Že je v bytě hluk a jak moc jim to vadí, zjistí lidé často až po nastěhování (Foto: Midjourney) Zobrazit fotky zobrazit 2 fotky

V již pětatřicátém dílu našeho podcastu ČESKÉSTAVBY.cz jsme se zabývali akustikou a neprůzvučností ve stavebnictví, a to s Ing. Robertem Hoškem. Jana Machová položila Robertovi několik otázek ohledně zvuku a jeho izolace v interiérech. 

Celý podcast si poslechněte tady:

Co všechno zaznělo v podcastu o akustice a neprůzvučnosti?

Jak už jsme psali v úvodu, v tomto díle podcastu jsme se zaměřili na otázku akustiky a neprůzvučnosti ve stavebnictví. Hovořili jsme o rozdílech mezi stavební a prostorovou akustikou - zatímco stavební akustika se zabývá izolací zvuku, prostorová akustika se soustředí na pohlcování zvuku.

Nejprve jsme se zaměřili na dostupné materiály pro stavební akustiku, jejich funkci a bezpečnost. Diskutovali jsme o sádrokartonových příčkách, deskách a měření stavební akustiky v decibelech. Zmínili jsme také různé typy akustických desek, jako jsou modrá akustická deska a perforované desky.

V posledním dílu našeho podcastu ČESKÉSTAVBY.cz jsme se zabývali akustikou a neprůzvučností ve stavebnictví s Ing. Robertem Hoškem (Foto: Jana Machová)
V posledním dílu našeho podcastu ČESKÉSTAVBY.cz jsme se zabývali akustikou a neprůzvučností ve stavebnictví s Ing. Robertem Hoškem (Foto: Jana Machová)

Dále jsme hovořili o prostorové akustice, včetně faktorů jako pohltivost, hladina hluku, doba dozvuku a srozumitelnost mluveného slova. Povídali jsme si o nejdůležitějších faktorech pro posouzení akustiky interiérů a příkladech. Dozvěděli jsme se, že u akustiky interiéru záleží na velikosti interiéru, geometrii interiéru a použitých površích.

Důležitým tématem našeho rozhovoru byl také hluk a jeho vliv na zdraví. Zmínili jsme průzkum o hluku a vnímání problémů s hlukem. Zjevně existuje rozdíl mezi "vybírám byt" a "bydlím". Při výběru bydlení je hluk jedním z vedlejších problémů, při samotném bydlení se ale často stává problémem zásadním.

Hodně prostoru jsme věnovali neprůzvučnosti a jejím druhům, také požadavkům na neprůzvučnost konstrukcí dle normy ČSN730532, třídám zvukové absorpce a výběru akustických desek. Nakonec jsme se dotkli chyb při montáži, které ovlivňují výslednou neprůzvučnost, a slyšeli jsme několik příkladů z praxe.

Pro více informací a praktických tipů si nezapomeňte poslechnout další epizody našeho podcastu!