Zateplit starý trámový strop zdola anebo z půdy?

Na co jste se ptali v energetické poradně? Přinášíme vám dva zajímavé dotazy a vyčerpávající odpovědi na ně. První dotaz se týká fotovoltaiky a řešení přetoků a druhý zateplení starého stropu.

Dobrý den, pokud bych si na střechu nechal nainstalovat fotovoltaickou elektrárnu s baterií, jak je to řešeno s přetoky?

Dobrý den, pro připojování FV elektrárny existují dvě možné varianty. První je standartní režim připojení, který umožňuje zpeněžit případné přetoky elektrické energie do sítě. Druhou variantou je zjednodušený režim připojení pro mikrozdroje. Mikrozdrojem se rozumí zdroj elektrické energie se jmenovitým střídavým fázovým proudem do 16 A na fázi včetně a s celkovým maximálním instalovaným výkonem do 10 kW. Pokud zvolíte zjednodušené připojení, musíte zajistit, že nebudete mít žádné přetoky do sítě (s výjimkou krátkodobých) a nebudete mít tedy možnost přebytečnou elektřinu prodávat.

Dobrý den, chystám se na rekonstrukci stropu ve svém domě. Jedná se o klasický trámový strop, nad kterým je nevytápěná půda. Skladba stropu je zespodu cca takováto: rákos s omítkou, pak podbití a dřevěné trámy s vzduchovou mezerou, následuje horní záklop a půdovky. Tento strop bych chtěl správně zateplit. Zespodu mám celkem místo, tak je možné strop snížit o 12 cm a dát sádrokarton a zateplit zespodu. Dočetl jsem se, že ale takový způsob není úplně ideální a lepší je zateplit strop ze shora, ale rád bych zachoval půdu pochozí.

Dobrý den, jak jste již naznačil, ono zateplení zespodu, navíc pouze 12 cm, není příliš vhodná varianta. Doporučil bych určitě zvolit zateplení ze shora. Pokud máte prostor pod stropem, tak je vhodné udělat například sádrokartonový podhled a vyřešit například osvětlení a kabeláž v mezeře mezi sádrokartonem a spodním lícem stropu. Dále umístit zespodu stávajícího podbití parozábranu. Zde pozor na spoje a prostupy, které je nutné důkladně utěsnit. Samotné zateplení stropu by se provedlo z vrchu buďto na stávající záklop, například minerální izolací v dřevěném (latě, osb) roštu ve dvou vrstvách křížem. Síla izolace by měla být minimálně 20 cm, ideálně však 30 - 40 cm. Pokud není dostatek místa, bylo by řešením odstranit horní vrstvu podlahy a záklopu a umístit část tepelné izolace mezi stávající nosné trámy a druhou vrstvu izolace křížem v roštu na trámy pro eliminaci tepelných mostů a zaklopit.

Energy Centre České Budějovice Poslat poptávku