Zateplení soklu perimetrickým polystyrenem Zobrazit fotky zobrazit 2 fotky

Soklem bez zateplení může unikat podstatná část tepla. Navíc se jedná o místo, které je obzvlášť exponované a namáhané. Ochrání ho pouze správně provedená izolace. Jak na ni? Přinášíme kompletní návod pro zateplení soklu pomocí perimetrického polystyrenu.

Perimetrický (nenasákavý) polystyren se na rozdíl od toho fasádního neřeže z bloků. Vyrábí se už přímo do forem, takže má po obou stranách vaflovou strukturu, která zajišťuje lepší přídržnost lepidla. Díky tomu lze desky polystyrenu snadno celoplošně lepit běžným fasádním lepidlem. Kotví se případně pouze v místech, kde se nepoškodí hydroizolace.

Ve videu uvidíte přesný postup pro zateplení soklu polystyrenem Isover EPS Sokl 3000. Má minimální nasákavost, vysokou pevnost v tlaku a je mrazuvzdorný.

K lepení se v tomto případě používá lepicí hmota webertec 915 smíchaná s práškovým urychlovačem pro rychlejší tuhnutí a tvrdnutí.

Izolace soklu zabraňuje nejenom tepelným ztrátám, ale také vzniku plísní. Díky zateplení se totiž zvýší vnitřní povrchová teplota stěn, takže nedochází k nežádoucí kondenzaci, která je pro plísně živnou půdou.

Nanášení lepidla na perimetrický polystyren tj. soklovou desku
Nanášení lepidla na perimetrický polystyren tj. soklovou desku

Proč je sokl tak ohroženou částí staveb?

Sokl představuje především místo, kde se stěna přímo napojuje na terén. Je tedy vystavený působení velkého množství vlivů: srážkové vodě, mrazu, sněhu, mechanickému pohybu osob, a pokud je špatně provedená hydroizolace základů, pak i vodě vzlínající z podzákladí.

Sokl je ale také každé místo, kde svislá stěna navazuje na vodorovnou konstrukci a místo je tak při dešti namáháno odstřikující vodou tj. například nad balkony, terasami, lodžiemi, apod.

Se správně provedenou izolací ale působení těchto vlivů snížíte, a prodloužíte tak i životnost základové části domu.