Vložkování je nejčastější způsob rekonstrukce komínu Zobrazit fotky zobrazit 7 fotek

Máte pocit, že vám komín doma nebo na chalupě špatně táhne? Je-li jen trochu zanesený, postačí jej vyčistit a můžete topit dále. Pokud ale například zjistíte, že v místnostech na zdi komínového tělesa vystupují z omítky hnědé mapy nebo skvrny, znamená to, že původní vložka neplní svou funkci a do stěn komínového tělesa proniká kondenzát. Je proto třeba povolat odborníky a zkonzultovat s nimi případnou opravu nebo rekonstrukci komína.

Kdy je vložkování komínu třeba

Jak jsme již zmínili, vložkování komínů je jeden z nejpoužívanějších způsobů jejich rekonstrukce, který je navíc vhodný pro naprostou většinu běžných komínů. Nejčastěji se tato technologie používá v případě, kdy je komínový průduch nebo vložka ve špatném technickém stavu, neodpovídají už předpisům nebo neplní svůj účel. Poznáme to tak, že komín špatně táhne, v okolních místnostech je cítit zápach spalin nebo stěny komínového tělesa narušuje vlhko či kondenzát ze spalin.
Vložkování komínů se ale provádí také v případě, že majitel objektu přechází na jiný druh paliva nebo mění spotřebič a průměr jeho průduchu neodpovídá parametrům stávajícího komína.
Pohled do vyvložkovaného komína
Pohled do vyvložkovaného komína

Jak vložkování komína probíhá

Technologie vložkování komínů je navržena tak, aby celý proces probíhal shora bez nutnosti komín bourat, nebo jakkoli „otevírat“. U většiny komínů lze přitom vložku instalovat do původního otvoru bez větších úprav. V případě, že je průměr stávajícího průduchu nedostatečný,  lze takový průduch přizpůsobit rozměru nové vložky pomocí komínové frézy.
Když je komín připravený, nejprve se dovnitř shora spouští komínová vložka. Pro osazení tvarovek (napojovací díl a tvarovka s dvířky) se následně ve zdivu komínového tělesa zhotovují montážní otvory. Osazení zbývající části komínové vložky se pak provádí opět shora bez bourání.
Pohled do vyvložkovaného komína
Pohled do vyvložkovaného komína
Keramické komínové vložky
Keramické komínové vložky
Nerezové komínové vložky
Nerezové komínové vložky
Plastové komínové vložky
Plastové komínové vložky

Typy komínových vložek

Na trhu najdeme různé typy komínových vložek od různých výrobců. Obecně je dělíme podle použitého materiálu na vložky hliníkové, z nerezového plechu a keramické s vysokou životností. Vyrábějí se i vložky plastové, které jsou určené pro spaliny s nižšími teplotami (do max. 160 oC). 
Každý ze zmíněných materiálů se hodí pro jiný způsob použití, a proto se o finální volbě poraďte přímo s kominíky. Výběr typu a materiálu vložky totiž například ovlivňuje i to, zda je komínový průduch zcela rovný či z různých příčin uhnutý, do jaké míry budou kondenzovat spaliny, jaká bude jejich provozní teplota nebo zda odcházejí od spotřebiče podtlakem či přetlakem.
Dvířka nově vyvložkovaného komína
Dvířka nově vyvložkovaného komína

Odborné firmy nabízejí komplexní služby

Provedení opravy nebo rekonstrukce spalinové cesty byste měli v každém případě svěřit odborníkům. Firmy, které nabízejí komplexní služby v oblasti vložkování komínů, se vám navíc postarají o vše potřebné, od návrhu a provedení až po samotné připojení spotřebiče včetně revize spalinové cesty.
Zdroj použitých fotografií: www.kominy-kominex.cz