Staré dětské hračky (Zdroj: Shutterstock) Zobrazit fotky zobrazit 7 fotek

Nabídky z bazarů i přehlídka zboží na bleších trzích sice vypadají lákavě, ale k vidění jsou tu zhusta věci, které se kupovat vážně nevyplatí. I když na první dojem působí funkčně, prakticky – anebo jako starožitnost s přidanou hodnotou – jsou to jen krámy, jejichž pořízením si nepomůžete. Konkrétně?

Čalouněný nábytek

Vypadá exkluzivně a zachovale, možná se s ním skutečně pojí příběh předchozích staletí. Jeho uživatelská hodnota je ovšem pramalá. Protože je to univerzální sběrač prachu, nečistot a pachů. S jistou nadsázkou se dá říct, že si s čalouněným křesílkem přinesete do domu i kus předchozího majitele. Včetně choroboplodných zárodků, navinulého pachu tabáku, nastřádaných alergenů anebo neodbytné plísně. Za potenciální zdravotní problémy zkrátka tenhle nákup nestojí.

Starý čalouněný nábytek (Zdroj: Shutterstock)
Starý čalouněný nábytek (Zdroj: Shutterstock)

Textilie zdobné i praktické

Další rozhodné „Ne!“ se pojí s povlečením, ručníky, závěsy a utěrkami z druhé ruky. Stranou byste měli nechat ležet i koberečky, háčkované krajky, vyšívané ubrousky. Mohou to často být povedené kousky, ale nic už jim neodpáře, že jsou nejspíš načichlé, zaprané a plné prachu. Často vypadají jako vkusné vintage dekorace, ale z minulých časů připomínají spíš jen zašlost. Z hygienického hlediska je každá textilie, kterou před vámi používal někdo jiný, riziková.

Různé bazarové předměty (Zdroj: Shutterstock)
Různé bazarové předměty (Zdroj: Shutterstock)

Dětské hračky

Nic proti roztomilým dětem, ale tvorečkové jsou to od přírody poněkud nečistotní. Nějaká ta loužička, ublinknutí, vylité sladké pitíčko anebo rozpatlaná pomazánka, to se doma ještě snese. Jenže když trochu povyrostou a jejich zamazaných hraček se zbavujete, těžko se zbavíte všech těch nastřádaných nečistot. A nejspíš sami nechcete, aby vaše dítě žužlalo hračku, kterou předtím – v lepším případě ožužlalo - nějaké jiné dítě. Staré hračky z bazarů mají ještě jedno prokletí. Závadné obsahové látky jako třeba chemikálie, toxické plasty. Na trhu k dostání často nejsou proto, že už nebyly v pořádku.

Staré dětské hračky (Zdroj: Shutterstock)
Staré dětské hračky (Zdroj: Shutterstock)

Stará elektronika

Koupě to může být výhodná. Ale rizika tu jsou. Nemusí přitom jít jen o obtížně doložitelný původ – abyste si třeba nepořídili z druhé ruky zboží, ke kterému někdo přišel nelegálně. Jde spíš o to, že dovnitř staré elektroniky nevidíte. Připouštíme, že se starým videopřehrávačem se pojí určitá nostalgie a to, že ve starém kazetopáskovém magneťáku roztočíte hity pro pamětníky, má něco do sebe.

Jenže zádrhelem může být vadná elektroinstalace, riziko požáru. Z fotky anebo při běžné obhlídce nepoznáte, zda ta trouba anebo toustovač probíjí. Zkratem můžete ohrozit spotřebiče nové, které už doma máte. Problém s použitou elektronikou spočívá i v tom, že nevíte, zda bude fungovat nebo jak dlouho vůbec vydrží. Není to dobrá investice.

Stará elektronika (Zdroj: Shutterstock)
Stará elektronika (Zdroj: Shutterstock)

Matrace nejsou legrace

Ne, a ještě jednou ne. Matrace sice nepatří ke zrovna nejlevnějšímu zboží, ale na exemplářích z bazaru neušetříte. Je to zkrátka jedna z věcí, kterou je lepší mít „vlastní“. Nemusíte pak v děsivých obavách řešit podezřelé skvrny a fleky, zápach, štěnice – ty jsou mimochodem docela na vzestupu – ani případné proleženiny, kvůli kterým se na matraci z druhé ruky dobře nevyspíte. O matracích zkrátka přemýšlejte jako o spodním prádle: a koš špinavého si taky nikde dobrovolně nekoupíte.

Staré matrace nebrat (Zdroj: Shutterstock)
Staré matrace nebrat (Zdroj: Shutterstock)

Kuchyňské náčiní

Co by zrovna na tomhle mohlo být špatně? Inu, bylo to v něčí kuchyni, pracovalo se s tím. A proto se preventivně vyhněte se všemu, co je nějakým způsobem porézní, přilnavé anebo to někdy vidělo syrové maso. Typicky třeba prkénka na krájení. Zrovna do nich se během krájení vsakují všemožné šťávy, které zůstanou do dřeva vepsány vlastně napořád. A s nimi i bakterie pocházející ze syrového masa, drůbeže nebo ryb, které si pak můžete přinést domů. U nerezových hrnců a skleněných mís takové problémy nejsou, umýt se dají dokonale.

Zdroj: Realtor.com

Staré příbory (Zdroj: Shutterstock)
Staré příbory (Zdroj: Shutterstock)