O tom, že posuvné dveře jsou synonymem pro eleganci, nemůže být ani pochyb. Způsob jejich pohybu těsně podél stěny nebo do předem připraveného otvoru, takzvaného stavebního pouzdra, je velice tichý. Další jejich nespornou výhodou je, úspora prostoru a to se může obzvlášť hodit v malých bytech. S posuvnými dveřmi se navíc nemusíte bát jakéhokoli rizika, že se při průvanu samy zabouchnou.

Kromě toho mohou posuvné dveře dokonale harmonizovat s celým interiérem. Obvyklými materiály pro ně jsou dřevo a sklo. Sklo navíc dokáže do interiéru přinést víc světla. Pokud jste však zastánci obou těchto materiálů, nemusíte dělat kompromisy a můžete si vybrat jejich kombinaci. Existuje celá řada možností, od volby materiálů a barevných dezénů skla až po sklo pískované. Prakticky se dá říct, že posuvné dveře jsou originálním a atypickým doplňkem v interiéru. K jejich ovládání se nejlépe osvědčila madla či integrované úchytky, které jsou vkusnou tečkou.

Nejčastěji používané jsou posuvné dveře ve variantě jednokřídlovédvoukřídlové. Posouvají se po kolejničce, která by měla být vyrobena z opravdu kvalitního materiálu. Seriózní výrobci navíc poskytují několikaletou záruku. Věděli jste, že lze s posuvnými dveřmi ušetřit až 2 m2 prostoru? To se mnohdy hodí, obzvlášť když bojujeme s každým volným centimetrem plochy. Jejich ovládání je neskutečně jednoduché a další jejich obrovskou výhodou je bezbariérovost. Mnohdy dělá osobám na vozíku nebo s berlemi otevírání dveří potíž. Navíc se u posuvných dveří nemusí vyhybat dveřnímu křídlu. Na druhou stranu je však třeba zmínit, že posuvné dveře potřebují prostor na své zasouvání.

Zvolit můžete posuv do pouzdra či podél stěny. U posuvných dveří nejsou žádné překážky. A je třeba libo posuvné dveře uzamknout? Pokud chcete, aby je bylo možné uzamykat, je nutné tento požadavek zadat spolu s objednávkou dveří dodavateli, který do dveřního křídla a obložky dveří vyfrézuje potřebné otvory pro kování. Posuvné dveře si ale našly cestu i do koupelen, kde často bojujeme se zvýšenou vlhkostí. V tomto případě je nutné klást důraz na materiál pouzdra. Ideálním materiálem pouzdra je v koupelnách pozinkovaný plech, zpracovaný bez techniky svařování, který je odolný vůči korozím.
Foto: B MONTE s.r.o.
Foto: B MONTE s.r.o.
Dveře posuvné do stavebního pouzdra
Díky dveřím posuvným do stavebního pouzdra získáte ničím nerušený pohled či průchod do další místnosti. Rázem se celá místnost navíc opticky zvětší. Nejčastěji se používají ve variantě jednokřídlové nebo dvoukřídlové. Stavební pouzdro lze do interiéru montovat dodatečně, je však pochopitelně jednodušší s pouzdrem počítat už ve fázi stavby či rekonstrukce. Osazuje se buď do zděné nebo sádrokartonové příčky, která by měla být 10 až 12 centimetrů silná. Samotné pouzdro pak má rozměr cca 8 centimetrů. U větších otvorů do zděných příček se doporučuje opatřit je překladem. Je však třeba si už na začátku uvědomit, že stavební pouzdro není nosnou konstrukcí, proto by nemělo přenášet zatížení konstrukce nad sebou. Vybírá se vždy v provedení do zdiva a do sádrokartonu. Pouzdro do sádrokartonu se z jedné strany připevňuje na stávající stěnu a z druhé strany se opláští sádrokartonovou deskou. Přitom montáž zvládne každý šikovný kutil. Většina dodavatelským firem vám ji však nabídne automaticky.

Dveře posuvné na stěnu
Pokud nechcete jakkoli stavebně zasahovat do stávajícího interiéru, jsou pro vás ideální dveře posuvné na stěnu. Jde o nejdostupnější modely co do stavební připravenosti, montáže a montovaných prvků vůbec. Stavební otvor je pouze nutné obložit obložkovou zárubní, nad kterou se do stěny připevní speciální garnýž s pojezdovou lištou, po které se dveře posunují.

Přednosti posuvných dveří oceníte nejen v interiérech bytů a domů. Používají se také v kancelářích, hotelových halách, v nemocnicích či sociálních zařízeních. Právě díky těmto dveřím dostane celý interiér punc elegance a čistoty. Navíc jimi dáváte stop bariérám. Na druhou stranu je ale třeba zmínit fakt, že jsou posuvné dveře cenově mnohem náročnější nežli klasika. Vždy záleží na použitých materiálech, které zvolíte.
Foto: B MONTE s.r.o.
Foto: B MONTE s.r.o.