich jižních sousedů i objednávkový servis na zavolání. Čerstvá zvěřina zde bude nabízena po celou vánoční prodejní dobu.

Kapra si pořídíte v první jakosti, čili o hmotnosti do 2,5 kg, za 74,- Kč kilogram a kapra VÝBĚR, o hmotnosti nad 2,5 kg, za 64,-Kč kilogram.
Foto: Lesy a rybníky města Českých Budějovic
Foto: Lesy a rybníky města Českých Budějovic
Prodej ryb na stáncích

Na stáncích se budou prodávat živí kapři od 21.12. do 23.12 v časech od 8:00 do 16:00. Konkrétně na Náměstí Přemysla Otakara II. (1,2), na křižovatce Lannovy třídy a Jeronýmovy ulice, v ulici Jaroslava Haška č. 4 (před kamennou prodejnou), před prodejnou potravin BILLA na sídlišti Šumava, před KD Vltava a u křižovatky ulic Pekárenské a Pražské (před obchodním domem IGY).

Prodej vánočních stromků

Tradiční tuzemské vánoční stromky (smrk, jedle a borovice) budou v prodeji mezi 15.12. a 23.12. v ulici Jaroslava Haška. Ceny smrčků se budou dle jejich jakosti pohybovat mezi 80,- a 160,-Kč a borovic mezi 100,- a 180,- Kč za každý metr výšky. Tato nabídka vánočních stromků je cenově nejvýhodbější ve městě, přitom mezi stromky najdete minimálně třípřeslenové exempláře.

Prodej ve vánoční uličce

V Panské ulici, tradiční českobudějovické vánoční uličce, si opět můžete od 21.12. koupit čerstvou zvěřinu. Bažanty, zajíce, spárkatou a černou zvěř z Moravy. Vaší dobré náladě a sváteční atmosféře ve vánoční uličce jistě přispěje i mnoho dalších stánků s lidovými řemesly a tradičním vánočním zbožím, stejně tak jako dobrý punč nebo oblíbená medovina.
A na závěr letošní vánoční inspirace pro vás, vyzkoušejte ´Českou vánoční polévkukapra na modro.´

Česká vánoční polévka
Ingredience:
1 – 2 kapří hlavy, jikry/mlíčí a jedlé vnitřnosti, 1 cibule, 150 g másla, 300 g kořenové zeleniny, pepř, zázvor nebo květ, sůl, na jíšku 50 g másla, 50 g hladké mouky + petrželka

Postup:
Nastrouhanou kořenovou zeleninu s pokrájenou cibulkou osmažíme na másle, zalijeme ji vodou a přidáme rybí hlavy. Vše vaříme asi 20 minut, osolíme, ochutíme pepřem a zázvorem nebo květem. Zahustíme světlou máslovou jíškou a vložíme jikry/mlíčí a vnitřnosti a ještě asi 10 minut povaříme. Do polévky obereme maso z hlavy, ochutíme petrželkou a podáváme s kostičkami chleba, osmaženými na másle.

Dietní kapr ´na modro´ (úprava obvyklá v sousedním Sasku)
Ingredience:
0,7 kg rozporcovaného kapra, 35 ml octa,70 g kořenové zeleniny, 20 g cibule, 70 g másla, sůl, divoké koření

Postup:
Porce narovnáme do pánvičky kůží nahoru a pokapeme polovinou vařícího octa. Do osolené a zbylým octem okyselené vody dáme kolečka zeleniny a cibule, divoké koření a vše uvedeme do varu. Poté vložíme připravené porce ryby a vaříme asi 15 minut. Po uvaření rybu vyjmeme a polijeme rozpuštěným máslem. Jídlo podáváme s přílohou dle své chuti, zvyklostí a dietetických nároků.

Lesy a rybníky města Českých Budějovic

České Budějovice, Jar. Haška 4, 37004
Tel: 387 315 531
E-mail: hartmanp@c-budejovice.cz
Sdílení článku

Sdílejte na sociálních sítích

Lesy a rybníky města Českých Budějovic

české Budějovice, Jar. Haška 4, 37004
Tel: 387 315 531
E-mail: hartmanp@c-budejovice.cz

Vybíráme články

Ohodnoťte článek kliknutím:
Diskuze na téma "Vánoce 2008 – prodej ryb, vánočních stromků a zvěřiny"

Buďte první a napište komentář k  "Vánoce 2008 – prodej ryb, vánočních stromků a zvěřiny"

NAHLÁŠENÍ NEVHODNÉHO PŘÍSPĚVKU zavřít
Opravdu chcete nahlásit administrátorovi tento příspěvek jako nevhodný ? ANO NE