Rekonstrukce střechy.

Dobrý den,
při rekonstrukci pultové střechy zeshora chceme udělat novou parozábranu tak, že ji položíme mezi stávající krokve na stropy zvrchu do tvaru U. Na položenou parozábranu přijde tepelná izolace ORSIK a další konstrukční prvky.
Potřebuji poradit jestli můžu tímto způsobem parotěsnou izolaci položit a jak to nejlépe provést, aby prostup par z domu do střechy byl minimální.

Děkuji
M. Bílek

Odpověď

Tento způsob položení parozábrany není dobrý.

Hlavní funkcí této vrstvy je utěsnění prostoru tepelné izolace tak, aby do ní neprocházely vodní páry z interiéru. Hlavní podmínkou je tedy dokonalá parotěsnost, která závisí ne až tak na vlastnostech použité fólie (i když toto je také důležité), ale většinou v praxi na způsobu provedení. Znamená to kvalitně a dokonale přelepit všechny spoje fólie, těsně oblepit prostupy (např. trubky odvětrání, komíny) a těsně nalepit fólii na okolní konstrukce. To si prakticky při ohýbání fólie mezi krokvemi nedovedu představit.

Ideální je, když se parozábrana osazuje v rovině a spoje jsou podložené. Například při pokládání zespodu lze podklad udělat z OSB desek, nebo alespoň na spojích rozměřit prkna nebo latě roštu, aby se okraje fólie mohly k sobě přitlačit a řádně přelepit těsnící páskou.

Při pokládání shora by se dal problém vyřešit tak (pokud by to bylo možné z hlediska výšky střechy), že by se použila nadkrokevní izolace. Vypadalo by to tak, že by se zabednily krokve shora (OSB nebo prkna), na to by se dala parozábrana kvalitně položit a pak by přišla tepelná izolace. Použít lze například polyuretanové systémy (Isotec, Bachl), nebo použít desky z minerální vlny, případně EPS. Tloušťka izolace by měla splnit doporučení ČSN 73 0540-2 (to má posoudit projektant). Krytina na latích je pak položena na kontralatě kotvené nerezovými vruty skrz izolaci. Výhodou řešení je to, že izolace probíhá souvisle a nevznikají tepelné mosty v linii krokví.
Na internetu lze najít dost informací – viz. uvedení výrobci nebo přes vyhledávač.


Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č. Budějovice

Dobrý den.
Děkuji za Váš dotaz.

Energy Centre České Budějovice