I v exteriéru využijete kvalitní osvětlení (Zdroj: K&V ELEKTRO a.s.) Zobrazit fotky zobrazit 2 fotky

I exteriér potřebuje kvalitní osvětlení. Venkovní homeoffice, rodinná večeře, ale i příjezdová cesta snesou bohatý výběr venkovního osvětlení, který nabízíme na webu K&V ELEKTRO.

U venkovního osvětlení je třeba mít na paměti především stupeň krytí IP, který charakterizuje odolnost nejen vůči povětrnostním vlivům, ale například i proti hmyzu nebo mechanickému poškození. Stupeň krytí vhodný pro venkovní použití je minimálně IP44

Funkční a dekorační venkovní svítidla

Vlastnosti hledané u venkovních svítidel jsou odolnost, barva světla, integrace soumrakového nebo pohybového čidla i vhodný design. Rozlišujeme také mezi tím, jestli volíme světlo k zahradnímu jezírku, ke schodišti nebo pro práci na zahradě. Pro osvětlení skalky stačí orientační svítidla, která se používají pro osvětlení temných prostor, kde není potřeba nebo nelze použít přímé osvětlení. Naopak pro zahradní koutek není od věci dbát na praktická světla s pohybovým čidlem.

Osvětlení příjezdových cest

Pojezdová zápustná svítidla jsou hojně využívaná u příjezdových cest, ale i schodišť nebo zahrad a jejich účel je především spolehlivě osvětlit cestu. Kromě vysokého stupně krytí vynikají i odolností, takže je možné přes takové světlo přejet třeba autem. Mezi nejčastější zdroj volíme LED žárovky s vysokou životností.

Venkovní svítidla osvětlí zahradu, vchod i příjezdovou cestu (Zdroj: K&V ELEKTRO a.s.)
Venkovní svítidla osvětlí zahradu, vchod i příjezdovou cestu (Zdroj: K&V ELEKTRO a.s.)

Osvětlení jezírek, zahrad a parků

Mezi oblíbené osvětlení zahrad nebo skalek patří venkovní sloupky. Často se doplňují zápustným nebo nástěnným osvětlením. Běžným typem osvětlení jsou zahradní svítidla s pohybovým čidlem. Osvětlení parků se kromě těchto variant řeší i běžným veřejným osvětlením. 

Eko trend: Solární svítidla

Výrazně úspornou a stále více oblíbenou formou osvětlení jsou solární světla, která jednoduše fungují podle toho, jak se činí slunce. Jejich princip spočívá v tom, že se světlo nabíjí a poté vyzařuje světlo v určitém časovém úseku. Přirozené užití solárních světel je v létě, sluneční svit totiž musí být také patřičně kvalitní. Zimní období a slabé slunce solárnímu osvětlení příliš nepřejí.