Dotaz: Dobrý den, chtěla bych poprosit o radu v následují situaci: Tchán zemřel před 20 lety, v dědickém řízení se manžel a jeho bratr vzdali svých částí podílu na družstevním bytu ve prospěch matky s tím, že po její smrti se o něj podělí. Koncem minulého roku zemřela i tchyně. Dotazem na soudě se manžel dozvěděl, že již proběhlo řízení o pozůstalosti a vzhledem k tomu, že jeho matka podle vyjádření švagrové měla jen nepatrný majetek, byl určen pro ni, jako osobu, která obstarala pohřeb. Rodina manželova bratra s ním nekomunikuje a on by potřeboval vědět, na koho se obrátit s dotazem, na koho byl převedem družstevní byt jeho matky a pokud na bratra nebo jeho dospělou dceru, jestli je nějaká možnost změnit závěr dědického řízení. Moc děkuji za odpověď, D.Nováková

Odpověď

Vážená paní Nováková,

s družstevním bytem ( s právy a povinnostmi k jeho užívání) se nakládá po smrti "družstevníka" podobně jako s jakoukoliv jinou nemovitostí. Pokud zemře majitel (člen družstva), je jeho podíl součástí dědického řízení. Tzn., že pokud zemřela, ve Vašem případě, tchyně jako majitelka těchto práv, přechází podíl na její nebližší příbuzné, tzn., pokud není již na živu manžel, pak tedy na syny. Upozorňuji na oba stejným právem a to bez rozdílu, zda se rodiči stýkali či nikoliv (pokud tedy nedošlo k vydědění). Pokud si nejste jista, zda došlo ke správnému vypořádání, kontaktujte notáře, který dědictví projednával. Zkonktrolujte si tedy co vše bylo předmětem dědictví a od toho se budou odvíjet další kroky, případně i k napadnutí dědictví.



Napadá mě ještě možnost, zda nebylo možné, že by tchyně byt (svá práva a povinnosti) převedla na jinou osobu ještě před svou smrtí, pak by samozřejmě nebyl podíl součástí dědictví.

RK Stejskal & Šandera s.r.o.