Téma: výše úspory za vytápění při částečném zateplení obvodových zdí
Dobrý den,
na našem panelovém domě ze 70. let máme již vyměněna všechna okna za plastová a nyní zvažujeme částečné zateplení obvodových zdí polystyrenem o tloušťce 12cm. Chceme zateplit všechny zdi kromě balkónové strany, kvůli technickým problémům. Střechu zateplovat nebudeme, protože je rekonstruovaná před 5 lety (ale nezateplená). Dům není podsklepen a není zateplen od země.
Jakou úsporu nákladů za vytápění v procentech bychom podle Vás mohli od tohoto částečného zateplení očekávat?
Mockrát děkuji.

Odpověď

Odhadnout procentem úsporu nákladů „od oka“ lze velmi těžko.

Aby číslo bylo alespoň trochu přesné, musel by se provést výpočet energetické náročnosti domu podle příslušných tepelně technických norem (ČSN 73 0540 Tepelná ochrana budov a TNI 73 0330 Zjednodušené výpočtové hodnocení a klasifikace obytných budov s velmi nízkou spotřebou tepla na vytápění – Bytové domy.


Tento typ výpočtu se prováděl například pro potřebu dotace v programu Zelená úsporám, kde šlo právě o to, o kolik procent se sníží potřeba tepla na vytápění.

Vzhledem k tomu, že jsou již vyměněná okna, je současný stav již co se potřeby tepla týče nižší než stav výchozí. Výměnou oken se zpravidla dosáhne celkové úspory na domě kolem 15%. Zateplení fasád včetně výměny\ oken přináší velmi orientačně snížení potřeby tepla na vytápění kolem 30 až do 40%, záleží ale skutečně na konkrétním materiálovém a stavebním řešení domu a dále na tom,je-li po zateplení správně vyregulována otopná soustava apod.

V daném případě by k úspoře bezpochyby došlo a mohla by se pohybovat kolem 15 až 20%. Ale opravdu jen velmi orientačně.

Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č. Budějovice

Dobrý den.
Děkuji za Váš dotaz.

Energy Centre České Budějovice