Dveře jsou důležitým prvkem při ochraně rodiny i majetku, protože patří k nejčastějším místům, kudy se zloději dostanou dovnitř. Na kvalitě zabezpečení vstupního otvoru se nepodílí pouze samotné dveřní křídlo, ale všechny použité komponenty v sestavě. Špatným příkladem je použití velmi odolného bezpečnostního kování na obyčejných (voštinových) dveřích. Dveře samozřejmě plní spoustu dalších funkcí, jako třeba dobrou tepelnou a zvukovou izolaci, protipožární odolnost a v neposlední řadě požadavky na estetickou úroveň vstupu do bytu.

Jak fungují bezpečnostní dveře?

Základem každých kvalitních bezpečnostních dveří je ocelová konstrukce s podélnými a příčnými výztuhami. Tato konstrukce v kombinaci s aktivními a pasivními bezpečnostními prvky – čepy tvoří bariéru proti násilnému vniknutí, která se odlišuje na základě bezpečnostních tříd. Pasivní čepy jsou jistící body uchycující dveře v zárubni. Čepy jsou nepohyblivé a zabraňují vysazení dveří již při jejich pouhém zavření. Aktivní čepy jsou vysouvány otočením klíče. Na rozdíl od konkurence, se dveře SHERLOCK výrazně odlišují tím, že nepoužívají zásuvný bod do podlahy. Eliminují tím případné zanášení nečistot do otvoru v podlaze, nutnost jeho neustálého čištění a případnou poruchu rozvorového systému (zamykací mechanismus) zablokováním z důvodu právě nečistot v pouzdře podlahového čepu. Bezpečnostní dveře SHERLOCK jsou vyráběné ve čtyřech bezpečnostních třídách, z nichž 4. je nejvyšší a poskytuje největší stupeň ochrany.

Na čem opravdu záleží?

Na čem opravdu záleží je to, aby výrobce deklaroval srozumitelnou certifikaci bezpečnostních dveří a uměl Vám vysvětlit, co který certifikát vlastně znamená. Dále záleží na rovnováze sestavy dveří. Společnost SHERLOCK narozdíl od konkurence preferuje bezpečnostní dveře do bezpečnostní zárubně! Což znamená vyváženost a celistvost řešení bezpečnosti! Nesnažíme se prodávat pouze “bezpečnostní dveřní křídla”, neboť tak při vsazení do původní zárubně tvoříme nesourodý celek. Taková zárubeň není koncipovaná na váhu a způsob zamykání mnohonásobně těžších bezpečnostních dveří, jak tvarem, tak sílou a použitým materiálem. Takové řešení je poloviční a “trpí” jak dveře zavěšené do nevhodných závěsů, tak hlavně zárubeň, která se stává o to více náchylnější na použití hrubé síly při násilném vniknutí. 
Foto: SHERLOCK
Foto: SHERLOCK

Charakteristika protipožárních dveří

To, co bezpečnostní dveře činí také protipožárními, je vnitřní nehořlavá výplň dveří a obvodová protipožární páska umístěná v polodrážce dveří. V případě vzniku požáru, při překročení působení určité teploty na dveře, tato páska mnohonásobně zvětší svůj objem a tím zcela utěsní přístupové cesty po obvodu – kudy může kouř nebo jedovaté splodiny proniknout ven do únikové cesty. Úroveň protipožární odolnosti dveří se udává v minutách, pro běžný panelákový byt je vyhláškou stanovená minimální odolnost 30 minut (konkrétní protipožární odolnost stanoví požární plán a řád každého objektu).

Jak poznáme úroveň požární ochrany?

Při orientaci nám pomůže označení písmeny, kdy E představuje celistvou ochranu, tedy vypovídá o schopnosti zamezit průniku plamenů a nebezpečných plynů. Písmeno I označuje schopnost izolace, vytvoření bariéry proti rozšíření požáru vysokou teplotou. Označení protipožární odolnosti stavebního výrobku písmeny s číselnou hodnotou, představuje závaznou evropskou normu, kterou je nutno uvádět.
Foto: SHERLOCK
Foto: SHERLOCK
Foto: SHERLOCK
Foto: SHERLOCK
Foto: SHERLOCK
Foto: SHERLOCK
Bezpečnostní dveře SHERLOCK Poslat poptávku