Korkové podlahy se vyznačují především příjemným a nehlučným nášlapem. Na podklad se lepí a získávají tak nejen vysokou kompaktnost, ale zvyšují i kročejový komfort chůze. Korkové podlahy se uplatní také všude tam, kde je snaha o vytvoření antialergického prostředí. Jejich výhodou oproti plovoucím systémům je možnost přesného zařezávání (např. kolem dveřních rámů, trubek od topení, nábytku), a možnost lepení ve velkých plochách bez dodržování dilatačních spár a podstatně delší životnost. Jaké jsou jejich další přednosti?

Korek
Přírodní korek je kůra stromu Quercus Suber (korkového dubu). Korek, z kterého jsou vyráběny dlaždice roste v teplých oblastech Pyrenejského poloostrova. Korková surovina se získává loupáním ze živého stromu jednou za devět let. Poprvé se kůra loupe ve stáří 25 let. Korek dosáhne slušnou kvalitu až po třetím sběru. Z dospělého stromu ve vrcholné formě (80 let) se oloupe přibližně 200 kg kůry, ze které se vyrábí například podlahy. Korek má řadu výjimečných fyzikálně - mechanických vlastností: je lehký, stlačitelný, pružný, nenasákavý, má nízkou tepelnou vodivost, časem se nerozpadá ani nedegraduje.
Korkové podlahy mají atraktivní strukturu a kresbu, která se zvyšuje s masivností korku. Vyrábějí se převážně v tloušťkách 3,2 až 8 mm a v několika variantách povrchových úprav.

Povrchová úprava
Korkové podlahy mají povrch většinou lakovaný, ale tento materiál je možné i olejovat či voskovat podobně jako dřevo. Od povrchové úpravy podlahy se odvíjí i její vlastnosti. Olejované podlahy mají nejpřirozenější vzhled a jsou nejteplejší. Oproti tomu podlahy s vinylovou fólií na povrchu se mohou pochlubit zátěží až 42, což je střední zátěž v průmyslových prostorách, ale zároveň patří mezi nejchladnější korkové podlahy. Nejběžnější povrchová úprava je lakování.
Je samozřejmé, že od povrchové úpravy se odvíjí i cena podlahy.
Ať už se rozhodnete pro jakoukoliv povrchovou úpravu, je jasné, že každá si žádá správnou údržbu a včasnou renovaci, aby se zajistila dlouhá životnost podlah.

Typy podlah z korku
Korkové plovoucí podlahy se zámkovým spojem spojují přednosti korkových podlah s jednoduchou a rychlou pokládkou. Jsou vhodné pro instalaci na suché, rovné a pevné podklady zejména jako je beton, dřevovláknité a dřevotřískové desky a anhydritové potěry. Vyrábějí se převážně v tloušťkách 10 až 12 mm, ve dvou provedeních zámkového spoje (nasouvací a narážecí) a v různých variantách povrchových úprav.

Velmi dobré vlastnosti korku je možné využít u plovoucích podlah i jinak – aglomerovaný korek tvoří mezivrstvu, tedy podklad pod vrchní dřevěnou dýhou. Tento typ podlah patří díky kombinaci vlastností různých materiálů mezi nejkvalitnější a nejluxusnější.
Foto JM centrum spol. s r.o. (zdroj: likor.cz)
Foto JM centrum spol. s r.o. (zdroj: likor.cz)
Korkové dlaždice se lepí na podklad celoplošně rozpouštědlovým nebo disperzním kontaktním lepidem. Pro dlaždice je nutný rovný, pevný a suchý podklad, zbavený nečistot a mezer. Nejvýhodnější je beton vyrovnaný nivelační stěrkou nebo podklad ze sádrovláknitých či dřevotřískových desek. Většina korkových dlaždic se prodává předlakovaná. Po jejich montáži je nutné je ještě jednou přelakovat.
Při rekonstrukci podlahy je nezbytné odstranit původní podlahovinu.

Běžným užíváním se korková podlaha může poškodit. Jako u dřeva, i zde je důležité včas přelakovat nebo přeolejovat poškozená místa, tím lze předejít pracnější variantě renovace – hloubkovému přebroušení dlaždic a novému laku (tento postup však neumožňují například dýhované povrchy nebo příliš tenké podlahy). Přebroušením lze obnovit i původní barvu korku, protože korek působením slunečního světla tmavne.

Korek je přírodní materiál, který by neměl zůstat dlouho mokrý nebo vlhký (mohl by i zešednout), a proto je třeba ho čistit na sucho (zametat, vysávat); čas od času ho přetřít vlhkým hadrem. Lakované povrchy ošetřujeme roztokem čistícího a ošetřovacího přípravku a vody, voskované podlahy se ošetřují roztokem speciální voskové emulze a vody. Vždy se doporučují přípravky výhradně určené na podlahy.
Pro dlouhodobý pěkný vzhled korkové podlahy je nutné nalepit na nohy nábytku filcové podložky a při vstupu do bytu využívat rohožku.
Při správném zacházení a ošetřování korkové podlahy vám tato podlaha poslouží i několik generací.
JM centrum spol. s r.o.
Poslat poptávku