Dobrý den,
prosím Vás o radu. Na stávající nevyvložkovaný komín (roz. 30x15 cm, výška cca 7m) bude ve sklepních prostorech napojen kotel na tuhá paliva (Dakon, Viadrus...o cca 25kW). Je možné na stejný komín o patro výš (přízemí) také napojit vývod z krbových kamen (bez ext. výměníku, cca 6kW) ? Byl jsem upozorněn na možný výron a otravu plynného CO při provozu kotle a neprovozování krbových kamen. Existuje nějaké "jednodušší" řešení ? Např. instalace uzavírací klapy na sopouchu krbových kamen, hlásičem úniku CO apod., než vyvložkování komína, samostatný komín vedle domu...Děkuji moc za radu, případné odkazy.

Odpověď

Danou problematiku řeší normy:
ČSN EN 1443 Komíny – všeobecné požadavky
ČSN 73 4201 Komíny a kouřovody. Navrhování, provádění a připojování spotřebičů paliv
V daném případě by se jednalo o komín společný. Návrh společných komínů se řídí ČSN EN 13384-2.

Dle novelizované normy ČSN 73 4201 by měl být do jednoho průduchu napojen jen jeden spotřebič. Pokud se však provede ověření spalinové cesty, pak je možné napojit do společného komínu max. dva spotřebiče na pevná paliva. Tyto mohou být napojeny na patře, tak i každý v jiném podlaží. Musí se ale jednat o jednu užitkovou plochu. Musí to být dále lokální spotřebiče uzavíratelné, téže konstrukce a od jednoho výrobce
Tyto připojené spotřebiče však nesmí být krby, krbová kamna, či krbové vložky. Ty musí mít samostatný průduch.
Uzavíratelný spotřebič je ten, u něhož lze regulovat přívod spalovacího vzduchu nasávaného z prostoru (místnosti), ve kterém je umístěn; množství nasávaného vzduchu je ovlivněno podtlakem v sopouchu (pokojová kamna, sporáky, kotle ÚT na tuhá paliva, krbové vložky apod.)

Dále musí být dodržena minimální účinná výška (od připojení sopouchu po ústí komína) od posledního připojeného spotřebiče a to 5,0 m. Pokud tuto výšku nelze dodržet, musí být proveden tzv. Výpočet spalinové cesty. Ten lze provést i pro společné komíny.
Jedná se tedy o poměrně složitou problematiku. Před napojením spotřebiče se musí dále zjistit, zda klasifikace komína nebo komínové vložky odpovídá parametrům nebo požadavkům připojovaného spotřebiče. Do spalinové cesty, která nemá potřebné parametry pro připojovaný spotřebič, se nesmí spotřebič napojit a nesmí být uveden do provozu.

Do prostoru s otevřeným spotřebičem musí být zajištěn dostatečný přívod vzduchu, který nesmí být ovlivněn podtlakovým ventilátorem větracího zařízení nebo jiným způsobem (krby, digestoře, spotřebiče s podtlakovými ventilátory apod.). Není-li zajištěn dostatečný přívod vzduchu pro spalování ve spotřebiči paliv, přestává být spalinová cesta funkční a spaliny se vrací do prostoru se spotřebičem paliv
Zapojení spotřebičů musí být řešeno tak, aby se navzájem při provozu neovlivňovaly.
Doporučil bych v každém případě oddělené spalinové cesty. Problematiku můžete konzultovat také s technicky renomovaných výrobců komínových systémů, např. Schiedel.

Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č. Budějovice

Dobrý den.Děkuji za Váš dotaz.

Energy Centre České Budějovice