Vyberte si matraci „na tělo“ Zobrazit fotky zobrazit 6 fotek

Vhodně zvolený rošt a matrace správně rozloží hmotnost vašeho těla, budou kopírovat jeho tvar a budou vaší páteři skutečnou oporou, zádovému svastvu pak poskytnou uvolnění. Odměnou vám bude kvalitní a osvěžující spánek i ranní vstávání bez bolestí a proleženin.

Výběr matrace

Matraci zásadně vybírejte ve specializovaných prodejnách, do hypermarketu nechoďte „pro tu nejlevnější.“ Setkat se můžete i s pojmem „STUDIO ZDRAVÉHO SPANÍ,“ kvalitní matrace a rošty včetně odborné rady před jejich pořízením však získáte i v běžné prodejně nábytku, která není zaměřena speciálně na postele a jejich doplňky. Pokud dokonce prodejce nabízí „luxus zapůjčení matrace“ na jednu noc za vratnou kauci, máte vyhráno. To je totiž ten nejlepší způsob výběru, jaký existuje, bohužel je to u nás zatím jen výjimečná služba.

Tvrdost matrace

Matrace by neměla být ani příliš měkká a ani tvrdá. Pokud si ji na vyzkoušení nemůžete odnést domů, je dobré si v ní alespoň chvíli poležet, rozvalit se, jako kdybyste byli doma. Ochotný prodejce vám to jistě umožní. Položte se nejprve do polohy, ve které usínáte a klidně zkuste zavřít oči. Pokud máte nějaké zdravotní potíže spojené s páteří, klouby či svalstvem, případně hybností, je nutné je prodejci sdělit. Poradí vám, jaká matrace je vhodná právě pro vás. Doporučuje se vyzkoušet pro porovnání více typů matrací.

Pro matrace je důležitá takzvaná „bodová elasticita,“ matrace by se měla prohýbat pouze v místě, kde na ni zatlačíte, přizpůsobuje se tedy vašemu tělu. Nesmí vás nikde tlačit a vaše páteř by měla být v rovině, což poznáte v poloze na boku, ve které většina lidí i usíná. Pokud usínáme na zádech, špatně se nám dýchá, stejně jako při spánku na břiše. Pokud si lehnete na záda, bederní oblast se nesmí oproti dalším částem těla příliš propadat. V opačném případě to značí, že je matrace až příliš měkká. Běžně se u matrací také uvádí „stupeň tvrdosti,“ v stupnici od 1 do 5. Vy vybírejte zásadně stupeň 3 a vyšší – tvrdší matarce. Více tvrdá matrace je menším zlem než příliš měkká. 
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)

Zóny matrací

Nejkvalitnější matrace mají 7 zón, v nabídkách jsou matrace se 3 až právě 7 pevnými zónami. Zóny charakterizují fakt, že lidské tělo zatěžuje každou část matrace jinak. Největší tlak najdeme v oblasti bederní a tlak slábne směrem k okrajům lidského těla. Kombinacve zón má za cíl dosáhnout optimálního rozložení zátěže.

Tloušťky matrací

Tloušťka matrace vždy souvisí s použitým materiálem a jeho vlastnostmi. Proto neplatí například, že kvalitní je pouze vysoká matrace a podobně. Konkrétnímu materiálu, respektive materiálové skladbě, odpovídá vhodná tloušťka matrace a zde vám nezbude nic jiného, než dát na doporučení prodejce. Důležité je vědět, že matraci vybíráme i podle její nosnosti. Každá matrace je konstruovaná pro určitou maximální nosnost.

Novinka v materiálech

Na trhu se nově objevily matrace viscoelastické polyuretanové – tzv. líné pěny. Líná pěna mění svou tvrdost v závislosti na teplotě a tlaku vašeho těla. Při kontaktu s ním (jeho teplotou) matrace měkne, ustupuje mu a dochází tak k rovnoměrnému rozložení vaší hmotnosti. Navíc se tak matrace vhodně přizpůsobuje křivkám vašeho těla. Do původní polohy se pak vrací pomalu, čímž je omezen protitlak. Líná pěna podporuje optimální krevní oběh a zamezuje vzniku proleženin, dokonce zmírňuje bolesti zad.
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)