Instalace LED žárovky (Zdroj: Shutterstock) Zobrazit fotky zobrazit 3 fotky

Jsou úsporné, ale nešetří, když svítí zbytečně. A také, když do nevyužívaných míst osadíte ty nejsilnější. Šetřit se nevyplácí ani nákupem příliš levných, nekvalitních.

Chvalozpěv na LED žárovky nebere konce: okamžitý start bez žhavení, vyvíjí minimální podíl tepla a nepřehřívají se, dobře snáší časté spínání, neobsahují rtuť nebo jiné závadné chemikálie (takže když prasknou, neuškodí vašemu zdraví), dají se recyklovat a samozřejmě, mají předlouhou životnost. Minimálně tedy ve srovnání s už skoro zapomenutou klasikou, kterou dalece předbíhají i ve světelné účinnosti (spotřebovávají i 80+ % energie méně). Svítit mohou, v závislosti na konkrétním typu produktu, 10-30-60 000 hodin, jsou dobře 15x trvanlivější.

Krása. Jenže dnes už je nemůžeme považovat za mimořádnost a novinku, jako spíš novou klasiku, k jejímuž používání se pochopitelně vážou určité standardy. LED žárovky jsou rozhodně dokonalejší, pokud je budeme srovnávat s minulostí. Ale to neznamená, že by si mezi sebou byly navzájem rovné, a že by neexistovaly méně či více úsporné varianty LED. A zrovna tak se může stát, že nedobře zvolenou LED můžete za světlo utrácet víc, než kolik je nezbytně nutné. Jak se v tom tedy vyznat?

LED žárovky (Zdroj: Shutterstock)
LED žárovky (Zdroj: Shutterstock)

Co si pohlídat při výběru LED žárovky?

Hříbeček nebo baňku? Tvarové rozlišení žárovky má spíše vliv na design a podání světla, než na vlastní výkon. Baňkové jsou ale „lepší“ v tom, že světlo rovnoměrně rozprostírají do celého prostoru. Takže pokud hledáte žárovku pro lustr nebo lampu, který má prosvětlit celou místnost, berte baňku. Jestli hledáte světlo směřované do bodu, je pro vás lepší spíš hříbeček.

Kolik dá LED žárovka světla? Inu, podle wattů se to už jako dřív nedozvíme. Vydatnost světelných zdrojů se dnes popisuje podle síly světelného toku, který se uvádí v lumenech (lm). Ty nejslabší LED se pohybují okolo 250 lm, střední kategorií jsou žárovky se světleným tokem okolo 450 lm, silné okolo 900 lm a velmi silné se pohybují nad tisícovkou, klidně i 1500 lm.

S watty, popisujícími vydatnost světla žárovek, jsme žili opravdu dlouho. Takže jsme si na ně zvykli a můžeme si trochu pomoci přirovnáním. Středně LED žárovky jsou zhruba ekvivalentem 40 W, a ty velmi silné pak přibližně 100 W. Z toho se dá odvodit, jakou kam správně osadit. Všude, kde se hodně pohybujeme a pracujeme, raději ty silnější. Svítit zbytečně silně tam, kde to není zapotřebí, je zbytečné.

Aby se to tam vešlo, že? Běžně v domácnostech a spotřebičích narazíme na dva typy nejčastějších závitů, E27 a E14. Sedmadvacítka je „velký závit“, E 14 je pak kratší patice. Pokud si náhodou nejste jistí, vezměte předchozí žárovku do obchodu s sebou. O nic nejde, prostě se vyhnete tomu, že byste nakoupili špatně.

Barevný tón (teplota), který se měří v kelvinech. Většinou si vystačíme s hodnotou 2700 K, tedy teplém barevném tónu, vhodném do domácností. Tam, kde chceme odpočívat a relaxovat, můžete „přitopit“ světlem až k hodnotám 2500-1800. Je to barevný tón, který nás ukolébá do pohody až spánku. Ale k hodinářské práci to určitě není. Při ní doceníte spíše chladný barevný tón (vyšší hodnoty než 2700 K).

Co platilo a už neplatí?

I jinak vynikající LED totiž disponují energetickým štítkem, který hraje podstatnou roli. Aby to nebylo tak lehké, od září 2021 dostaly světelné zdroje, žárovky, nové energetické třídy. Se škálou A až G. Světelné zdroje označené starými štítky jsou nyní stále ještě v prodeji, ale pouze do března 2023. A jejich třídy A+ a A++ už nejsou s novými, současnými, porovnatelné.

S výjimkou směrových LED žárovek A++ jsou již dnes považovány za energeticky neúsporné. Místo série „plus“ za prvním písmenem abecedy tedy raději hledejte třídy A až F, podle toho, zda jde o LED žárovky všesměrové (silné, střední, slabé) anebo směrové (kde jsou zatím dostupné jen třídy D, E, F).

Určitě LED (Zdroj: Shutterstock)
Určitě LED (Zdroj: Shutterstock)

Chcete vybrat tu nejúspornější?

Je třeba vybírat podle množství světelného toku. Pro silné žárovky (nad 1000 lm) platí, že nejúspornější jsou v energetické třídě D. Ano, písmeno označující nejvyšší třídu úspornosti, energetický štítek A, je sice pořád nejlepší a úplně nahoře, ale zatím takové k dostání nejsou. Slabší žárovky (pod 1000 lm) tedy vybírejte alespoň v energetické třídě E. U reflektorových (směrových) LED žárovek vybírejte alespoň ty v energetické třídě F.

Energetický štítek slouží jako důležité vodítko, ale není jedinou věcí, na níž by vám mělo záležet. Pořád ale musíte sledovat další kritéria kvality. Například životnost (pod 15 000 hodin je to prostě za ty peníze málo); požadované barevné podání (2700 K); minimální počet garantovaných spínacích cyklů (alespoň 20 000) a solidní podání barev (R, a nejméně 80).

Přitom pořád platí, že na kvalitě se nevyplatí šetřit. Za málo peněz hodně muziky a hodně světla za pár korun nepořídíte. Když je LED žárovka až podezřele laciná a od no-name výrobce, kvalitou nejspíš oplývat nebude. Na laciných LED žárovkách si můžete dovolit šetřit tam, kde vlastně ani moc nesvítíte. A tam, kde svítíte často a pořád, preferujte kvalitu.

Evoluce žárovek chvátá kupředu, technický pokrok nám s LED žárovkami šetří peníze. Přesto jsou věci, které se nemění. Žádná žárovka, ani LED, vám neušetří peníze, když bude svítit nadarmo, zbytečně. Takže jestli ji nepoužíváte a zrovna nepotřebujete, nezapomeňte ji zhasnout.

Zdroj: SVN.cz