Dobrý den, jsme majiteli chaty, která je obývaná pouze od jara do konce podzimu a to o víkendech. Chata je postavená z dutých cihel síla obv. zdí je 20 cm. Máme plastová okna Na jaře bychom chtěli udělat novou fasádu a stále se s manželem přeme o to zda zateplit či ne. Máme strach z plísně. V zimě jezdíme jen na kontrolu chaty. Ve spodní místnosti máme problém ten, že část zdi je ve skále a tudíž je v této místnosti nejen větší vlhkost, ale i chladněji, tato místnost je vybílena vápnem, neboť jiný nátěr nám způsoboval srážení par na omítce a následně i plíseň. Stále se nemůžem rozhodnout, co použít za materiál na fasádu a zda zateplit poradíte nám ? Děkuji Sadilová

Odpověď

Před zateplením obvodové zdi je nutné zjistit, kolik vlhkosti je v obvodové omítce.

Ve Vašem případě bych doporučil materiál BAUMIT open reflect nebo Weber. V obou případech se jedná o perforovaný polystyrén sycený grafitem.

Tyto materiály mají difuzní vlastnosti všech komponentů (μ = cca 10) a blíží se z hlediska difuze cihelnému zdivu. Je zapotřebí použít celý certifikovaný systém. Např. u Baumitu systém ETICS, který se skládá z tepelněizolačních desek z perforovaného polystyrénu Baumit open reflect, Baumit Nanopor omítky a lepicích kotev Baumit Kleber Anker.

Součinitel tepelné vodivosti λ = 0,031 W/mK je až o 23 % lepší než standardní materiály a paropropustnost μ ≤ 10. Zateplením se změní užitné vlastnosti a pocit tepelné pohody. Tloušťka zateplení by měla korespondovat s požadavky dle ČSN 730540 – 2 (2011) min. s požadavkem na normovou hodnotu.

Ing. Josef Šťastný, poradce Energy Centre České Budějovice

Dobrý den. Děkuji za Váš dotaz.

Energy Centre České Budějovice