Dotaz: Dobrý den, právě řeším konstrukci stropu mezi přízemím a půdou. Střechu máme ze sbíjených vazníků. Půdorys domu je 12,6m x 9,6m. Plocha je tedy cca 120m2. Půda není pochozí kromě ztuženého prostoru uprostřed cca 3mx4m. Máme v plánu podbít vazníky zespodu OSB deskama, nad desky dát minerální vatu do výšky trámů, což je cca 10cm. Dále máme v plánu udělat podhledy ze sádrokartonu tl. asi 12,5mm, které budou zhruba 30cm pod OSB deskama, tím se dostaneme na výšku stropu 260cm. Nad sádrokarton mám představ dát taky minerální vatu tl. 10cm. V pochozí části, což je těch cca 3m x 4m dáme OSB desky také nad trámy.

Zajímá mě zda je takové složení stropu v pořádku a kdyby ne, tak prosím navrhněte lepší, smysluplnější a kvalitnější řešení.
Střecha zateplená nebude.

Předpokládám, že takové dvojité zateplení by mělo být dostatečné. V tom případě mě zajímá spíše hluková izolace stropu od okolního prostředí. Doporučíte nějakou vhodnou vatu ?

Děkuji mnohokrát.

Odpověď

Provedení skladby stropu pod půdním prostorem musí zajistit, aby se do tepelné izolace nedostávala vlhkost z interiéru, která by zde kondenzovala. Aby vzdušná vlhkost z interiéru neprocházela do stropní konstrukce, používají se parozábrany. Parozábranu je potřeba vložit do konstrukce na její vnitřní líc, tedy hned u podhledu. Vaše skladba tyto principy příliš nerespektuje, protože největší parozábranou jsou OSB desky a ani z hlediska celkové tloušťky tepelné izolace by konstrukce nesplňovala normu.

Pokud jde o provedení parozábrany – musela by se vložit do konstrukce na její vnitřní líc, tedy hned pod sádrokarton. Jako parozábrany se používají fólie s vysokým difúzním odporem (sd > 100 až 150), výrobci např. Nicofol, Jutafol, Isocell apod. (nezaměnit s difúzními podstřešními foliemi). Dále je potřeba k folii pořídit vhodný spojovací materiál (těsné pásky na přelepení spojů, pásky na přilepení k okolním konstrukcím apod. Parozábrana totiž musí být opravdu 100% neprodyšná a minimálně perforovaná. Při provádění fóliové parozábrany je potřeba upravit podklad tak, aby byly pevně podložené spoje fólie (aby bylo možno spoje dobře slepit). Toto vše provést na podhledu svěšeném na typovém roštu pro SDK je obtížné až nemožné. Proto se více doporučuje jako parozábranu používat OSB desky, které jsou ve spojích na pero a drážku tmeleny pružným tmelem a spoje přelepeny parotěsnou páskou. Je to mnohem méně problematičtější z hlediska kvality provedení. Dále je důležité umístění parozábrany řešit s ohledem na vedení instalací. Rozhodně není správné vést například kabely elektrické instalace a umísťovat krabice skrz parozábranu (zafoukávání studeného vzduchu, plísně, kondenzace). Proto se velmi osvědčuje systém instalační dutiny, která je vytvořena mezi parozábranou a SDK obkladem. Tam jsou umístěny rozvody EI a svítidla, potrubí ÚT apod. Parozábrana pak je neporušena. Provede se to tak, že například na parozábranu z OSB desek se dále směrem dovnitř připevní teprve rošt z ocelových profilů sádrokartonu a vytvoří se mezera např. 6 cm (na instalace) a pak bude teprve vnitřní obklad SDK. Tento prostor s instalacemi se pak rovněž vyplní tepelnou izolací, čímž získáme navíc i na tepelné izolaci.

Skladba by tedy mohla vypadat takto: podhled desky SDK na rošt, instalační dutina 6 cm pro rozvody vyplněná tepelnou izolací, parozábrana z OSB desek (pero drážka např. 16 mm) provedených těsně viz. výše (znamená to pod vazníky udělat ještě dřevěný rošt), tepelná izolace až na vrchní líc vazníku (vejde se asi 30 cm), horní podlaha s prken na sraz (aby mezerami mohla izolace odvětrávat). Pokud jde o tloušťku tepelných izolací pro zateplení stropní konstrukce na půdě – vychází z požadavků současné platné ČSN 73 0540-2, která stanovuje požadované a doporučené hodnoty U (součinitel prostupu tepla, jednotkou je W/m2.K) pro jednotlivé ohraničující konstrukce domu. Pro součinitel prostupu tepla U platí, že čím nižší jeho hodnota je, tím lepší tepelně izolační vlastnosti konstrukce má (na rozdíl od dříve užívané hodnoty R - tepelný odpor). Pro strop pod nevytápěnou půdou je požadovaná hodnota U 0,30 a doporučená hodnota součinitele prostupu tepla U je 0,20 (W/m2.K). V daném případě se však přimlouvám za hodnotu jako pro šikminu podkroví, což je U 0,16 (W/m2.K), protože se jedná o lehkou konstrukci. Pak navržených 36 cm tepelné izolace se bude této hodnotě blížit. Je potřeba si uvědomit, že izolace je přerušena rošty, tedy není souvisle, což efekt zateplení zhoršuje. Tato tloušťka se rovněž dobře uplatní i proti letnímu přehřívání. Z hlediska akustiky se uplatňuje více vlivů než vlastní materiál vaty. Lehké konstrukce jsou obecně méně výhodné.

Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č.Budějovice

Dobrý den pane Klobásko, děkuji za Váš dotaz.
Omlouvám opožděnou odpověď způsobenou velkým zájmem o poradenství.

Energy Centre České Budějovice