Sklenice se dají používat donekonečna, potraviny uchovají v suchu a bezpečí (Foto: Denise Johnson/Unsplash) Zobrazit fotky zobrazit 3 fotky

Je vám líto vyhazovat zavařovací sklenice nebo další skleněné nádoby, ve kterých si koupíte různé pochutiny, omáčky nebo kyselé okurky? Nejste sami. Skleněné obaly se dají využívat do nekonečna a dají se také snadno umýt. Jenže někdy se stane, že příliš aromatický obsah v nich zanechá pachovou stopu tak silnou, že si s ní neporadí ani myčka nádobí. A nefunguje ani to, že sklenice skladujete otevřené dlouhou dobu, aby tzv. vyčichly, a potom je navíc ještě jednou vypláchnete. 

Přitom na zbavení zápachu sklenic stačí jeden jednoduchý trik. A nepotřebujete k němu ani žádnou chemii nebo speciální pomůcky či postupy.

Uzavíratelná sklenice je vlastně dokonalý obal. Je škoda ji vyhodit (Foto: Darío Méndez/Unsplash)
Uzavíratelná sklenice je vlastně dokonalý obal. Je škoda ji vyhodit (Foto: Darío Méndez/Unsplash)

Proč nevyhazovat skleněné zavařovačky?

Skleněné obaly jsou pevné, nepropustné, netoxické a hygienické. Vyhazovat takový poklad není správné. I když takovou skleněnou dózu nebo zavařovačku vyhodíte do skla, jde pořád o dost nehospodárný přístup. Při výrobě i při následné recyklaci se totiž spotřebovává velké množství energie, protože sklo se musí roztavit při vysoké teplotě. 

Na výrobu nového skla se také spotřebovává písek, který se musí někde těžit. Opakované využití skleněných obalů je tedy skutečně přínosný krok pro životní prostředí. 

Jeden jednoduchý trik, aby sklenice nepáchly po předchozím obsahu

Jak se tedy zbavit zápachu sklenice, když nezmizí ani po umytí v myčce nádobí nebo vypláchnutí? 

Úplně jednoduše: za sucha je vytřete suchou, čistou utěrkou. Schválně, zkuste si to. Zápach zmizí jako mávnutím kouzelného proutku.

Suchou sklenici vytřete obyčejnou utěrkou (Foto: Micheile Henderson/Unsplash)
Suchou sklenici vytřete obyčejnou utěrkou (Foto: Micheile Henderson/Unsplash)