Dotaz: Dobrý den, potřeboval bych radu ohledně stavby RD v zimě. Stavíme RD na klíč. S firmou jsme měli zasmluvněno zahájení stavby na 1.7. Jenže firma je ve skluzu a dnes to vypadá, že začneme stavět nejdříve koncem září. Můj původní plán byl letos pohodlně postavit hrubou stavbu, dům nechat přes zimu promrznout a vyschnout a na jaře příštího roku stavbu dokončit. Jenže teď je téměř jisté, že již hrubou stavbu se střechou do zimy nestihneme a já se ptám, co s tím? Stavíme z Porothermu 44 Si. Je rozumné stavět s rizikem, že se střecha nestihne a stavba zůstane rozestavěná, nezastřešená a v zimě nám do ní nachumelí? Nebo mám raději nechat postavit jen základovou desku, stavbu přerušit a pokračovat se svislýma nosnýma kcema až na jaře? Jak nejlépe postupovat v této situaci? Děkuji moc za odbornou radu.

Odpověď

Ponechání rozestavěné stavby bez střechy na zimu má řadu rizik. Ideální stav je jistě dokončené zastřešení. I tak je potřeba zajistit, aby do stavby nezahánělo, například okny bez výplní apod., aby bylo okolí stavby odvodněno a sníh neležel na zdech bez omítek.

V případě, že se musí stavební práce přerušit, je nutno konstrukce důsledně ochránit před deštěm a sněhem. Pokud například rozestavěné zdivo zapadá sněhem, který následně taje, dojde k veliké dotaci vlhkosti do materiálu. Tím se bude prodlužovat doba vysýchání stavby, nehledě na narušení struktury cihel v případě dalšího zmrznutí promočeného zdiva. Poškození mohou být tak závažná, že bude nutno po zimě části stavby odbourat.

Tomu je potřeba v každém případě předejít. I pokud bude koruna rozestavěného zdiva a stěny náležitě zakryty fólií a ta zajištěna proti větru, stejně stav bude vyžadovat prakticky denní kontrolu. V případě, že jsou dokončeny betonové stropy a nestihne se již krov, je možné a doporučené provést zakrytí provizorním přístřeškem (například sedlovým prkenným vazníkem a zakrytím plachtami. I zde je však nebezpečí poškození této provizorní střechy, musí se neustále kontrolovat.

Vzhledem k těmto obtížím bych opravdu spíše doporučil pokračovat ve hrubé stavbě na základové desce až na jaře. Většinou pak dojde k tomu, že mokré procesy (technologie s velkým obsahem vody jako například betonové čisté podlahy a omítky) jsou převážně prováděny na podzim. Není pak vhodné se ihned nastěhovat, nebo provádět například vnější kontaktní zateplovaní systémy. Při obývání nevyschnuté stavby se nebude dobře větrat a vysoká vlhkost většinou vyústí k rozmnožení plísní.

Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č.Budějovice

Dobrý den pane Petr, děkuji za Váš dotaz.

Energy Centre České Budějovice