Znáte ceny bytů a pozemků? Zobrazit fotky zobrazit 3 fotky Ceny bytů na Českobudějovicku se odvíjí od lokality a pochopitelně také od kvality konkrétního bydlení. Záleží především na oblasti, ve kterém se daná nemovitost nachází.
Na Budějovicku poklesla za poslední rok cena sídlištních bytů (sídliště Máj, sídliště Vltava). Největší snížení ceny zaznamenaly družstevní byty a to až o 15%. O panelové byty je neustále velký zájem. Důvodem je především již zmíněná nízká pořizovací cena.

Lidé se pustili do stavby individuálního bydlení a byty v panelové výstavbě pomalu opouštějí. Tento fakt zvedl nabídku bytů všech velikostí. Ti, kteří si chtějí pořídit panelový byt, mají teď velice široký výběr interiérů.

V interiérech panelových bytů jsou dost znatelné rozdíly. Někteří majitelé si svůj byt zrekonstruovali a investovali do jeho úprav. Pozitivním přínosem pro panelovou výstavbu byla i změna ve správě domu, v níž začaly s financemi hospodařit jednotlivá družstva sama. Družstva často investovala do úprav objektů, zateplení, rekonkstrukce odpadů a výměny oken atd. Prodejnost takto opravených bytů se tak zvedla.

O jaké nemovitosti je největší zájem:
  1. individuální bydlení v rodinném domě,
  2. cihlový dům,
  3. novostavba,
  4. panelová výstavba.
Zatímco v roce 2003 byla cena bytů nejvyšší, v současné době se pohybuje relativně nízko. Rozdílnou cenu čekejte u družstevního bytu a u bytu v osobním vlastnictví. Družstevní byt můžete financovat pomocí stavebního spoření, u bytu v osobním vlastnictví můžete navíc využít i služeb hypoteční banky.

Prodej bytů na sídlištích je stabilní a je o ně neustále zájem. Důvodem je především již zmíněná nízká pořizovací cena. Například na sídlišti Máj koupíte byt o velikosti 3+1 za 750 000 až 850 000 Kč.

Co se týká bytů v okrajových částech Českých Budějovic (Rožnov, Nemanice, Pražské předměstí), tak tam jsou ceny zase o něco vyšší. Na vině je fakt, že jde většinou o byty zděné. Nabídka bytů ale v této lokalitě stagnuje a k mání je starší panel. Výrazný pokles cen v případě budoucího prodeje odborníci nepředpokládají. Pro srovnání: byt 3+1 na Pražském předměstí vás vyjde zhruba na 1 mil. korun.

A přejděme k centru Českých Budějovic. Byty v této lokalitě jsou pochopitelně velmi žádané. Kdo by také nechtěl bydlet „v srdci“ jihočeské metropole, nebo alespoň v jeho nejbližším okolí. V současné době zaznamenává trh s nemovitostmi velký nárůst bytů v širším centru a to vlivem nové výstavby.
Cena bytů v této lokalitě pochopitelně roste a poroste i nadále. V centru města jsou dražší i starší byty. Opět se hodnotí rekonstrukce a další investice.
V centru Českých Budějovic se prodávají byty zhruba za 21 000 až 29 000 Kč/m2.
Foto RkStejskal
Foto RkStejskal

A jak jsou na tom parcely?

Největší zájem je samozřejmě o pozemky, které jsou v dosahu MHD. V případě Českobudějovicka jde například o Hodějovice, Borek, Rožnov nebo Roudná.
Cena parcely o rozloze do 1000 m2 v těchto lokalitách se pohybuje od 1 000 Kč/m2.

Zájem je ale také o klidnější lokality na okraji města – Branišov, Dubné, Mokré, Litvínovice. Tady jsou pochopitelně parcely levnější.
Pozemek o rozloze do 1000 m2 můžete pořídit pod 1 000 Kč/m2.

Jak je vidno, i v případě parcel hraje důležitou roli lokalita a potom bezesporu zasíťování. Pokud na pozemku, o který máte zájem, stojí například nemovitost určená k demolici, pak je jeho cena obvykle nižší než samotná parcela. Otázkou zůstávají náklady spojené se zmíněnou demolicí.
Když to vezmeme podle velikosti, tak největší zájem je o středně velké pozemky v dosahu MHD a to i v okolí Českých Budějovic. Jde o parcely velké zhruba 800 m2. Cena se v tomto případě pohybuje kolem 1 mil. Kč a snižuje se s rostoucí vzdáleností od města.
Foto RkStejskal
Foto RkStejskal

Některé faktory ovlivňující cenu parcely:
  • blízkost železnice srazí cenu dolů,
  • blízkost hlavní silnice srazí cenu dolů,
  • blízkost MHD naopak cenu pozemku zvýší,
  • s plánovaným obchvatem řeší územní plán vzdálenosti parcel pro rodinné domy od vlastního obchvatu a velké množství parcel se tak stane levnějšími z důvodu menšího zájmu.
Velkým trendem pro investory a stavitele jsou parcely v centru města, které jsou určeny pro výstavbu bytových domů.
Cena parcely pro jeden dům se může pohybovat od 2 - 3 mil. Kč.

Samozřejmě, že i v Českých Budějovicích se na trhu s nemovitostmi i pozemky podepsaly předloňské povodně. I po dvou letech je vliv záplav stále znát a to ve smyslu nákupu. Kupující se zajímají v prvé řadě o to, jestli byla daná lokalita povodní postižena či ne. V okolí města jde cena těchto nemovitostí a parcel dolů o 10 až 20%. Záleží přitom na dispozici objektu.
V případě, že byla povodní postižena nemovitost nebo parcela v centru města, tak se cena nijak nemění.

Zdroj: realitní kancelář Reality Stejskal, s.r.o..
Tam, kde je hodně zájemců, jdou ceny nahoru.
Velký zájem je v současné době o malé byty (především 2+1), které se celkově v cenovém porovnání přibližují bytům větším.