Ze dřeva vyřezávané sošky slonů pro štěstí (Zdroj: Shutterstock) Zobrazit fotky zobrazit 11 fotek

Jiný kraj, jiný mrav. Ale pojem toho, co je vlastně štěstí, zůstává všude stejný. Napříč světem se tají lidé shodnou i na tom, že štěstí je prchavé a nestálé. Proto se ho k sobě snaží nějak připoutat, nalákat. Následující předměty si lidé ve světě přináší do svých domácností, aby jim přinesly štěstí.

Už od dob Vikingů je ve Skandinávii považován kůň za dobré znamení. S koněm poslové přinášeli dobré zprávy, lépe se s ním zůrodňovala pole a dalo se na něm cválat do bitev i z prohraných šarvátek. Šlo ovšem o vzácné zboží, které si ne každý mohl dovolit. Tam, kde dnes leží Švédsko a provincie Dalarna, se to ale rozhodli řešit jinak. Aby si koně mohl dovolit opravdu každý, začali tu vyrábět talismany Dala. Vyřezávané koníky.

Vymalované veselými barvami, aby působili radost a štěstí. Koně, prozatím dřevěného, tak mohl mít doma každý. Jako symbol štěstí, síly a důstojnosti se pak tahle hračka rozšířila celou Skandinávií. Jako ručně vyřezávaný prvek dnes nechybí ve většině tamních domácností. Kůň Dala se stal mezinárodně známým v polovině 19. století, kdy se objevil jako součást švédské expozice na pařížské výstavě.

Už od dob Vikingů je ve Skandinávii považován kůň za dobré znamení (Zdroj: Shutterstock)
Už od dob Vikingů je ve Skandinávii považován kůň za dobré znamení (Zdroj: Shutterstock)

Stará dobrá Anglie se počítá k zemím, kde ve starých domech o duchy – alespoň ty z pověstí a legend – nouzi nemají. A možná proto se v Anglii pojem domácího štěstí pojí s pokojnými duchy. Mít doma štěstí není ani tak o tom, co děláte, jako o tom, co neděláte. Nahněvat duchy a připravit domácnost o štěstí můžete například tím, že budete nechávat kloubouky položené na posteli, a boty na stole.

Určitě byste měli nechávat na pokoji pavouky a nezabíjet je. A také byste vždy měli květiny aranžovat v lichých počtech. Duchům uděláte radost tím, že si někde doma vystavíte paroží. A když jim nabídnete něco ke čtení. V každém pokoji, ať už je to obývák nebo ložnice pro hosty, by měla volně ležet alespoň jedna kniha. Duchové, kteří si čtou, totiž nemají čas dělat neplechu.

Nabídněte duchům něco ke čtení (Zdroj: Shutterstock)
Nabídněte duchům něco ke čtení (Zdroj: Shutterstock)
Duchům se líbí i paroží na stěnách (Zdroj: Shutterstock)
Duchům se líbí i paroží na stěnách (Zdroj: Shutterstock)

V Indii, v Thajsku ale také v mnoha zemích Afriky mají jasno. Štěstí je moudrost. Moudrost přichází s věkem. A proto si také domácnosti zdobí soškami slonů. S tím, že třeba Indové důsledně rozlišují rsvého boha Ganéšu od prosté sošky slona. Každý je k něčemu jinému. Slon je zkrátka amulet, symbol tiché rozhodné síly, bohatství a moudrosti. Odolný maskot, který provází život celé domácnosti.

Jen pozor, soška slona nemůže být jen tak ledajaká. Předpokládá se, že slon pro štěstí by měl mít chobot směřující vzhůru. To prý zabrání tomu, aby jeho kouzlo „vyklouzlo“ ven. Aby takové sloní štěstí skutečně fungovalo, je třeba mít figurku instalovanou tak, aby šla dobře vidět. Ideálně by měla stát někde naproti hlavním vchodovým dveřím. Mohutný slon tak může zastoupit cestu neštěstí, které by se chtělo vkrást do domácnosti.

Slon pro štěstí pochází z Asie (Zdroj: Shutterstock)
Slon pro štěstí pochází z Asie (Zdroj: Shutterstock)

Číňané jsou štěstím doslova posedlí. A proto je také jejich katalog předmětů, jež mají do jejich domácností přivábit štěstí, nezvykle obsáhlý. Vybereme alespoň ty nejdůležitější exempláře. Kulaté akvárium s rybičkou, nejlépe zlatou závojnatkou. To kromě štěstí přináší prosperitu, hojnost, dobré zdraví a dobrý chod myšlenek. Pak jsou tu vodní fontánky, které z atmosféry smývají „to špatné“. Pokud ale nemáte na domácí vodotrysk, poslouží dobře i obrázky se scenériemi moře a vodopády. Důležitý je i vydrhnutý sporák. Skutečně, jeho lesk projasňuje spokojenou domácnost.

