Dotaz: Izolace pod koberec
Dobrý večer, měla bych dotaz týkající se způsobu zateplení podlahy v přízemí nad studenou chodbou.Při přestavbě našeho bytu, nebyla do podlahy dána žádná izolace. V bytě je tedy chladno od podlahy, chtěli by sme dodatečně tento problém vyřešit, jedná se o pronajatý byt, takže do toho nechceme vrážet moc peněz.Prosím Vás o radu, jak je možno zateplit podlahu, na které je položena plovoucí podlaha, aniž by se museli provádět nějaký stavební práce.pomohlo by položení koberce? nebo je nějaký materiál, který lze položit ještě pod koberec, aby se podlaha zateplila. děkuji Kluzová

Odpověď

Zateplení podlahy bytu v přízemí nad studenou chodbou je možno provést např. následujícími způsoby za předpokladu, že nebudete chtít rozebírat plovoucí podlahu a pokládat tepelnou izolaci mezi plovoucí podlahu a stavební konstrukci:
a) vložit tepelnou izolaci mezi plovoucí podlahu a koberec. K tomuto by bylo možno použít např. korkové desky. V případě stěhování (jedná se o pronajatý byt) by byla korková izolace použita spolu s koberci na jiném místě.
b) instalovat tepelnou izolaci na strop chodby pod Vaším bytem. K tomu by bylo možno použít např. polystyren nebo minerální vlnu doplněnou podhledem ze sádrokartonu.

Vliv tepelné izolace na celková tepelně technické vlastnosti závisí jednak na použitém izolačním materiálu a zejména na tloušťce použité izolace. Podle normy ČSN 73 0540-3 mají korkové desky koeficient tepelné vodivosti  = 0,058 W/m.K. Při jejich použití je nutno vycházet z vyráběného sortimentu a stavebních možností (otevírání dveří a pod). Tloušťka takovéto dodatečné izolace by se proto pohybovala v jednotkách mm, nebo několika málo cm.
Polystyren má podle shodné normy koeficient tepelné vodivosti  = 0,038 až 0,050 W/m.K., tedy přibližně srovnatelný s korkovými deskami.

Při instalaci na strop chodby by patrně bylo možno použít větší tloušťky, např. 10 cm, což by mělo výrazně větší vliv na zlepšení tepelné izolace podlahy. Navíc by veškeré práce probíhaly mimo byt a nijak Vás neomezovaly v jeho užívání.

Instalace takovéto tepelné izolace by byla nevratná a přispěla by k zvýšení hodnoty bytu. Možnost úhrady by proto bylo vhodné projednat s majitelem domu, který by k prováděným pracím musel dát souhlas.

Ing. Jaroslav Winkler
energetický poradce ECČB

Dobrý den paní Kluzová. Děkuji Vám za zájem o naše poradenství a k Vašemu dotazu uvádím:

Energy Centre České Budějovice