Dobrý den, potřeboval bych poradit s tepelným řešením pláště RD s obytným podkrovím o rozměru cca 9mx9m. Obvodové zdivo je Heluz SUPERTHERM 44 STI.Uvažuji o variantě použít tepelně izolační omítku o tloušťce 2cm (výrobce doporučuje 4cm - proč?), nebo zateplení minerální vatou o tloušťce 5cm. V novostavbě bydlíme rok a roční spotřeba zemního plynu činila 15 200kWh/rok.

Odpověď

Na Vaše obvodové zdivo Heluz Supertherm 44 STI bude výhodnější provést zateplení buď minerální vatou nebo děrovaným polystyrenem typu Baumit Open efect. U uvedeného typu prodyšného polystyrenu je hodnota [lambda] =0,031 W/mK a hodnota [mý] = cca 10, tedy stejná jako u cihelného zdiva.

Tento materiál výrazně omezuje riziko kondenzace vodních par v konstrukci a je minimálně nasákavý. U izolační omítky doporučuje výrobce 4 cm sílu pro lepší možnost zpracování.

Omítky jjsou na bázi perlitu a stejně jako u minerální vaty může dojít k zavlhání a tím změně tepelněizolačních vlastností. Podstatou zateplení je zlepšení defektů, ke kterým může dojít při výstavbě a omezení tepelných mostů, které se projeví ve výpočtu změnou lineárních vazeb.

Ing. Josef Šťastný
energetický poradce ECČB

Děkuji Vám za zájem o naše poradenství a k Vašemu dotazu uvádím následující.

Energy Centre České Budějovice