Štěstí přinášejících rostlin vedou Čínané v patrnosti přehršel, nejen populární lucky bamboo. A zrovna tak si ujíždí i na barevných krystalech a drahých kamenech. V domácích dekoracích by kvůli štěstí také neměla chybět mísa nebo ošatka s citrusovými plody. Šťastný dům by měl mít rovněž červené vstupní dveře. A aby toho nebylo toho nebylo málo, můžete si ke štěstí dopomoci i figurkou Pi Yao. To je takový napůl drak - napůl pes.

Napůl drak, napůl pes (Zdroj: Shutterstock)
Napůl drak, napůl pes (Zdroj: Shutterstock)
Zlatá rybka pro štěstí (Zdroj: Shutterstock)
Zlatá rybka pro štěstí (Zdroj: Shutterstock)

V Řecku se drobnostmi pro štěstí také nešetří. Za „plod štěstí“ – hojnosti a plodnosti – je tu už od starověku považováno granátové jablko. Mít tedy nějaké doma volně položené, to rozhodně neuškodí. Populární jsou i tzv. kotinos, věnce z olivových ratolestí. Před staletími ještě Řekové malovali na domy svých dveří tzv. Mati, symbol zlého oka. To odhánělo neštěstí a zlá zaříkání.

Dnes už se spokojí se skromnější výzdobou, stylizovanou do podoby malých loděk. Loď totiž, kulturně, symbolizuje šťastné návraty z cest. Ideálním dárkem pro řeckou domácnost tak může být třeba stojan nebo přihrádka na klíče ve tvaru lodi, aby se každý vrátil zpět v pořádku domů.

Lodička pro štěstí (Zdroj: Shutterstock)
Lodička pro štěstí (Zdroj: Shutterstock)

K tomu, jako to domu přilákat štěstí, mají co říct i na Sicílii. Za ústřední se dají považovat dva prvky. Tím prvním je tzv. Testa di moro. Hlava mouřenína. Často bývá k vidění v páru. Původ této sošky dlí v lidovém vyprávění z doby arabské okupace Sicílie před více než tisíci lety. Dvě tváře představují dvojici milenců – jednoho ze severní Afriky, druhý je ze Sicílie, kde se do sebe zamilovali. Mít je doma vystavené tak, aby na sebe viděli, je pro štěstí dobré.

A druhý tip? Miska plná žaludů. Připomínají dům s pevnými zdmi a bytelnou střechou, uvnitř které se schovává vydatné jádro. Z malého žaludu dokáže vyrůst mohutný strom, a i malá domácnost může dát vyrůst početné rodině nebo velkým lidem. Žaludy jsou také symbolem ochrany. Námořníci si je brali s sebou do kapes, aby na vlnách neutonuli. Dá se říct, že žalud je takový čtyřlístek Středomoří. Doma by chybět neměl.

Miska plná žaludů pro štěstí (Zdroj: Shutterstock)
Miska plná žaludů pro štěstí (Zdroj: Shutterstock)
Hlava mouřenína pro štěstí jako stojan na svíčku (Zdroj: Shutterstock)
Hlava mouřenína pro štěstí jako stojan na svíčku (Zdroj: Shutterstock)

Kočky mávající packou vypadají jako snad ještě větší kýč, než plastový zahradní trpaslíci prodávaní na českých hranicích. V Asii si nicméně za tím, že do domácností přináší štěstí, tvrdošíjně stojí. Zajímavost? Tahle kočka není čínská, jak se často říká, ale japonská. Jmenuje se maneki-neko.

A taky na vás nemává, ale přátelsky kyne. Láká vás k sobě. Tedy, ona tou pozvednutou packou k sobě láká i hojnost, štěstí a peníze. Pochází z japonského období Edo (1603-1867), kdy se její používání v domácnostech zaběhlo. Jen aby to dobře fungovalo, je třeba ji osadit do jihovýchodního rohu pokoje.

Zdroj: Radomír Dohnal, ČESKÉSTAVBY.cz

Kočky mávající packou pochází z japonského období Edo (Zdroj: Shutterstock)
Kočky mávající packou pochází z japonského období Edo (Zdroj: Shutterstock)